Krönika

Krönika: När boxning är som bäst

En krönika om den fantastiska huvudmatchen på Wembley Stadium.

Jag är en av de som inte alltid älskar boxning. Jag tycker det är en ädel sport på många sätt och en riktigt teknisk och tuff sådan. Men jag minns så väl Mike Tysons dagar storhetsdagar och även givetvis en hel del boxare i de lägre viktklasserna såklart. Men det är tungviktsboxningen som alltid fått mitt hjärta att dunka lite fortare. Det finns i dag många spännande namn i tungvikten och ikväll ägde den största boxningsmatchen rum sedan Mayweather vs. Pacquiao som dock inte levde upp till hypen.

Anthony Joshua vann OS i London och gick för tre år sedan över till proffs och redan direkt visade han talang. Jag skrev några rader offentligt om att Joshua skulle bli världens bästa proffs men fick lite verbala hugg från boxningsexperter som menade att Joshua knappast skulle nå hela vägen. Som en person som inte är någon expert i boxning så tyckte jag det ändå kändes lite konstigt. Jag följde upp det här sen i Fighterpodden när vi snackat boxning men även där har jag fått höra att Joshua måste prövas mer och att han knappast kommer gå hela vägen.

När det var dags för Klitschko vs. Joshua så var det dock andra bullar och Joshua gick in som favorit och 90 000 personer såg gala live på Wembley Stadium i London. HBO och Showtime visade båda två galan och en hel uppsjö av världens sportkanaler likaså.

Underkortet var närmast en fars med väldigt ojämna matcher på pappret och favoriterna vann. Den jämnade matchen var den innan huvudmatchen och där blev hemmafightern väldigt snällt poängdömd. Boxningens poängdomare (som läckt över till MMA) är verkligen inte helt 100 alltid.

Men sen kom huvudmatchen och gåshuden med den. Det kändes historiskt, det var historiskt och kommentatorerna på Viaplay levererade kunniga kommentarer och entusiasm. Det var spännande och det var kul! AJ vann de första ronden ganska komfortabelt och i fjärde ronden slog han ner Klitschko som sett stel ut. I femte vände det dock och Klitschko slog ner AJ som verkligen var illa ute. I flera ronder sen tog Klitschko över matchen och Anthony Joshua (AJ) var tvungen att hämta andan och återhämta sig. I näst sista ronden så hade det återigen vänt och AJ slog ner Klitschko två gånger och sen matade på med slag i ena hörnan till dess domaren stoppade fighten.

Det här var en klassisk match, en enorm fight och en jävligt kul fight att titta på. Boxningen var som bäst i huvudmatchen. Det var en jämn fight och det var verkligen världens bästa fighter som till sist vann och hans namn är Anthony Joshua.

Foton: Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer