Artikel

Fightermag intervjuar MMA-drottningen Cornelia Holm

Cornelia Holm är svensk MMA:s nya drottning. Hon har i år gjort det största svenska genombrottet kanske någonsin inom Amatör-MMA då hon vunnit VM, EM och SM.

Hon är nu redo att bli proffs och hon avslutade amatörkarriären med ett SM-guld. Fighter Magazine tog sig en pratstund med den heta stjärnan som huserar i Göteborg och tränar på GBG MMA.

Vilket år Cornelia. Det här är vad jag kallar ett genombrott. När du julen 2015 tänkte på 2016 såg du det här framför dig då?

Nja, både och. Jag har alltid varit självsäker i det tysta men det var nog inte förrän nån gång i våras som jag fick en stark känsla av att det här skulle bli mitt år.

Alla frågar dig säkert vad du ska göra nu och om proffs och så vidare men låt oss fokusera på vad du genomfört! Det är en bragd. Du vann alltså VM, EM och SM. Hur har du blivit såhär bra?

Tack! Det låter fantastiskt när du säger det så. Jag är långt ifrån så bra som jag vill och ska bli. Men jag utvecklas hela tiden. Efter varje match detta året har jag tagit ett par kliv uppåt. Det är det viktigaste och just det jag och mina coacher jobbar med hela tiden – att utvecklas och prestera så bra som jag bara kan just nu. Sen älskar jag att fightas och vinna, det hjälper ju.

Vad betyder Joakim Engberg för dig personligen? Vad gillar du mest med honom?

Jocke betyder jättemycket för mig. Han är oerhört duktig och smart som tränare och utan honom hade jag nog inte kommit hit. Det som är det finaste med Jocke är att han är den sortens person som man har stor respekt för utan att han har krävt den. En avslappnad och stor ledare som gör livet lite roligare både på och utanför mattan.

Vad tycker du om MMA i Sverige och hur kan vi vara såhär bra internationellt?

Det mest uppenbara är väl att vi har en stor och välutvecklad amatörscen med en liga. Det är nog inte många länder som har. Så vi får ju mycket mer rutin än de andra ländernas fighters och det tycker jag man märker på mästerskapen. Vårt landslag är lite proffsigare än de flesta andra. Det börjar bli många tjejer i ligan nu också, speciellt i b-klass detta året, det är grymt!

Berätta om VM.

Jag har haft en bra känsla hela året men inför VM var första gången jag visste att jag kunde vinna skiten. Jag var självsäker och hade en väl utarbetad gameplan som skulle funka mot alla motståndare (det var tanken och det visade sig stämma). Gameplanen var ”Tysken till Mongolen”, för att inte avslöja för mycket innebar det att jag var aggressiv och dominant för att sen bli mer smart och taktisk mot slutet. Jag blev världsmästare. Galet och självklart på samma gång.

Berätta om EM.

EM i Prag. Jag måste vinna. Men det kändes aldrig jobbigt med pressen, jag var rätt säker på att guldet skulle bli mitt utan att bli för kaxig. Och det blev det. Jag gjorde två matcher som jag var väldigt nöjd med och jag kände mig ännu bättre än på VM.

Och SM då? Vad hände där?

Jag åkte till Umeå och SM som världsmästare och Europamästare. ”Du måste ju vinna nu”, sa folk till mig. ”Haha, hur skulle det se ut annars.” Jag förstod ju det jag också men på nåt sätt kände jag mig inte nervös. Formtoppen som jag försökt få till EM hade infunnit sig nu till SM i stället och jag var i bättre form än nånsin. Jag kände att det inte fanns en chans att hon skulle kunna slå mig. Jag var också redo för ett krig. Det blev det, med mig som segrare. WHOOP WHOOP!!

Framtiden. Blir du proffs nu eller vill du göra trippeln igen 2017?

Jag vill bli proffs. Det finns inget mer i amatör för mig. Det har varit två fantastiska år med landslaget, detta mer än det förra. Men det känns som att det är dags att ta klivet upp, jag känner mig mer än redo. Let’s go!

Några snabba:

bil eller cykel?

Cykel

Simma eller Springa?

Springa

BJJ eller Striking?

Striking

Tjusningen med MMA med 5 ord.

Adrenalin, Smärta, Ödmjukhet, Vänskap, Disciplin

Bästa staden i Sverige?

GÖTEBORG ÄNNA

Vart är du om 5 år inom MMA?

Om fem år är jag champ i en stor organisation och har försvarat min titel flera gånger om. Hela världen vet vad jag heter…

Till sist vill jag tacka hela GBGMMA för att ni är bäst! Christoffer Hillsjö som har coachat mig på alla mästerskap är fantastisk och Jocke Engberg – du är kung såklart. Vill också nämna Ariel Zamit, bästa idrottsmassören i Göteborg, och Budo&FitnessGBG som stöttar mig.

Stort lycka till i proffskärriären nu Cornelia!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer