ArtikelNyhet

UFC till Royal Arena i Köpenhamn

Tre av fem svenskar gick segrande ur sina matcher när UFC kom till Sverige senast – Bea Malecki, Lina Länsberg och Daniel Teymur! Även Alexander Gustafsson och Rostem Akman gjorde fantastiska insatser och vi får hoppas att alla får en välförtjänt semester innan det är UFC-dags igen. Redan i höst får vårt grannland Danmark arrangera en fight night för första gången. Naturligtvis kommer vi få se några av våra bästa svenska och nordiska fighters, samt riktigt tunga internationella namn som motstånd.

Bad News Barbie, eller Bea Malecki som hon egentligen heter, gjorde ett stort intryck när hon gick in i oktagonen för första gången den 1 juni. Bea gick över till MMA efter åtta år som thaiboxare och gick den här lördagen upp i sin första UFC-match. Svenskan fick en tuff start men i andra ronden fick hon ett stadigt grepp om Duda Santana från Brasilien, som tvingades ge upp och klappa genom en rear-naked choke. Bea blev historisk med sin vinst som den första svenskan att vinna på hemmaplan i UFC.

Veteranen Lina Länsberg har tidigare ställt upp i fem UFC-matcher och förlorat respektive vunnit varannan match. Nu var det dags för en ny seger. I en intervju med Expressen säger Lina att det var en dröm att få vinna en UFC-match på hemmaplan. Den här segern var också ljuvare än hennes två VM-titlar i thaiboxning och tidigare UFC-matcher. ”The Elbow Queen” vann en storslagen seger över rutinerade Tonya Evinger från USA på domslut. Efteråt var Lina rörd till tårar.

– Det här är bättre än allt jag upplevt tidigare. Bättre än att vinna VM-guld (i thaiboxning). Det här betyder allt för mig, sa hon i segerintervjun.

I sitt fjärde försök fick fjäderviktaren Daniel Teymur, storebror till en annan UFC-fajter i David Teymur, äntligen se sin arm rest som segrare. Svensken pressade den obesegrade sydkoreanen Sung Bin Jo bakåt hela matchen och träffade sin motståndare oftare och tyngre. Matchen gick tiden ut och alla domare hade Teymur som segrare. Efteråt bröt han ihop och glädjetårarna forsade.

– Jag har inte gråtit sen jag var 13 eller 14 år gammal, men i kväll kom det. Det är en underbar känsla, sa Daniel efter matchen.

För Rostem ”Kurdimus Prime” Akman blev det däremot en bitterljuv UFC-debut. Många trodde att han hade vunnit matchen mot ryske Sergey Khandozhko, men domarna dömde till ryssens fördel.

– Klart jag är besviken, jag hatar att förlora. Samtidigt tycker jag inte att jag gör en speciellt bra match. Jag har mycket mer att ge och hoppas att UFC ger mig en ny chans, förklarade Akman efter matchen.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson för andra gången i karriären se sig besegrad på hemmaplan. Den här gången efter genom att Anthony Smith vann i fjärde ronden via rear-naked choke, en strypning från motståndarens rygg. I intervjun direkt efter fajten meddelade Gustafsson att han avslutar karriären.

– Tack för showen, det är slut nu, sa svensken och lämnade kvar handskarna i buren.

En krönika om Alexander Gustafssons karriär kan du läsa om här om du har missat det.

Inga nya matcher är i dagsläget planerade för 37-åringa Länsberg respektive den tio år yngre 27-åringen Malecki. Betfair online betting uppdaterar oddsen allt eftersom nya matcher bekräftas, men i dagsläget finns det alltså officiellt inga planerade UFC-möten för svenska fajters, varken på herr- eller damsidan.

Däremot finns det rykten…

UFC till Danmark i höst

Den 28 september kommer UFC till Köpenhamn och Royal Arena. Det är första gången som grannlandet kommer att arrangera ett UFC-event och det finns goda chanser att flera svenskar kommer att ställa upp. Sverige har nämligen flest antal aktiva fighters av de nordiska länderna. Danmark har endast en UFC-fighter i form av Dami Hadzovic, även om det finns fighters som tidigare har haft kontrakt, såsom Nicolas Dalby och Mads Burnel. Svensk-norske Jack ”The Joker” Hermansson ryktas kunna bli ett av namnen i kvällens huvudfight och han kampanjar just nu hårt för att bli bokad. Han ryktas vilja utmana Kelvin Gastelum från San Jose. Andra tänkbara UFC-fighters som vi gärna vill se på plats är Ilir LatifiRostem Akman, samt bröderna David och Daniel Teymur. Dessutom ser vi gärna mer än gärna Nico Mosuke på plats i UFC-buren igen.

 

På damsidan finns det utrymme för både Bea Malecki och Lina Länsberg att gå upp i oktagonen igen. Det finns också en chans att Pannie ”Banzai” Kianzad, som ännu inte har ett kontrakt med UFC, kan få gå en match. 27-åringen som växte upp i Helsingborg tränar för närvarande för Köpenhamnsklubben Arte Suave, vilket gör henne till ett hett namn på damsidan eftersom hon har en anknytning till arrangörsstaden, även om hon är svenska. Kianzad missade tyvärr chansen till ett UFC-kontrakt när hon inte lyckades vinna finalen i realityserien The Ultimate Fighter tidigare i våras, men det finns inget som säger att ett kontrakt inte kan komma, särskilt om hon fortsätter att vinna matcher som nu senast på Superior Challenge.

Biljetterna till UFC Danmark kommer att släppas för allmänheten på midsommarafton den 21 juni. Ju längre in på sommaren vi kommer desto fler matcher kommer att spikas. Exklusivt försläpp sker onsdagen den 19 juni för medlemmar i UFC Fight Club. Exklusivt försläpp för de som skriver upp sig för UFC:s maillista sker torsdagen den 20 juni. Biljetter börjar säljas för allmänheten fredagen den 21 juni.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer