Krönika

Krönika: UFC 205 är en milstolpe

Galan med stort G går snart av stapeln i Madison Square Garden (MSG).

Hamid ”Akira” Corassani ville fightas ”bare knuckle in The Garden” och visst misstolkades det men det han menade var såklart MSG. Arenan är en ikon bland arenor och det inte bara inom sport utan även för konserter och annat.  Det är dit UFC velat komma sedan sporten förbjöds i New York. Kampen har varit lång men nu är det snart dags och det står inte mindre än tre bälten på spel.

AkiraCorassani_HeadshotFUELTV5.png

Milstolparna är många inom sporten MMA och det vi kommer se inatt är givetvis en av de större. New York har använts som slagträ för de som är emot sporten och just därför togs det upp i inte mindre än tre svenska debatter om MMA som skedde i TV.

Det händer mycket inom vår sport och det är lätt att glömma och lätt att ta saker för givet. Alla vi som tagit stor del av sporten och även jobbat med den har genomgått en resa.

 

Min egen resa inom MMA började som fan och jag måste erkänna att jag aldrig gillade de första galorna även om jag var intresserad av dem och såg på dem. Jag fortsatte hålla ett öga på sporten, men det var först när MMA började regleras bättre och Joe Silva (matchmaker i UFC) tillsammans med John McCarthy (domare i bland annat UFC) började kika på nya regler och började få andra intresserade av förändring.

Sweden's Carolina Kluft reacts during the women’s heptathlon high jump, 25 August 2007, at the 11th IAAF World Athletics Championships, in Osaka.  AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS

Resan för ”nya” UFC-ägarna 2001-2016 var minst sagt en spännande sådan. Jag gillade alltid UFC trots att jag var ett lika stort fan av PRIDE och potenialen var alltid störst för UFC tyckte jag.

MMA fick mig att återigen börja med kampsport (tränade Judo som barn) och trots att jag alltid mer gillat att fightas med vapen så är och förblir MMA den sport jag tycker är mest komplett. Jag gillar sporten MMA och det gör många av oss. Det kan vara samma sak för de som älskar fotboll men där är ofta intresset mest bundet till ett eller flera lag. Jag brukar också ofta ta upp intresset Sverige hade för 7-kamp när Carolina Kluft var världsbäst. Aldrig tidigare hade det kollats så mycket 7-kamp som då i Sverige och när vår svenske stjärna slutade så dalade intresset för sporten avsevärt.

Inom MMA så kommer stjärnorna och går och Conor McGregor, den nyrike sprätten, gick på socialbidrag när jag träffade honom första gången.

mmanytt_boken
När MMAnytt höll sitt avtal kring att ge reklam till min bok

För min del så hamnade jag i att täcka sporten MMA och kampsport på olika sajter. Sajter som MMAnytt (som jag var delägare av) och Kimura (som jag var chefredaktör på) har nu tagit bort mitt namn på mina artiklar och givetvis rimmar det väldigt illa mot svensk lag och praxis inom journalistik. Mina begrepp har under åren länge blivit stulna eller låt oss säga att de lånas friskt. Jag var till en början lite upprörd över det men insåg snabbt att jag faktiskt kan förändra för väldigt många genom att sätta en standard (good or bad). Det är något UFC också kunnat göra genom sina galor och koncept. Somliga är följare och andra leder.

mma_panelen_besam10
Jag och Paul del Valle som båda två faktiskt var del av Kimura och MMA Panelen leddes av oss

De som vet de vet som vi brukade säga på Fightplay. Det kan inte stämma bättre!

dana_trump

UFC 205 kommer snart passera men det är så med milstolpe och det är så med allting egentligen. Det är dock ingen som kan ta det ifrån Dana White att han gjort mycket för sporten MMA och även varit en stor del i att få MMA godkänt i New York, staden som ibland kallas ”världens huvudstad”. Det är mäktigt.
Samtidigt är det nu folk som hatar på White för hans öppna sympatier med Donald Trump och huruvida det kommer ha någon riktig påverkan på varumärket UFC får vi se. Det troliga är att föga händer och UFC fortsätter att slå sina PPV-rekord.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer