Artikel

HEMA: Nygammal kampsport

HEMA är historisk europeisk kampsport och det innebär att inspiration hämtas från den västerländska kampkonsten. De separata kampidrotterna inom HEMA är baserade på autentiska tekniker och källor. Den här typen av kampsport eller kampkonst kallas alltså HEMA (Historical European Martial Arts) och är ett samlingsnamn för olika typer av kampkonster med europeiskt ursprung.

Den senaste sporten in i Svenska Budo & Kampsportsförbundet (SB&K) är HEMA. Det har länge snackats om att MMA är den snabbast växande sporten i Sverige, men frågan är om inte HEMA är nära på att ta den platsen nu när MMA blivit så pass stort?

Historiskt har europeisk kampkonst legat i skuggan av den asiatiska, men egentligen bara de senaste 50 åren. Nu har HEMA blossat upp rejält i Sverige och under 2014 blev HEMA-förbundet del av det anrika och viktiga Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

I år kommer första officiella SM i HEMA att gå av stapeln och utvecklingen av sporten går framåt i väldig fart. I det här skedet är det många som inte känner till sporten nämnvärt så vi kommer få all anledning att återkomma till HEMA då det är dynamisk sport med lika många delar inom sig som exempelvis MMA.

HEMA idag förknippas mycket med svärdsfäktning av så gott som realistisk typ, men är mycket mer än det. Brottning, boxning och en hel uppsjö av kampsporter har utvecklats och tränats i Europa och det finns väldigt mycket spännande att se och träna. Träningen med olika vapen är dock det som främst utmärker HEMA.

En gång i tiden bestod HEMA-utövarna generellt sett främst av historiskt intresserade och en och annan idrottsintresserad, men det pågår nu en stor reformation i Sverige och världen. Numera utövas HEMA på en seriös nivå och vinnarna av turneringarna tränar som eliten inom andra sporter. Inom några år, om utvecklingen fortsätter i samma takt, kommer vi se stora tävlingar och ett klart mer medialt och publikt intresse. Men redan nu har intresset ökat och mot slutet av 2014 så uppmärksammades HEMA av bland annat New York Times, Al Jazeera, TV4, flera svenska lokaltidningar och kamsportsmedia.

HEMA är träning och studier av historisk fäktning, kampsport och strid där huvudfokus ofta ligger på långsvärd, svärd och bucklare, stav och spjut, sabel, rapir (enkelt förklarat som en grov värja) och medeltida brottning. Kampidrotterna är baserade på autentiska historiska tekniker och källor och i olika mängd låter sig de olika föreningarna inspireras och i vissa sammanhang kopiera gamla manualer. Den här typen av kampsport eller kampkonst kallas emellanåt HEMA (Historical European Martial Arts) och är ett samlingsnamn för olika typer av kampkonster med europeiskt ursprung.

Det är ofta man tänker på Asien när man hör ordet kampsport, men faktum är att slåss och stred gjorde man givetvis också under alla tider även i Europa. Nedtecknandet av så kallade fäktmanualer (utav fäktmästare) har legat till grund och inspirerat alla möjliga andra kampsporter genom tiderna.

HEMA är idag en liten nisch dock inom kampsportsvärlden och även om den kraftigt växer så är det inga enorma mängder utövare och fans ännu. Potentiellt kan dock HEMA komma att bli hur stort som helst och sporterna i sig är spännande och skiljer sig kraftigt från den ännu mer sportifierade fäktningen som många tänker på när de hör ordet fäktning och som kallas sportfäktning.

Inom HEMA i Sverige finns nu cirka 400 utövare, men mörkertalet är stort. Det finns nämligen föreningar som håller på med HEMA, men under annat namn.

Den största svenska tävlingen har länge varit Swordfish i Göteborg, som arrangeras av Göteborgs Historiska Fäktsällskap (GHFS), ett av Sveriges största. Tävlingen anses var en av världens mest prestigefyllda och den har de senaste åren fått sponsorer, haft livesändningar, och en växande publik.

Det är mycket på gång i världen inom HEMA och det finns nu flera internationella tävlingar och en världscup är på gång. Utvecklingen går fort och somliga som tränar HEMA eller sysslar med liknande verksamhet har av olika anledningar varit kritiska till vad som sker.

Anledningen till kritiken är många gånger att HEMA alltmer förvandlas till en tävlingssport som är kul att titta på. Det kan verka harmlöst för de flesta av oss då exponering ger möjligheter, men det finns de som är oroliga att HEMA ska urvattnas och tappa sitt historiska. Andra, vilka är i majoritet, menar att avstamp tas från historien men att det också går att utveckla stilarna. Det är inte helt enkelt det där exempelvis när det kommer till brottningen där grappling även äger rum med tanke på hur snabbt utvecklingen av BJJ sker.

Istället för att reglera bort tekniker så väljer man istället att skapa incitament för att följa realistiska och historiska tekniker. Ett exempel är fäktning med rapir som man både får hugga, sticka och skära med. När tävlingar skedde förr så valde folk att hantera rapirerna mycket som långsvärd nästan (lite förenklat) och huggen avlöste varandra. Historiskt så brukades inte rapirer riktigt på det sättet enbart utan stick var vanligare vilket gjorde att regler skapades där 2 poäng ges för en träffad stöt och 1 poäng för ett hugg. Plötsligt började fäktningen med rapir se klart mer realistisk och rimlig ut.

HEMA i Sverige kommer fortsätta att utvecklas och det blir en spännande resa för förbundet att skapa ett brett intresse för den europeiska kampsporten.


Fighter Magazine 1-2015

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 1-2015 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer

One thought on “HEMA: Nygammal kampsport”

Kommentarer inaktiverade.

-->