Nyhet

HEMA SM 2016: Såhär gick det

Kristofer Stanson blev årets kung på SM i HEMA 2016. Här är samtliga medaljörer.

SM i HEMA 2016 blev en succé. Inte riktigt lika mycket uppmärksamhet som förra året men högkvalitativa tävlingar och rapporter till Fightermag säger att domarna var lysande. Läs en intervju med Carl Ryrberg inför SM HÄR.

HEMA_SM2016_MEDALJER

SM gick av stapeln i Örebro och det tävlades i Svärd & Bucklare, Långsvärd (dam och herr-klasser), Rapir & Dolk samt Sabel.

Dennis_Långsvärd_HEMA 2016
Dominante Dennis Ljungqvist som vinner guld i Långsvärd över Thomas Nyzell

När alla matcher hade gått stod det klart att kungen av SM 2016 var Kristofer Stanson som representerade Stockholm HEMA och Stockholms Stigmän. Dennis Ljungqvist ska absolut också hyllas för sina resultat lite extra då han tog hem ett guld den största stilen Långsvärd (män) samt ett silver i Svärd & Bucklare. Det var inte förvånande att Dennis vann Långsvärdsklassen för män då han haft ett otroligt bra år som Långsvärdsfäktare internationellt som bland annat vinnare av den Nordiska Ligan. Den alltid farlige och stabile Uppsala-sonen Thomas Nyzell kammande hem ett välförtjänt silver i Långsvärd.

Stanson_trippeln
Kristofer Stanson som tog trippeln

Kristofer Stanson tog inte mindre än tre guld (!) och det i alla stilar han ställde upp i! Med tanke att Stanson inte tog något guld förra året och med tanke på hur bra han fäktats internationellt i år över hela världen så måste detta kallas ett närmast fantastiskt GENOMBROTT!

Inom Rapir & Dolk så slog Kristofer Stanson förra årets vinnare Andreas Isaksson i finalen och veteranen samt HEMA-professorn ™ Hans Jörlind kom trea.

Inom damernas Långsvärd dominerade fjolårets vinnare Julia Yli-Hukka och vann igen. Därmed blev hon den enda någonsin i Sverige som tagit två SM-guld i rad. Är det någon som är tävlingens drottning så är det garanterat Julia!

Den normalt sett dominante Axel Pettersson har tagit lite av ett år borta från tävlande och ska tydligen befinna sig i Bayern där han citat ”söker i de gamla mästarnas fotspår” – Carl Ryrberg

Anders Linnard som nominerades till årets mästare på Kampsportsgalan åkte ut i kvartsfinalen i Långsvärd mot Marcus Pettersson i en jämn match.  Pettersson slutade som bronsmedaljör.

Här är samtliga medaljörer:

RESULTAT SM i HEMA 2016

Svärd & Bucklare:

Brons: Andreas Markehed, Malmö Historiska Fäktskola
Silver: Dennis Ljungqvist, Kungshamns Historiska Fäktskola
Guld: Kristofer Stanson, Stockholm HEMA

Sabel:

Brons: Andreas Isaksson, Uppsala Historiska Fäktskola
Silver: Johan Norberg, Göteborgs Historiska Fäktskola
Guld: Kristofer Stanson, Stockholm HEMA

Rapir & Dolk:

Brons: Hans Jörnlind, Stockholm HEMA
Silver: Andreas Isaksson, Uppsala Historiska Fäktskola
Guld: Kristofer Stanson, Stockholm HEMA

Långsvärd – Damer:

Brons: Sigrid Karlsson, Örnsköldsvik Kampsportsförening
Silver: Jenny Sellén, Ljungamarken HEMA
Guld: Julia Yli-Hukka, Göteborgs Historiska Fäktskola

Långsvärd – Män:

Brons: Marcus Pettersson, Kungshamns Historiska Fäktskola
Silver: Thomas Nyzell, Uppsala Historiska Fäktskola
Guld: Dennis Ljungqvist, Kungshamns Historiska Fäktskola

BILDER

HEMA_SM_2016-20 HEMA_SM_2016-19 HEMA_SM_2016-18 HEMA_SM_2016-16 HEMA_SM_2016-13 HEMA_SM_2016-14 HEMA_SM_2016-12 HEMA_SM_2016-11 HEMA_SM_2016-10 HEMA_SM_2016-9 HEMA_SM_2016-8 HEMA_SM_2016-7 HEMA_SM_2016-6 HEMA_SM_2016-5 HEMA_SM_2016-4 HEMA-SM-2016_3 HEMA_SM-2016_2 HEMA_SM2016-1

Uppsalas medaljörer:

HEMA-2016_uppsala

 

Foton: Örebro HEMA med flera

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer