Nyhet

Robin Safar: ”Jag utvecklas i livet och som människa när jag utvecklas i sporten”

”Jag hittar min njutning i boxningen. I fightingen överhuvudtaget. Jag utvecklas i livet och som människa när jag utvecklas i sporten”

”Hatten av”, sa Simon Kölle, när jag berättade att jag inte visste vad jag skulle börja skriva. Och vet ni vad, han har helt rätt. Hatten av till 24 årige Robin Safar som har en lång amatörboxningskarriär i ryggsäcken. Med ett record på 42-6 har han gått drygt 50 matcher både nationellt och internationellt. Han har inkasserat SM-guld i två viktklasser (81 kg, + 91 kg) och även hunnit bära landslagsdräkten med de svenska färgerna. Tre gånger har han tillbringat träningstid i Las Vegas. Två av dessa hos Mayweathers Boxing Club. Nu är tiden kommen för Safars proffsdebut som äger rum den 8 april i Haninge.

”Jag kan inte stanna kvar i Sverige om jag vill lyckas”

Träningen på Mayweathers Boxing Club har bidragit till utveckling hos Robin. Främst på den mentala biten, enligt honom själv. Ett av målen som Robin har är att ta sitt pick och pack för att bosätta sig i staterna. Där sköts allting mer professionellt. Förutom att träningen är mer strukturerad upplever 24-åringen att tränarna satsar på atleterna på ett annat sätt. Det är mentala tränare, fystränare, dietister på plats för att hjälpa till. Allting för en boxare som vill utvecklas, finns där.

”Jag har insett (i USA) att jag är speciell. Jag har en gåva som inte alla andra har. Men för att man har en gåva så betyder det inte att man ska sluta jobba. Hårt arbete slår talang. Jag tror att om jag har både talang och hårt arbete i bagaget – det är då jag kommer att lyckas. Ju mer tid och själ jag har lagt ner på detta desto mer har jag sett vad jag är kapabel till”

ROBZ, som är född och uppvuxen i Flemingsberg, satsar på en långsiktig proffskarriär. Han har alltid vetat att han vill bli professionell fighter. Inte bara för att det är kul. Safar vill etablera sig inom branschen, och vet att det finns pengar att hämta. Hans största motivation är att bli champ.

”Det är en hård väg dit, men jag har levt tillräckligt hårt för att kunna klara av den vägen”

Att övergå till pro-fighter är ett stort steg. Robin, som tränar i stort sett varje dag, tror inte att det kommer skilja sig så mycket. Han har inte heller laddat upp på ett annorlunda sätt inför debuten. ROBZ har levt boxning så länge han kan minnas, men det som är stort är just att han har drömt om det. Och hans förväntningar på proffskarriären är…

”Bara rakt fram”

”Jag kan inte stanna kvar i Sverige om jag vill lyckas”

Träningen på Mayweathers Boxing Club har bidragit till utveckling hos Robin. Främst på den mentala biten, enligt honom själv. Ett av målen som Robin har är att ta sitt pick och pack för att bosätta sig i staterna. Där sköts allting mer professionellt. Förutom att träningen är mer strukturerad upplever 24-åringen att tränarna satsar på atleterna på ett annat sätt. Det är mentala tränare, fystränare, dietister på plats för att hjälpa till. Allting för en boxare som vill utvecklas, finns där.

”Jag har insett (i USA) att jag är speciell. Jag har en gåva som inte alla andra har. Men för att man har en gåva så betyder det inte att man ska sluta jobba. Hårt arbete slår talang. Jag tror att om jag har både talang och hårt arbete i bagaget – det är då jag kommer att lyckas. Ju mer tid och själ jag har lagt ner på detta desto mer har jag sett vad jag är kapabel till”

ROBZ, som är född och uppvuxen i Flemingsberg, satsar på en långsiktig proffskarriär. Han har alltid vetat att han vill bli professionell fighter. Inte bara för att det är kul. Safar vill etablera sig inom branschen, och vet att det finns pengar att hämta. Hans största motivation är att bli champ.

”Det är en hård väg dit, men jag har levt tillräckligt hårt för att kunna klara av den vägen”

Att övergå till pro-fighter är ett stort steg. Robin, som tränar i stort sett varje dag, tror inte att det kommer skilja sig så mycket. Han har inte heller laddat upp på ett annorlunda sätt inför debuten. ROBZ har levt boxning så länge han kan minnas, men det som är stort är just att han har drömt om det. Och hans förväntningar på proffskarriären är…

”Bara rakt fram”

Tidigare har Robin även tävlat i submission wrestling, och delat lokal med både Jycken Cedenblad och Ilir Latifi. Boxningskarriären har svajat litegrann, men började för många år sedan. Robin hade det tufft under sin ungdom, men kunde genom boxningen hamna på ”rätt” banor igen. Idag jobbar han med ungdomar på behandlingshem vid sidan av träningen. Där vill Safar föregå med ett gott exempel, och ge dem det stöd som behövs. Ungdomarna där ser honom som deras förebild.

– Förebilder. Det har jag många, säger Robin Safar. Den som hamnar överst på listan är utan tvekan hans mor.

”Min mamma är en stark kvinna. Hon har gått igenom mycket men varit rakryggad och stått upp för sig. Hon är en stor drivkraft i livet för mig. Hon motiverar mig”

Om Robin Safar får tänka tillbaka på sitt bästa boxningsminne, så tar han det till sin första match.

”Det var så mycket blandade känslor. Jag har aldrig varit så rädd för att slåss, och gå match. Ändå vann jag på TKO (RSC) i andra ronden”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer