Krönika

Krönika: Jack Hermansson – en stjärna att vara stolt över

Jack ”The Joker” Hermansson går ännu en match i UFC på lördag och han möter en vass brasse vid namn Thiago Santos.

Jack Hermansson (16-3) har ett mycket record och han är onekligen en svensk MMA-stjärna men hans kändisskap i Sverige är inte riktigt lika stort som fighters på hans nivå i hemlandet. Anledningen till att Jack inte riktigt nått det stora erkännandet i Sverige har förstås att göra med att han bor i Oslo och fokuserar på sin fighting.

Jag minns så väl när Jack Hermansson var obesegrad efter fem fighter och fick chansen i Bellator. Han sprang där på två fighters som med sin brottning och kontroll lyckades vinna över honom (en via delat domslut och en på submission). Snacket på alla de stora kampsportssajterna i Sverige var mestadels att Jack inte riktigt hade det som krävdes. Jag (och säkert någon mer inom media men känner inte till någon) hävdade dock i krönikor och artiklar att vi skulle få se Jack nå enorma framgångar. Jag fick till och med ett mail av en känd kampsportsprofil som hävdade att min syn på Jacks fighting var ogrundad och att han aldrig skulle bli en stjärna. Mailet och även folks kommentarer visar på hur mycket kappvändare det finns. Jag såg något hos Jack och året efter sista förlusten (han gick två fighter i Bellator) i Bellator så gick han match igen.

Jack vann på TKO i Cage Warriors, en organisation han gått sju fighter i, och två månader efter vann han en till på TKO. I sin tredje fight på sex månader så vann Jack över Norman Paraisy (som då hade ett record på 15-3) i rond 4 och knep därmed bältet Totalt vann Jack åtta fighter i rad vilket gjorde att han fick UFC-kontrakt. Under 2014-2016 började jag märka något. Folk och även fler journalister började prata gott om Jack och hans förmåga.

När Jack väl fick kontrakt med UFC hade de flesta insatta fått nys om Jack, men jag noterade att flertalet kampsportssidor skrev väldigt lite om Jack. Efter UFC-debuten och vinsten mot Scott Askham öppnades dock flera ögon för den starke och skicklige fightern Jack Hermansson.

Jack är en väldigt trevlig och rolig person. Han är ödmjuk och förivrar sig inte. Han är, vad många kallar, jordnära.

En förlust mot Mutante i november förra året var ett hack i skivan. Jack hade börjat få spotlighten på sig men han var ändå ingen fighter alla pratade om. Inte riktigt än.

2017 öppnade för Jack med en fight i maj och en i augusti och båda dessa slutade med vinst på TKO i rond 1. Jack fick chansen att gå match i Globen och äntligen fick många upp ögonen för honom.

Jack är en fighter och svensk MMA-stjärna att vara stolt över!

Våra svenska fighters behöver vårt stöd och jag hoppas innerligt att ni hejar och sprider glädje kring Jacks fight på lördag.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer