Artikel

Simons plus och minus: Vecka 17

Simon Kölle tar upp plus och minus från kampsportsvärlden den senaste tiden.

Fightermag.se introducerar ett nytt återkommande segment där Chefredaktör Simon Kölle tar upp plus och minus från kampsportsvärlden. Det som tas upp måste inte ha hänt veckan innan, men är i regel något som är aktuellt.

Plus och Minus – vecka 17

Badou Jack har fått en sin oavgjorda match mot Bute ändrad till en vinst via diskvalificering då Bute visade sig vara dopad. Att matchen ens blev oavgjord var en riktig tabbe från poängdomarna men det är en egen historia.

Att Daniel Cormier vann över Anthony Johnson. Detta är gammalt nu men hade Anthony Johnson vunnit och sen avslutat sin karriär hade divisionen tappat fotfäste. Det räcker att flera toppnamn lämnat divisionen för andra organisationer. Men fortfarande är 14 av de som är topp 20 enligt den objektiva världsrankingen kvar i UFC (13 om vi inte räknar Jon Jones vars avstängning upphävs i sommar)

Svenska framgångarna inom BJJ och grappling generellt. Det känns som vi fått igång en ny generation av grapplers i Sverige som är riktigt bra. Bortsett alla grymma talanger så finns det också en hel del skickliga svartbälten i Sverige också som ibland blir lite bortglömda men som förtjänar all respekt.

SM i boxning, brottning och HEMA kommer äga rum på SM-veckan i sommar. Brottning och boxning  är ju redan väldigt etablerade men att sporten HEMA kommer ha sina SM-finaler (och semis) i samma veva och på samma plats som boxning och brottning är stort.

Nordic Warrior 1 ser ut att bli en massiv MMA-gala för amatörer i Sverige. Det är tidigare Escalate (nuvarande Pancrase) som arrangerar galan. Galan går precis som de andra stora amatörgalorna Escalate hade i Nyköping. Matcherna går i A-klass och B-klass.

Demetrious Johnson fortsätter dominera. Det är förstås helt klart ett plus att få se DJ!

IRFA hamrar på med galor. Det kommer en ny gala 6/5 på Berns och det känns ju som att den senaste var rätt nyligen. Det är kul med kontinuitet helt klart!

Sofia Olofsson fortsätter att briljera. Nu senast är det Angel Fight Round 1 som Olofsson tävlade i och vann. Den totala vinnaren av turneringen vinner 1 miljon baht och en bil. Nu är Olofsson redo för kvartsfinalt.

Superior Challenge fortsätter leverera grymma galor och riktigt bra matchmaking. Nu hoppas vi på tufft motstånd för Oliver Enkamp på nästa gala! Jycken föreslog Jonatan Westin och det vore förstås en väldigt spännande fight!

Isa Tidblad Keskikangas tackade nej till VM i thaiboxning i Minsk. Anledningen är chansen för henne att erövra en proffs titel. På lördag går den regerande svenska Europamästarinnan en världsmästarmatch inom organisationen WMC under en stor gala i Libanon.

KSW håller ett monster till gala dagen innan UFC besöker Stockholm. Det blir bortåt 60 000 i publiken på den polska galan och en del matcher är grymt bra.

 

Somliga behöver sluta fightas tidigare. På UFC nu senast var det rätt tydligt att en fighter som Ellenberger inte längre håller i elitens elit. Det är förstås tufft för en fighter att inse men samtidigt är det väldigt dåligt för den personliga hälsan för fightern och även sporten. Anthony Johnson, som nyligen lagt ner sin karriär, uttalade sig om Ellenberger och troligen även Diego Sanchez i stil med att det finns risk att de vid 45 års ålder får stora problem. Det kan inte Johnson veta men visst är det så att vi inte har full koll på de långvariga effekterna av många  matcher. Däremot vet vi från boxning och kickboxning att många knockar klart försämrar den kognitiva förmågan på sikt.

Superior Challenge fick svaga tittarsiffror på TV10. Notera att detta var en repris av galan som var slutsåld och verkar haft god publik på viaplay. Men att TV10-sändningen hade 108 000 i räckvidd men mindre än 10 000 tittade vidare på programmet är inte helt lätt att förstå då produktionen var bra och fighterna likaså. Såvitt jag hört så klagade heller inte många på kommentatorerna heller. Att dra för stora växlar av det här är nog inte vist då det var en repris.

Globen har problem att sälja slut UFC-galan med Alexander Gustafsson, Nico Musoke och Jack Hermansson med på matchkortet. Det klagas en del på matchkortet från olika håll men av erfarenhet är det den här typen av galor som kan vara extra bra. De höjde biljettpriserna och att det är en gala på en söndag spelar nog också in.

Många har passat på (senast Jycken i Fighterpodden) att påpeka att det var lite märkligt många thaiboxare som vann priser på Kampsportsgalan. Det ser inte helt bra ut när det är en thaiboxare som ordförande får kritik för att vara partisk. Att hitta folk som är helt objektiva är svårt, men av erfarenhet (suttit med i juryn en gång) så görs en rejäl analys kring varje pris och nominering. Det var helt enkelt ett bra år för thaiboxningen men samtidigt så måste jag ändå tillstå att det faktiskt var rätt svagt med så många missar bland de nominerade. Jag unnar alla nominerade och inte minst vinnarna men aldrig tidigare har så många klagat på juryn som i år. Till oss kom så många tankar kring det här att vi sammanställde en ”Kritikerans” nomineringslista som hittas HÄR.

Många riktigt bra fighters som inte är signade av UFC. Givetvis finns det flera skäl att fighters som den troligen bäste MMA-fightern i världen Minakov inte är signad av UFC men det går också såklart att diskutera om alla verkligen behöver vara signade av UFC? Jag bryr mig inte vart folk är signade så länge jag får se de bästa möta varandra och det görs först och främst i UFC och så har det varit nu länge.

Reebok-dealen i UFC. Det där är förstås old news men nu när vi kunnat utvärdera det hela lite så gynnas inte fighters speciellt mycket av den i jämförelse med innan då det förvisso fanns ett fönster öppet för en hel del aktörer (där några var oseriösa).

Ingen MMA på nationella TV-kaneler i Sverige. TV4 och SVT borde såklart vissa mer kampsport. Det kan låta som en dröm men det behöver så inte vara.

Reglerna skiljer sig från stat till stat inom MMA nu i USA och oklarheter finns också mellan olika länder. Det är såhär i en övergångsperiod mellan de olika regelsystemen men det är dags för alla att uppdatera sig till de senaste och det pronto! Jag har heller inget emot om det skulle avkrävas lite mer information om varför en fighter vinner en rond enligt en poängdomare i exempelvis väldigt jämna matcher. Mer förståelse av reglerna är bra. Både för fans och inte minst utövarna.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer