Nyhet

Två svenska guld och tre silver i thaiboxnings-EM

Till titlarna världsmästare och svensk mästare kan både Patricia Axling och Bea Malecki nu lägga till Europamästare. Tyvärr blev det finalförluster för Erica Björnestrand, Anna Strandberg och Angela Mamic. Samtliga gjorde fina insatser, men det räckte inte hela vägen fram denna gång.

Patricia Axling var inför finalen i -57-kilosklassen regerande världsmästare. Och hon gjorde en kanonmatch i finalen mot Laura Judit.

Hon startade matchen i ett ursinnigt tempo.
– Det är skönt, jag kände mig lite trött och orkade kanske inte riktigt boxa som jag brukar. Men istället fick jag ut mer av mina sparkar och knän.

Det blev ett EM-guld för Axling som inför det här var landslagsdebutant. Nu slutar det med VM- och EM-guld.
– Sammantaget med hela året är det här så sjukt att jag inte fattar att det är sant. Jag är grymt nöjd med mig själv och hur jag har utvecklats under året.

Bea Malecki vann EM-guldet i -67-kilosklassen. Detta efter att ha pulveriserat stackars turkiskan Rabia Celik.

Efter dryga minuten fick turkiskans ta en räkning. Sedan träffade Bea med en höger rakt på kinden och en skärrad Celik ville sedan inte vara med längre.
– Jag förstår henne, jag har sjukt ont i benet fortfarande. Det är klart att det känns bra att vinna ett EM-guld, men jag ville gå fler matcher och jag hade velat gå en hårdare final. Men jag kom hit för att vinna trippeln, SM, VM och EM. Det har jag nu gjort.

Det har varit ett smått otroligt år för Malecki med guldet i VM och detta guld nu, som landslagsdebutant i våras.
– Ja, det har gått bra. Jag kan inte klaga. I den här matchen snackade vi om att jag skulle gå vänster och sparka och slå med högerbenet och högerarmen. Det blev en bra taktik.

Johan Andersson från Malmö vann B-klassfinalen över tysken Dmid Safdari på ett imponerande vis. Andersson visade upp ett brett register och vann fullständigt rättvist.

Och nu känner han sig redo för A-klass.
– Det är en av mina bästa matcher någonsin. Jag fick den helt dit jag ville och jag har nog aldrig varit så avslappnad förut. På så vis är det kanske till och med min bästa match hittills. En underbar känsla.

Erica Björnestrand hade det lite bekymmersamt mot svåra ryskan Svetlana Vinnikova som vann samtliga tre ronder. Därmed blev det karriärens andra EM-finalförlust för en väldigt tapper Björnestrand.

Den regerande världsmästaren Anna Strandberg kunde inte upprepa framgången från Jönköping. Strandberg föll i finalen i -71-kilosklassen mot ryskan Anna Tarasova.

Inte heller Angela Mamic räckte hela vägen. Irina Larionova vann finalen i -75kg.

Men EM-silver är verkligen inte fy skam och alla samtliga gjorde fina prestationer.
Text: Jonathan Broberg
Foto: Matilda Ritzén

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer