Svenska MMA-stjärnorna (2017)

Här läser du om Sveriges MMA-stjärnor, blivande stjärnor och talanger.

Här kommer en uppdatering av artikeln om svenska MMA-stjärnor från 2016. Det här är 2017-versionen (skriven i 24 februari).

Här läser du artikeln för 2018-2019.

Här läser ni artikeln från 2016.

Att vara en stjärna handlar inte bara om att vinna många matcher. Det kan man tycka vad man vill om men så är det. Det finns flera lovande fighters i Sverige som inte omnämns på den här listan, men som med en vinst eller spektakulär match kan hamna på den. Om man själv vill vinna något men inte är någon fighter, kan man prova att spela på www.mariacasino.se. Deras spel är säkrare än den ryska roulette MMA-fightern Ivan Cole spelade och dog av i juni 2016. Dessutom finns det spel med hundratals olika teman, så det finns något som passar för de allra flesta.

Den här gången är stjärnorna uppdelade i De stora stjärnorna, stjärnorna, blivande stjärnor och talangerna. Som sagt så finns det betydligt fler lovande fighters än som ryms på denna lista!

DE STORA STJÄRNORNA

Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson förblir Sverige största MMA-stjärna även 2017. Det finns ingen som mäter sig med Alex genomslagskraft och kändisskap. Han är också den med helt klart störst framgångar. Han är nu inte den enda svensk som är topp 10 inom UFC (Ilir Latifi också) men låt oss inte glömma bort Alex storhet. Senast vann han mot Jan Blachowicz via domslut och han förblir en av toppnamnen. Vi ska heller inte glömma att Alex av en domare vann över mästaren Daniel Cormier.

Ilir Latifi

Ilir Latifi är en stjärna! Han gick tre matcher i UFC under 2016 och vann två. Han är nu rankad som nr 10 i UFC:s lätta tungvikt och han är dessutom en fighter som otaliga gånger visat att han är en bra förebild. Ilir Latifi går sin egen väg och förhoppningsvis så kan han inspirera unga fighters men faktiskt även alla möjliga. Integriteten som Ilir har och hans sociala patos är värt att hylla.

Reza Madadi

Reza ”Maddog” Madadi har länge varit en stjärna och det går inte att säga annat än att han är enorm inspiration för många. Han har haft ups och han har haft downs. Men oavsett så fortsätter han och han sprider alltid sin speciella energi. Han har slagit den nuvarande nr 7-rankade (i UFC) Michael Johnson och han har kapacitet att lyckas med sånt igen. 18 mars går han match mot Duffy som har ett record på 16-2 och som kan stoltsera med en vinst över Conor McGregor. En vinst över Joseph Duffy skulle betyda massor för Reza Madadi!

David Bielkheden

David ”The Brazilian Swede” Bielkheden(23-12) har radat upp sex raka segrar och sägs vara extremt nära att återigen få kontrakt med UFC. Nu med Superior Challenge 15 den 1 april 2017 ser jag verkligen fram emot att se David gå en spännande fight mot en av nordens absolut bästa fighters. David är en riktig stjärna och skulle han få till ett bra avslut i sin nästa match lär han verkligen ha cementerat sin plats i världseliten igen. David Bielkhedens pionjär-karriär imponerar och att få lyxen att se honom på Superior Challenge är verkligen en ynnest.

STJÄRNORNA

David Teymur

UFC-fightern David Teymur står inför sitt livs i särklass tuffaste fight i UFC. Han är spännande att se på, gjorde ett avtryck efter sin medverkan i TUF och han är en avslutare. Han har i skrivande stund 3 raka vinster i UFC på avslut. Hans vinst över Lando Vannata (9-2) och vinst av Fight of the Night på UFC 209 fastslog hans stjärnstatus big time! (Uppdaterad 5 mars, 2017)

Pannie Kianzad

Pannie ”Sexy Scramble” Kianzad (8-2) såg inte ut att vara riktigt sig själv när hon gick titelmatch i Invicta och sen kom hon tillbaka nu 2017 och verkade förvisso väldigt glad och närvarande men den gamla arga och lite ”elaka” Pannie kunde inte skönjas. Utan att gå in i myten att fighters är bäst när de är lite olyckliga så ska det absolut sägas att Pannie är och förblir en svensk MMA-stjärna. Hon är vår mest framgångsrika fighter inom MMA på damsidan och vi hoppas verkligen att hon kommer tillbaka snart i vinstkolumnen. Pannie är grym och tillhör världseliten och det ska bli riktigt kul att följa henne vidare.

Foto: Jörgen Jönsson/info@creativesoulmedia.org

Simon Sköld

Simon är en av våra MMA-stjärnor i Sverige och det är egentligen inte hans record som gör detta enbart utan det är hans kändisskap och hans personlighet. Han överbryggar mellan två ”världar” och han lär upp många vad MMA är samt visar att du inte behöver se ut på ett visst sätt för att vara en grym fighter.

Magnus Cedenblad

Magnus ”Jycken” Cedenblad åkte på en tuff förlust i sin senaste match i UFC men har idag 4-2 i UFC och är dessutom en fighter med stor möjlighet att utvecklas. Många säger nu att tiden då Magnus bör göra sitt riktiga genombrott är nu och det kanske ligger något i det? Samtidigt är Magnus troligen den som har bäst koll då han är analytisk och ser väldigt nyktert på sin karriär och sin fighting. När Jycken inte fightas är han en kommentator på Viaplay. Han håller sig relevant och förblir en MMA-stjärna!

Lina Länsberg

Efter sin förlust i debuten mot Pannie Kianzad så radade hon upp 6 raka segrar, fick ett UFC-kontrakt och kastades in mot Cyborg. Det gick inte så bra mot Cyborg men hennes karriär i UFC fortsätter och det råder ingen tvekan om att Lina blivit en stjärna. Det ska bli riktigt roligt att följa henne under karriären!

Nico Musoke

Nico gör inte mycket väsen av sig men det gör honom inte till en mindre stjärna. Han är intelligent, verbal och en skicklig fighter. I UFC har det blivit både vinster och förluster, men han imponerar. Nico hör hemma i UFC och det enda vi vill är att han går fler matcher, oftare.

Foto: Jörgen Jönsson/info@creativesoulmedia.org

Papy Abedi

Han gjorde comeback i Superior Challenge och vann. Han får nu chansen på en rematch mot killen som kickade ut honom ur UFC (Dylan Andrews) på Superior Challenge 15. Han är onekligen vass och har en skön personlighet och fanbase som gör honom till en stjärna.

Jack Hermansson

Jack ”The Joker” Hermansson radade upp 8 raka segrar, fick kontrakt med UFC och vann även där. Med en vinstsvit på 9 så åkte han dessvärre på sin första förlust på länge. Jack tränar i Norge där han bor (i Oslo) och det på en klubb som är högintressant. Förra gången jag skrev om MMA-stjärnorna (januari 2016) så skrev jag med säkerhet att han skulle komma med i UFC och den här gången säger jag att Jack kommer vinna mer i UFC i år än han förlorar.

Sirwan Kakai

Sirwan Kakai har ofta flugit lite under radaren. Det troligen för att han i avgörande lägen inte riktigt levt upp till sin potenial. Märk väl att Sirwan har kapaciteten att gå hur långt som helst, men med tre raka förluster befinner han sig i lite av en sits. Han fightas i Bellator och gick 1-1 i UFC (hans förlust kom på delat domslut så vi kan snacka om hård cut från organisationen där!). Viktigt nu att Sirwan stabiliserar sin karriär mer med ett antal vinster. Kapaciteten är som sagt där!

STOCKHOLM, SWEDEN – AUGUST 20: UFC fighter Niklas Backstrom and Illir Latifi pose for a portrait on August 20, 2014 in Stockholm, Sweden. (Photo by Michael Campanella/Getty Images)

Niklas Bäckström

På tal om kapacitet så är Niklas Bäckström utan tvekan en av våra främsta talanger vi sett i Sverige på år och dar. Tre raka segrar nu men dessvärre en handskada. Niklas Bäckström hör hemma i UFC och kommer med största sannolikhet tillbaka och då till  och med bättre än innan.

Diego Gonzalez

Diego kanske inte är en stjärna bland alla fans men han har verkligen gjort mer inom MMA än många andra fighters. Han är en veteran, en krigare och fighter som glimmar till och då är extremt bra. Vi ska inte glömma att han slagit Dan Hardy (ändrad till No Contest) och att han har gått över 30 fighter som proffs. Han förlorade sist mot Morten Djursaa som nu snart David Bielkheden kommer möta.

Martin Svensson

Han må inte göra så mycket väsen av sig utanför matlagningen men han är en grym fighter. Han har mött riktigt bra namn i karriären och har ett record på 15-6. Han slog i debuten Morten Djursaa och har gått matcher mot en handfull UFC-fighters. Han har även haft bälten i organisationer och är givetvis en av Sverige MMA-stjärnor.

BLIVANDE STJÄRNOR

Amir Albazi

Amir ”The Prince” Albazi har ett record på 9-0 och han avslutar alla sina motståndare. Det är bara en tidsfråga innan denna unga man får ett samtal av Bellator eller UFC. Han är just nu vår mest hypade blivande stjärna som är på väg uppåt.

Oliver Enkamp

Tillsammans med Amir är Oliver en av de vars stjärnstatus ökar fortast i Sverige just nu. Han är extremt bra, obesegrad och riktigt spännande fighter. Han går nu match på Superior Challenge där han möter veteranen Frodi Hansen som gått mer nästan 4 gånger så många matcher som Oliver.

Victor Cheng

Han har flugit väldigt mycket under radarn senaste tiden då han hade ett uppehåll från matchandet på fyra år, men 2016 (september) gick han en fight igen och vann och han är aktuell med en titelmatch i Cage Warriors den 24 juni 2017.

Andreas Ståhl

Andreas Ståhl (10-4) fick det tufft i UFC och kämpar nu för att få fotfäste utanför världens största organisation. Andreas har allting för att lyckas och i Norrland är han en stjärna, men det behövs lite till för att han verkligen ska kunna kallas en stjärna.

Max Nunes

Han har ett record på 17-3 och är verkligen på väg uppåt. I England var han en stjärna men har inte riktigt blivit en stjärna i Sverige men är på god väg. Han är ödmjuk, fokuserad och verkligen på väg i rätt riktning.

Mohammed Abdallah

Snacka om talang som bevisat sig! Han är grym och han må flyga under radarn men herregud vilken power och vilken fokus han har. Men dessvärre har det blivit för lite fighter för honom. Senast han gick match (i skrivande stund) var 2015.

Jonatan Westin

Han är en grym fighter och väldigt skön personlighet som lever för fighting. Westin gör inte mycket väsen av sig men är respekterad och den här Jämtlänningen går inte av för hackor. Han har 6 raka segrar och ett record på 10-2. Bli inte helt förvånad om vi snart ser Westin i någon av världens största organisationer.

Daniel Teymur

Han är en extremt lovande fighter som skulle kunna vara i UFC imorgon och vinna en hel del. Han är en grym striker men avslutar folk på backen. Vass är bara förnamnet. Den här killen = A star in the making!

Yosef Ali Mohammad

Yosef Ali Mohammad är vår mest omtalade och omtyckta tungviktare i Sverige. Kanske kommer Irman Smajic en dag gå över till proffs och då kommer vi få en till blivande stjärna i tungvikten. Det är alltid kul att se Yosef fightas!

Fernando Gonzalez

Han har ett record på 7-1 och det var snack om TUF för honom, men sen blev det tyst på grund av ”Personliga skäl”. Sen dess har han återvänt och han fortsätter att se riktigt bra ut. Han skulle gått en riktigt hypad fight mot Mohsen Bahari nyligen men den blev inställd. Vi får hoppas att Fernando inte är skadad eller att det är något allvarligt utan att vi snart får se denna blivande stjärna igen.

Martin Ahktar

Martin är alltid spännande att se och han har absolut sin fanbase! Han är explosiv och var en gång i tiden ett världsnamn inom striking. Med ett record nu på 9-3 är hans titelmatch på Superior Challenge högintressant!

Sadibou Sy

På tal om världsnamn inom striking så är Sadibou verkligen det precis som Martin Ahktar. Sadibous game blir bara bättre och bättre och hans knockar är inte sällan highlights på galorna. 5-2 nu i record och även han går match på Superior Challenge.

Zebaztian Kadestam

Han har ett record på 8-2, en fanbase i Asien och det är speciell aura runt honom som fighter. Kadestam har vunnit 6 av sina 8 vinster på knock eller TKO. Han är inte riktigt en stjärna än i Sverige men på god väg.

Besam Yousef

Efter en sväng i UFC har nu Besam haft det tufft mot skickligt motstånd. Besam är en grym fighter. Han lyckades 2014 vända utvecklingen (fyra raka förluster) med en vinst mot Max Duarte på Superior Challenge 11. Besam kan möjligen lagt ner karriären med tanke på att han varit borta så länge men innan vi vet det säkert är han en blivande stjärna.

Kalle Albrektsson

Det här framtidslöftet går matcher i Japan, har en skön stil och en ljus framtid framför sig. Han är brutal och han är spännande. Kalle Albrektsson är ingen stjärna i Sverige än men det råder ingen tvekan om att han är det bland hardcore-fansen.

Herdem Alacabek

Trots att han inte gått många matcher är han en blivande stjärna. Han har allting för att bli det. Han tränar i USA, påminner om Ilir Latifi, har huvudet på skaft och blev känd efter sin medverkan i programmet ”Slå han på käften”. Han har en karisma som gjort honom känd. Han är dessutom en spännande fighter.

Emil Hartsner

7-2 i record nu och väldigt talangfull. Han har inte gått en fight sedan november 2015 och behöver gå matcher. Han har fans i södra Sverige främst och han är en spännande fighter. Emil har vunnit 6 av sina vinster på submissions.

Michel Ersoy

Michel är en blivande stjärna av flera skäl. När han är som bäst är han grymt bra men ibland har han matcher där hans game inte riktigt visas upp (som mot Flores). Oavsett vad så är Michel en omtyckt fighter som har gott om fans och som bara med 1-2 vinster kan bli en sjtärna om de sker mot rätt motstånd. Samtidigt kan han vid 2-3 förluster också säkerligen åka ner och kallas talang likväl. Michel är en skön personlighet och bra fighter som med största sannolikhet kommer gå väldigt långt.

Frantz Slioa

Han är lovande och spännande men har gått lite för få matcher. Han skulle kunna kallas talang men efter sin tid i TUF blev han absolut en blivande stjärna. Han behöver inte alls mycket justeringar för att kunna gå riktigt långt.

Alexander Bergman

Med ett record på 5-2 är Bergman ett framtidslöfte. Han har varit runt och tränat internationellt, han har en gedigen brottarbakgrund och det känns som att det inte behövs allt för mycket för att han ska göra ett rejält uppsving i folks ögon. Han är en oslipad diamant helt enkelt.

Mattias Rosenlind

Han har slagit David Teymur och han har vunnit fyra i rad. Han förlorade sin debut bara och har imponerat sedan dess. Rosenlind är en ”sleeper” som rör sig lite under radarn men som när som helst kan dyka upp som en Ninja och bli grymt omtyckt. Han är en sjtärna med några till vinster och han har verkligen momentum! Däremot har han inte gått match (i skrivande stund) sedan december 2015. Han behöver gå fler fighter.

Mohammad Babadivand

5-0 i record är Momo en favorit bland folk i orten lite i likhet med Hamza Bougamza. Han har slagit Martin Fouda mest nyligen och behöver givetvis gå fler fighter. Moma kan gå hur långt som helst.

Hamza Bougamza

Han har inte gått många MMA-matcher men han är ändå en blivande stjärna då han är ett sånt stort namn inom thaiboxning. Hamza är publikfavorit och är en stjärna i Stockholms förorter

Guram Kutateladze

7-2 i record och fightas nu för Sverige. Han utmanade senast Oliver Enkamp på en rematch.

Matti Mäkelä

Tyvärr går inte Matti matcher nu men vi hoppas givetvis på en comeback för Matti är alltid grymt kul att se gå matcher!

Martin Fouda

Han har ett ganska svajigt record men han är en underbar personlighet, är champ i IRFA och givetvis är han en blivande stjärna inom svensk MMA. Han är en veteran som många gillar att se och han slog senast talangen Joel Moya.

Malick Arash Mawlayi

Han står omnämnd som att han inte fightas för Sverige längre på Sherdog men får anses som en svensk fighter. Spännande, vass och ett energiknippe! Dock inte gått match sedan 2014 vilket är synd!

Jonathan Svensson

En skicklig fighter som alltid känns game. Han är rolig att se gå matcher och han är onekligen tuff.

TALANGERNA

Att kallas talang är inte helt ovanligt men här listas några av de största talangerna och här räcker det inte alltid med meriter som amatör även om det givetvis är detsamma som att vara en talang. För att listan inte ska bli för lång listas här bara de mest kända talangerna. Det är förnämligt att vi har så många svenska MMA-talanger. Det finns talanger som absolut borde vara med på listan som exempelvis Johan Jorup men har man inte gått match på 3-4 år så känns det onödigt att ha med dem här.

Bin Son Le

Han har ett riktigt bra record på 5-1 och borde anses som en blivande stjärna men han flyger lite för mycket under radarn för det, men märk väl att han är högintressant och riktigt bra!

Fernando Flores

Han må ha slagit Michel Ersoy på enhälligt domslut men med ett record på 3-2 och ingen stor fanbase kan han inte kallas blivande stjärna än utan en talang. En stor talang såklart! Han är en grymt lovande fighter.

Bilal Musa

2-3 i record och har potentialen att slå igenom men måste då vinna mer. I grunden en väldigt intressant fighter.

David Häggström

Nu har han två förluster i rad och har inte gått match på länge. Häggström får ses som en talang just nu men har samtidigt en fanbase och kan lätt vara en blivande stjärna eller till och med en stjärna i framtiden.

Abbe Joof

Han är kul personlighet och bra fighter, främst stående.

Rostem Akman

Få amatörer är så hypade som Rostem. Det finns något med fightingstilen och personligheten som gör att många ser fram emot hans proffsdebut på Superior Challenge.

Gabriella Ringblom

En stor talang på damsidan som verkligen går från klarhet till klarhet! Hon kan gå hur långt som helst och jag ser henne fightas i UFC en dag.

Cornelia Holm

På tal om damsidan så är Cornelia Holm extremt spännande som fighter och hon har dessutom en skön personlighet som många kommer gilla!

Carlos Prada

Carlos Prada har inte gått match sedan 2014 och därför har hans stjärnstatus fallit lite men Carlos är en stor talang och vill han återingen gå matcher så är han högintressant.

Irman Smajic

Tungviktaren Irman är världsmästare och tränar nu även på Allstar vilket lär gynna hans karriär. Irman är en fighter vi gärna ser blir proffs!

Delshad Morad

Gick sin proffsdebut på IRFA och imponerade då han slog VM-silvermedaljören Skogmo från Norge. Delshad är en fighter att hålla koll på!

Tobias Harila

Han är hypad, har en skön stil och väldigt lovande. Med ännu bättre brottning och markspel så är han den supertalangen han kan vara.

Zvonimir Kralj

En tuff tidigare boxare som blivit MMA-proffs. Han har också bra meriter i grappling och som amatör. En högst intressant fighter!

Dilmurod Movlonov

Snacka om spännande fighter! Han är en grym Judoka med bra meriter och han är dessutom ett världsnamn inom SPORT SAMBO.

Camila Rivarola

Hon slog sånär Malin Hermansson på IRFA 11 och Camila är en stor talang som många ser fram emot att följa!

Malin Hermansson

Obesegrad sånär som på en fight mot Camila, hon är SM-mästare och hennes boxning och stående fighting är verkligen så bra. Faktum är att hon slog Rivarola i första ronden när båda två stod upp. En domare såg henne som vinnare av hela matchen. Malin är verkligen ett framtidsnamn.

Joel Moya

Nu nyligen blivit proffs och han kommer nog komma tillbaka som en starkare och bättre fighter nu. Han förlorade mot Martin Fouda som hade 15 fighter som proffs i bagaget. Joel Moya är ett framtidsnamn.

Fler talanger!

Det finns såklart som sagt fler. Hela MMA-landslaget kryllar av talanger. Det finns även många duktiga proffs som jag inte nämnt då de inte riktigt faller in bra i någon av kategorierna här.

Här nämns några:

Arman Popal, Edris Rafigh, Victor Gustavsson, Mattias Brandt, Michael Yayo, David Glasnovich, Linn Wennergren, Erik Carlsson, Magnus Strandner, Salif David Diop, Domingos Kiesse, Morad Moreno, Temur Malick, Robin Roos, Nabbe Malki med flera.

Kika in på MMA-landslaget på Facebook för att följa amatörerna som skördar segrar internationellt och verkligen är grymma talanger!

Någon som inte är med som du tycker borde finnas med? Säg bara till så diskuterar vi det. Det är många fighters i Sverige och många är talanger.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer