Margaritos straff

Antonio Margarito gick snabbt ifrån att vara förra årets stora sensation, till en nedbruten fighter. Efter förlusten mot ”Sugar” Mosley, kom det fram att hans lindor preparerats med en hård yta. Ett allvarligt fusk som ledde till att den mexikanske boxaren nu är avstängd på minst ett år.

När hårdslående sluggern Antonio Margarito besegrade Miguel Angel Cotto förra året, klev han ut ifrån anonymitet till toppen av welterviktens ranking. Hans namn prisades och en stjärna var född. Det varade tills 24 januari. Strax innan matchen mot ”Sugar” Shane Mosley, upptäckte en kontrollant något märkligt hos den 30-årige mexikanens lindning på händerna, och larmet gick. Efter att lindorna rensats blev matchen av, med resultat att veteranen Mosley utklassade Margarito fullständigt.

Men det var inte slut där. Vad kontrollanten hade hittat före matchen, var en vit substans som smetats in och stelnat över Margaritos knogar. Det beskrevs som ”nästan hårt som sten”. Representanter ifrån Kaliforniens atletiska kommission (CSAC) beslagtog lindorna, som fortfarande testas för att utröna vad Margaritos tränare Javier Capetillo egentligen använde för att försöka härda sin boxares knogar.

Straffet som tidigare i veckan meddelades av CSAC, innebär att Margaritos licens dras in på minst ett år, varefter han får söka den igen utan garanti att återfå den. Även tränaren Capitello blev av med sin licens, och försökte ta på sig skulden:

– Jag gjorde ett stort misstag. Jag vill inte att den här unge mannen (Margarito) ska få problem. Jag tar allt ansvar, jag utförde det här oskyldiga misstaget, kommenterade Capitello för LA Times.

Den ende som tycks ha förlåtit Margarito, är borgmästaren i hans hemstad Tijuana, som i ett storstilat uttalande erbjöd hemmasonen att boxas i sin hemstad istället. Kommissionens beslut sträcker sig inte utanför den amerikanska gränsen.

Antonio Margarito gick snabbt ifrån att vara förra årets stora sensation, till en nedbruten fighter. Efter förlusten mot ”Sugar” Mosley, kom det fram att hans lindor preparerats med en hård yta. Ett allvarligt fusk som ledde till att den mexikanske boxaren nu är avstängd på minst ett år.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer