Artikel

Fixa jobbet som kampsportsinstruktör

Att ta steget från att sluta vara elev till att börja en karriär som kampsportinstruktör innebär att du nu kommit så långt, att du är en mästare inom din idrott. Efter flera års hård träning och stenhård disciplin har du utvecklat din egen stil och är nu redo att gå från elev till instruktör. Att instruera nybörjare är krävande men samtidigt givande. Äntligen får du svart på vitt att alla dina träningstimmar faktiskt betalat sig men för att du ska få lov att undervisa krävs det att du först skaffar nödvändiga certifikat.

Skaffa dig nödvändig erfarenhet
Undersök olika grenar av din kampsport så du hittar den som passar dig bäst. Det finns, som du säkert vet, många hundratals olika stilar i världen – från mer traditionell kampkonster som wushu, silat, aikido och karate (som i och för sig kan innnehålla sparring- och tävlingsmoment) till mer sportorienterade discipliner som submission wrestling, kickboxing och mixed martial arts (MMA).

Varje disciplin har sin individuella karaktär. Teknik, taktik, träningsmetod, eventuella tävlingsregler och varje stils särpräglade filosofi är alla specifika element för just sin gren av kampsport. Undersök noga vad som erbjuds i ditt närområde så du vet vad du kan välja mellan.

Naturligtvis bör det kännas lustfyllt att träna för att lära sig på bästa sätt, men du bör även ha realistiska förväntningar på dig själv och sålunda även utgå från dina egna fysikiska och mentala förutsättningar när du gör ditt val.

Certifiera dig som kampsportsinstruktör  

När du nu kommit så långt det är möjligt att gå, inom din sport, är det dags att satsa på nästa steg. För att bli en kvalificerad instruktör behöver du genomgå kurser, där du lär dig både hur du instruerar nya elever rent fysiskt, men även möjligtvis teoretisk kunskap i form av din grens historia, samt teorin och filosofin bakom.

Gradering och certifiering kostar i regel pengar. Det är också vanligt att du under ett halvår till ett år går bredvid en ordinarie instruktör, en s.k. assisterande kampsportinstruktör innan du anses vara en fullvärdig kampsportinstruktör. Du hittar massor av tränarutbildningar här.

Upprätthålla titeln som certifierad kampsportsinstruktör
I många stilar (framförallt utomlands) räcker det inte att enbart att klara graderingar, prövotiden som instruktörassistent och få nödvändiga certifikat och licenser i handen – du ska också kunna behålla dom. Detta gör du genom att:

• Bevisa hur många faktiska instruktörstimmar du utfört under ett år – varje år, vilket bör vara mellan 40 – 60 lärarledda lektioner.

• Underhålla och förnya kunskap i din profession genom att ta nya instruktörskurser, gå på seminarier, närvara vid event och tävla.

Oavsett vilken gren du representerar inom kampsport, så behöver du ständigt utvecklas och hela tiden sikta på att bli en bättre instruktör och coach.

Att öppna en egen klubb 
Att starta en ny förening och öppna en egen klubb är en dröm för många kampsportsutövare, men vänta med att öppna eget tills du har byggt upp nödvändiga kunskaper och kontaktnätverk. Annars riskerar du att bränna ut dig i början av din karriär. Bästa tipset är att börja som instruktör på en klubb – kanske till och med som anställd – och efter några år öppnar din egen klubb. För att få jobbet som kampsportinstruktör på en skola med god renommé krävs det att du lämnar in en bra ansökan och att du skriver ett starkt personligt brev. Ett annat tips är även att nämna kända instruktörer (ifall du känner några) i ditt personliga brev. Då ökar dina chanser att få jobbet.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer