Artikel

Intervju med historiska Sara Abouzeedan: -”För mig är det självklart att man ska få tävla i slöja”

Fightermag intervjuar Sara Abouzeedan om sin historiska match.

Sara Abouzeedan har hållit på med kampsport i 7 år nu och hennes kärlek till Thaiboxning men också MMA är väldigt stort. Under resans gång har hon även lärt sig uppskatta många andra kampsporter och faktum är att hon även med stora ögon (och öron) lyssnar på berättelser om HEMA, Karate, Judo och listan kan göras lång. Hon är en kampsportsnörd helt enkelt.

”Det är lite som Bambi på hal is” – Sara Abouzeedan, 2017

Hon är känd för många inom kampsportsscenen som en skribent för först Fightplay och numera på Fightermag dit hon följde mig. Hon är också känd för sitt gedigna arbete inom Superior Challenge och säga vad man vill men Sara har nog varit den i Sverige de senaste två åren som kanske lyft upp flest fighters till kändisskap utanför sin egen krets. Hon är en one of a kind. En unik människa på alla sätt som kämpat i sådan motvind att de flesta inte ens kan förstå hälften.

”Kritikerna kommer nu se att det går att tävla i slöja” – Sara Abouzeedan, 2017

Det som nämligen inte borde vara det minsta lilla hindret, hennes slöja, har varit det. Men Sara har stått på sig. Hon har velat gå match och hon har kämpat för att reglerna inom Thaiboxning ska ändras och till sist så kom ändringen. Hon är inte ensam om att ha slöja som thaiboxare i Sverige ska jag påpeka. En känd domare inom thaiboxning har exempelvis slöja och det finns flera som tränar, men att gå match i Sverige och kanske en dag även gå SM är något helt annat.

Sara fick efter 7 års väntan nu äntligen gå sin debutfight i thaiboxning och den skedde i Lund. Hon skulle gå den i -60 kg men då ingen motståndare var anmäld i den viktklassen fick det bli att banta ner till 57 där en hungrig tjej väntade.

Matchen var tuff mellan de två och många trodde inte på Sara när det kom fram att hon gick sin första fight. Själv gjorde hon inget väsen av matchen trots att både TV och Radio var intresserade. Nej, hon ville gå matchen först och sen kan TV och Radio få komma och göra något med Sara. Egentligen är resultatet av matchen inte det viktigaste här utan det är resan. Sara vann matchen, men den stora bedriften var att hon gick en match överhuvudtaget. För att få Saras ord om fighten och den begynnande karriären tog jag ett samtal med henne:

Din match i Thaiboxning blev din första och den första enligt de nya reglerna som tillåter folk med slöja att tävla med den. Vad betyder den här matchen för dig och för andra muslimska kvinnor i Sverige?

Så vitt jag vet har jag inte sett någon med slöja att tävla inom det nya regelverket, så om det stämmer så vore det ju svinroligt! Vem trodde att jag skulle hamna här liksom? För mig betydde den här matchen allt. Jag tog det som att jag skulle slåss för mitt liv eller något bälte någonstans. Självklart ville jag vinna också, men det viktigaste var att prestera. Förhoppningsvis får det andra tjejer att också köra, eller våga kliva upp i ringen. Det är ett steg i rätt riktning tror jag.

Hade du gått match tidigare om du hade fått det enligt reglerna?

Ja, det hade jag nog. Nu i efterhand är jag glad att det tog så lång tid. Det finns en tid till allt, och den tiden var nu. Det kändes så rätt i tiden, för att allting klaffade.

Hur gick matchen?

Matchen var tuff. Jag hade absolut ingen lätt första match. Jag fick ta många slag mot ansiktet. Rond två var nog mest jämn, men de andra två hade jag.

Kommer du fortsätta matcha?

Absolut. Jag har sedan länge vetat att fighting är min grej, och när jag väl börjat kommer det vara svårt att sluta. Gårdagens match var ett kvitto på att jag faktiskt tyckte att det var kul, och så länge det är skoj så fortsätter jag gärna.

Vad är härnäst för dig? Superior Challenge ser riktigt bra ut eller hur?

Härnäst blir det att ta hand om ett gäng MMA-fighters (haha!). Jo, men vi kommer arrangera Superior Challenge 15 på Eriksdalshallen så det är fullt ös på den fronten. Matchkortet ser riktigt vasst ut. Vi ses väl?

Ja vi ses såklart Sara! Jag vill passa på och tacka dig för allting du gjort under åren och allting du tagit till dig. Vilka vill du tacka mer specifikt kring din thaiboxning? 

Jag är egentligen en person som tackar alla. Hellre för mycket än för lite. Men speciellt mina tränare som aldrig tvivlat, velat satsa på mig och låtit mig ta plats när andra har satt mig åt sidan. Alla som har bidragit med någon form av kunskap och hjälpt till med min uppladdning, och teamet som hängde med ner till Lund. Givetvis Toni för en bra gala.

Vad säger du till de som kritiska till att tävla i Slöja? Finns det någon rimlig anledning att inte tillåta slöja i alla klasser?

Kritikerna kommer nu se att det går att tävla i slöja. Det hindrar inte i träning, och då tränas det utan hjälm, så jag har svårt att se vad det skulle hindra i matchsituation. Det är lite svårt att säga efter en match, men för mig var det inga problem. Alla fightas på egen risk, och SM är ett av mina mål. Därför hoppas jag på att det någon gång blir tillåtet i klasser högre upp. Det är också konstigt att argumentera för något som man tycker faller så naturligt. För mig är det självklart att man ska få tävla i slöja, under rätta regler såklart.

Du har kört en del MMA. Fokuserar du på thaiboxningen nu ”bara” eller?

Jag tränade en del MMA när jag skadade min axel för att avlasta leden från det konstanta trycket från slagen. MMA är kul, och jag kan mer om sporten i teorin än i praktiken. Mitt hjärta är fast vid thaiboxningen och det är där allt mitt fokus ligger just nu. Jag hade gärna gått på pass, typ BJJ, för variation, men inte för att satsa på än.

Vad säger du till olika muslimska kvinnor eller andra som av olika anledningar vill träna kampsport men inte gör det?

Egentligen skulle rådet vara att testa. Jag tror dock att det krävs mer. För mig handlade det om att hitta ett hem. En klubb där jag känner mig bekväm. Där prestige mellan medlemmarna inte är prio. Där vi kan pusha och hjälpa varandra. Där det syns att tränarna lägger ner sin själ på det för att det är kul. Det blir en annan anda då, och jag är tacksam över att få ha hittat hem.

Hur känns det med all den här uppmärksamheten kring dig och din fighting?

Det är lite som Bambi på hal is. Haha. Jag skulle ljuga om jag sa att jag var van, men jag förstår vart uppmärksamheten kommer ifrån. Det jag gör är ”ovanligt” för andra, för mig faller det helt naturligt, och därför tycker jag inte att jag är ”värd” uppmärksamheten. Det som är roligt är att se människor öppna sina sinnen och höra deras tankar. Det är ändå konstigt att få massa meddelanden och kommentarer. På så sätt är det kul att det uppmärksammas.

Folk kom fram till dig och sa saker som:

”Dig ska jag visa till mina tjejer på jobbet som inte vågar testa thaiboxning för att de har slöja”

”Du är en sådan inspiration”

”Mycket bra match. Du hade bra kontroll på dina nerver trots att det bara var första matchen”

Det måste känts underbart! Förutom på fightermag vart kan en läsa mer om dig? Och har du några sponsorer du vill göra en shoutout till så gör gärna det.

Jag tar med mig ALLT. Alla ord. Upplevelser. Tackar Gud, mina Krus, och framförallt mig själv.  Kolla in min blogg som jag uppdaterar då och då nouw.com/equilibrio, och på instagram szeedvn.

Tack till Ultim8 fightwear.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer