ArtikelNyhet

Världsmästaren Bea Malecki börjar om med MMA i jakten på nya utmaningar

Snö. Regn. Sol. Hagel. Regn. Snö. Sol. Aprils sista dagar bjöd stockholmarna på ett sällan skådat aprilväder. Inte långt från pulserande Odenplan ligger Allstars kampsportsförening. Den lilla dörren öppnas och en trappa leder oss ner under Hagagatan och rakt in i hetluften.

Alexander Gustafsson tränar för fullt inför hans match mot Glover Texeira i Globen den 28 maj, men i träningsgruppen ingår också Bea Malecki.

Världs- och Europamästarinna i thaiboxning, som alltså tackat nej till VM i Minsk och istället är i slutfasen av sitt camp inför hennes MMA-debut. Den sker på Berns på lördag mot estniskan Helen Paara.
– Nu börjar jag fatta allt, jag har ställt om kroppen bra till MMA nu. Jag ser fram emot matchen, säger Malecki och lutar sig tillbaka.

“Mer att tänka på”
Det var när Malecki hade fyllt 19 som hon hittade kampsporten. Tidigare hade hon provat på en drös olika idrotter, men aldrig riktigt fastnat för någon. Hemma fylldes emellertid garderoben med mängder av olika klubbkläder.
– Precis när min pappa hade köpt klubbkläder slutade jag. Vi hade hela garderoben hemma full med olika sporters och olika klubbars kläder. Tillslut sa min pappa att jag var tvungen att köpa alla kläder själv, och om jag hade hållit på med sporten längre än ett år så skulle jag få tillbaka pengar för kläderna från honom. Som tur är stannade jag i kampsporten.

Ifjol fick Malecki sitt stora erkännande inom kampsporten då hon vann både VM- och EM-guld i thaiboxning. Och hon vann också pris som Årets genombrott på Kampsportsgalan.

Nu väntar en ny resa för Malecki. I MMA. På lördag sker alltså debuten. Och omställningen är inte lätt.
– Den är faktiskt ganska stor. I thaiboxning kan du ta lite träffar för att skydda dig, det här är en helt annan stil. I MMA gäller det att ha ett annat fotarbete, tänka på att folk vill ta ned dig och om du hamnar på golvet, vad ska man göra då. Jag tycker det är mycket mer att tänka på hela tiden.

Men matchen innebar också att Bea inte kunde försvara sina thaiboxningstitlar.
– Det känns också bra. Det är det här jag ha velat göra. Jag tjatade om MMA hela förra året nästan. Jag sade det i en intervju till dig förut att jag hela tiden vill ha nya utmaningar och det här passar mig väldigt bra just nu.

“Kul med match i Stockholm”
Motståndet på lördag står estniskan Helen Paara för. Hennes främsta egenskaper finner man i grapplingen.
– Det är väl mest mina tränare som kollat på henne. De har kikat lite på hur hon är, vad hon gör i vissa situationer och så. Jag kommer röra på mig mycket så att hon får svårt att hitta nedtagningar och självklart vill jag visa att jag är bra stående. Men jag har ju också tränat en hel del BJJ, så jag är inte osäker på marken för det.

IRFA på Berns på lördag blir således första avstampet mot en resa mot nya titlar.
– Jag tycker det känns kul att gå på den galan, men jag vill också gärna snart gå proffsmatcher. Vinner jag på lördag tror jag det blir så också. Det är kul att gå match hemma i Stockholm också.

Bea har med sin kompetens stående och sina kunskaper inom BJJ stora möjligheter att lcykas även inom MMA, spår många. Men varför passar hon så bra för den nya sporten?
– För det första tycker jag att det är kul, jag är bra stående och jag är ju bra på marken också. Jag suger ju inte där. Jag har tävlat i grappling, så jag vet att jag är bra på golvet med.
Jag tror min grej ändå kommer bli boxningen. Jag kör jättemycket med min tränare. Vi kollade på en film för ett halvår sedan med mig, och det är som natt och dag i skillnad nu. På riktigt. Får vi in boxningen hinner vi sänka henne (estniskan) innan hon försöker att ta ner mig.
Blir jag bra i boxningen så kan man slå hårt med de där små handskarna.

Även om det är MMA som gäller är Bea öppen för matcher i thaiboxning fortfarande.
– Ja, får jag en bra och spännande match är jag självklart intresserad, men just nu är det MMA som gäller.

Skador och sjukdom kantat uppladdningen
Men uppladdningen har inte varit lätt. Den har kantats av skador och sjukdom.
– Mer eller mindre har jag varit sjuk och skadad från november fram till SM i thaiboxning i februari. Tre och en halv månad har jag varit sjuk och skadad. Men nu är jag i bra form, jämfört med hur det såg ut på SM exempelvis. Så det är skönt att kunna träna fullt ut igen.

Vinst på lördag innebär att nysatsningen givit frukt. Och kanske kan det leda till ännu större utmaningar. För Bea är målet givet.
– Vinner jag på lördag blir det proffsmatcher efter det, ler hon på sitt karaktäristiska vis.

En sak är tydlig, det är inte enbart vädret som är divergerande och kan definieras med ordet ”april” för att få innebörd de snabbat skiftet.

Text och foto via Budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer