ArtikelNyhet

218 kickboxare kvalificerade för SM

De senaste åren har det varit lite skralt med tävlingar och fighters inom svensk kickboxning men nu ser det ut att ha vänt. Inför SM den 20 maj i Mellerud är hela 218 fighters kvalificerade och det ser ut att bli det största mästerskapet på länge.

Svensk kickboxning har de senaste åren genomgått en kris. Tävlingarna har varit få liksom antalet aktiva tävlingsfighters. Resultaten på de internationella mästerskapen har lämnat en del övrigt att önska och även medlemsantalet ute i föreningarna har varit på tillbakagång. För 10-15 år sedan var Sverige ett av de mest framgångsrika länderna internationellt och det var mer regel än undantag att det svenska landslaget kom hem med en hel klase medaljer i olika discipliner. Ett tag såg det nästan ut som om det var kört för svensk kickboxning, men nu har det hänt något! Svensk kickboxning är på väg tillbaka!

Emma Ankargren, ordförande för Svenska Kickboxningsförbundet, berättar: ”Förbundet har jobbat hårt det senaste året för att få igång tävlingsverksamheten i landet. Framförallt har tävlingskommittén varit aktiv och hjälpt föreningar som vill arrangera tävlingar men som inte vet riktigt hur man ska göra. Det har även lagts mycket pengar på tävlingar och en stor summa är budgeterad till inhemska tävlingar även 2017. Under 2016 genomfördes 50 matcher mer än under 2015 och för 2017 ser det ännu bättre ut. Redan under SM om ett par veckor kommer vi ha gått om antalet tävlingar som hölls under hela 2016.”

Hårda bud i Mellerud

I år har kickboxningsförbundet tagit det djärva beslutet att inte ge SM till någon av de stora klubbarna i något av landets storstadsområden. I stället är det Fox Fight Club Mellerud som kommer stå för arrangemanget, en klubb med endast 15 medlemmar. Men är intresset stor, och hjärtat på det rätta stället så fixar man det! Dalslandsklubben med Maria Andersson i spetsen har aktiverat hela bygden och allt tyder på att de med bravur kommer ro iland det största svenska kickboxningsmästerskapet på länge. Ankargren förklarar: ”Vi ville göra något nytt och oväntat, något som skulle få folk att kolla till lite extra. När intresseanmälan från Mellerud kom in fastnade styrelsen direkt för den. Visst var det någon som ställde sig frågan om en så liten klubb verkligen kan hantera ett så stort arrangemang men deras plan imponerade på oss och vi tror det här kommer bli en kampsportsfest lite utöver det vanliga.”

Anmälningstiden för SM går ut i helgen så än vet man inte hur många av de 218 fighters som kommer delta vid mästerskapet men förhoppningen och prognosen säger att det kommer bli många. En extra morot är att ett SM guld i år kommer att vara en förutsättning för att knipa en landslagsplats. I år är det VM år. Landslaget i KL (Kick Light) har sitt mästerskap i Budapest och landslaget i LK (Low Kick) och K1 har sitt i Brasilien. Även om vi nog inte ska räkna med något medaljregn redan i år så ser svensk kickboxning ut att gå en ljus framtid till mötes.

För den som är intresserad av att besöka SM så är det bara att sätta GPS:en på Rådahallen i Mellerud den 20 maj. Tävlingsstart för kvalomgångarna är kl 12 och sedan går en del av finalerna under en gala med start kl 18.00.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer