Artikel

Bedrägerierna och fusket inom boxning

Inom nästan varje sport har det mer än en gång uppdagats någon form av fusk eller bedrägeri. Det kan handla om alltifrån uppgjorda matcher till prestationshöjande preparat eller mutor bland idrottsmän och högt uppsatta personer. Detta sker tyvärr även inom boxning och nedan hittar du några av de värsta fusken i boxningens historia.

Boxning är en fysiskt ansträngande sport som kräver extrem uthållighet både fysiskt och mental – just det som gör sporten så spännande. Naturligtvis så lockar även superstjärnorna. Ett sätt att ytterligare höja spänningen är betting. Att spela online och få chansen att vinna storkovan är såklart något som lockar många. För att du inte ska riskera att råka ut för bedrägerier eller luras på din vinst är det dock viktigt att du gör din research och kontrollerar att den webbplats du spelar på är tillförlitlig. På bedrägeri.info får du hjälp med just detta och kan spela säkert, utan att behöva vara orolig för att bli lurad.

Mutor och uppgjorda matcher

Under sportens historia vi kunnat bevittna legendarer som Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard, Julio Cesar Chavez, Floyd Mayweather, Manny Pacquiao och Mike Tyson. Tyvärr har inte alla boxare tagit sig till toppen på ett helt ärligt sätt. Fusk, mutor och doping har funnits med på flera av de stora namnens karriär och kan därför också ha spelat en viktig roll på deras väg till framgång.

1999 blev boxningsorganisationen International Boxing Federations (IBF) rykte skadat då det framkom att Robert Lee, organisationens dåvarande president, tagit emot mutor och ägnat sig åt utpressning för att ge boxare en högre ranking. Denna rankinglista avgörs annars genom de meriter boxarna får inom sin division när de vinner en match. Lee hann dock motta hela 338 000 dollar i mutor för att frångå detta innan han anhölls 2001 och anklagades både för penningtvätt och skatteflykt.

Redan under 1940-talet ertappade man högt uppsatta personer med att rigga matcher och bestämma deras resultat med hjälp av höga summor pengar. 1947 gick Jake LaMotta med på att möta Billy Fox i en match i utbyte mot att få tävla om titeln mot den franska mästaren Marcel Cerdan och 20 000 dollar. Fox var inte på långa vägar på samma höga nivå som LaMotta, så när Billy vann på knockout under den fjärde ronden var det uppenbart för alla, inklusive FBI, att matchen var riggad. LaMotta fick dock gå sin match mot Cerdan och tilldelades pengarna, men några år senare började FBI titta närmare på vad som egentligen försiggick i boxningsvärlden och i och med detta erkände faktiskt LaMotta att matchen var riggad.

Fula trick och preparerade handskar

De kanske vanligaste tekniska fusket inom boxning är skallningar, armbågar mot huvudet samt så kallade rabbit punches (slag mot bakhuvudet). Andra mindre vanliga fula trick är så kallad lacing (att dra snörningen på handskarna över motståndarens ögon).  Andrzej ”The Foul Pole” Gołota har varit involverad i fler kontroversiella matcher. Bland annat har Gołota förlorat två matcher mot Riddick Bowe 1996 på diskvalifikation genom något så ovanligt som låga slag (bland annat en fruktansvärd treslagskombination mot Bowes nedre region) efter att ha lett stort på poäng.

Ett annat typ av fusk uppdagades 2009 och ledde till att boxaren Antonio Margarito stängdes av från boxningen i ett helt år. Han skulle då försvara sin titel mot ”Sugar” Shane Mosley, men innan matchen satt igång upptäckte Mosleys tränare, Naazim Richardson, något annorlunda med Margaritos handskar. De hade nämligen preparerats med gips – som naturligtvis stelnar när det kommer i kontakt med vatten eller svett och gör slagen hårdare. Om inte Richardson hade noterat detta kunde det ha slutat med allvarliga konsekvenser. Istället fick Margarito gå matchen utan sin ”betonghandske”, vilket resulterade i att han blev brutalt besegrad och även avstängd i ett år. Efter detta ifrågasatte man även hans tidigare matcher, bland annat den han vann året innan mot mellanviktsmästaren Miguel Cotto.

Den kanske värsta exemplet på preparerade handskar skedde 1983 då Panama Lewis plockade ut stoppningen ur boxaren Luis Restos handskar inför en match mot Billy Collins Jr. Senare framkom det att Lewis även gipsat lindorna. Resultatet blev att Restos slag orsakade större skada och Collins Jr blev svårt skadad under matchen och fick permanenta men. Restos begick självmord nio månader efter matchen genom att i hög hastighet köra sin bil rakt in i en bergvägg. Lewis dömdes till sex års fängelse för andra graden av dråp, olagligt innehav av dödligt vapen (Restos handskar), konspiration samt manipulation av ett sportevenemang. Nedan hittar du en kort dokumentär om händelsen.

Doping

Sedan lång tid tillbaka är det förbjudet med doping inom idrotten så även inom boxning. Det hindrar tyvärr inte storstjärnor som till exempel Saul ”Canelo” Alvarez att försöka… Inför titelmatchen mot Gennadij Golovkin i mellanvikt i våras åkte Alvarez fast efter att ha testat positivt för dopingpreparatet clenbuterol och stängdes av.

– Canelo är inte en mästare. Han är en lögnare som har noll respekt för boxningssporten och deras fans, sa Golovkin då det hela uppdagades.

Men trots att Alvarez stängdes av så sent som i våras belönas han nu med idrottsvärldens största avtal någonsin. Alvarez är numera tidernas bäst betalde idrottsman. Värdet på avtalet är minst 3,25 miljarder kronor och sträcker sig över fem år vilket betyder att DAZN kommer att visa elva fajter.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer