Artikel

Till Minne av Martin

Han var en legend i ringen, en förebild i kampsporten, men som gick sönder inuti. Bakom initiativet Martin Holms Minne står tunga namn såsom PO Lindvall, Jörgen Kruth, Jens Hulthén, Thabo Motsieloa, Mikael Spreitz och Martin Lidberg. Initiativet ska lyfta fram arvet efter den saknade mästaren.

En thailändsk taxichaufför gjorde sitt livs bet år 1994. Han var nämligen den enda åskådaren som trodde att den vilt främmande, bleka ynglingen Martin Holm skulle ha en chans mot den lokala, rutinerade fightern. Resultat? Thailändaren knockades av Martin efter bara 30 sekunder.

– Hela arenan blev knäpptyst. Jag stod i ringen medan thailändaren bars ut, medvetslös. Ingen sa ett ord. Jag minns fortfarande tystnaden. Och taxichauffören måste ha fått en hel del pengar, sa Martin Holm i en av hans sista intervjuer.

Martin Holm har av många benämnts som en av Sveriges bästa stående fighters genom tiderna. Något hans meritlista också talar för. Martin Holm började sin karriär som kampsportare inom thaiboxningen och han hann bli flerfaldig mästare i Sverige, Norden, Europa och i världen, både som amatör och proffs under 1990-talet. Flera av titlarna var i både thai- och kickboxning, denna framgångsrika karriär ledde senare till stora framgångar även inom K1.

Resan började i en källarlokal på Södermalm i Stockholm, där Slagskeppet Thaiboxning då höll till – en miljö de flesta kampsportare känner väl igen.

– Martin klättrade snabbt till den avancerade gruppen och började tidigt tävla. Egentligen var det inget som gjorde att Martin stack ut på träningen, mer än på det sättet att han var väldigt snäll och inte utnyttjade ett övertag över någon som ännu inte kommit lika långt som han själv i träningen, säger PO Lindvall som då ledde Slagskeppet.

Som tränare förstod inte PO den unge Martin Holms fulla potential förrän de åkte till EM i kickboxning i Helsingfors 1993. Martin var då bara 17 år och det var inte ett juniormästerskap, utan ett seniormästerskap de åkte till. Den främsta idén var att lära för framtiden. Givetvis åkte de inte helt aningslöst, de visste redan att Martin kunde matcha seniorer och vinna, men de visste inte något om hur långt det skulle räcka på ett senior-EM.

I den första matchen på EM mötte Martin en större fighter från Östeuropa. En fighter som inte höll igen och Martin åkte på en nedslagning redan i första ronden.

– Liggandes på rygg i ringen vände Martin sin blick mot mig, jag sa: ”om du är OK så res dig innan åtta, annars ligg kvar”. Martin inte bara reste sig innan åtta, han hade insett vad som behövdes och lade in nästa växel, tog över matchen och vann övertygande, berättar PO Lindvall.

I nästa match som PO kommer ihåg mötte Martin ytterligare en tuff fighter från Östeuropa. Den matchen gick inte tiden ut. Martin träffade med en vältajmad rundspark i huvudet på motståndaren, mitt i motståndarens attack. Knocken var ett faktum. Ryssen som Martin skulle ha mött i finalen hade en liten skada och valde att lämna walkover, vilket gjorde att Martin något besviken vann finalen utan att få visa vad han kunde. Men redan året efter bevisade han sina förmågor genom att ta hem sin första proffstitel, en EM-titel i thaiboxning. Framgångarna under nittiotalet rullade sen nästan på av sig själv.

Det var under EM i kickboxning 1996 som PO Lindvall märkte att något inte stämde. Martin Holms annars breda repertoar satt inte som den brukade. Det var i stort sett bara den bakre rundsparken (Martins vänsterben eftersom han var southpaw) som satt som den skulle. Trots detta tog han hem även det guldet.

– Efter utvärderingen kunde vi konstatera att vi hade en del att jobba med. Orsaken till den smalare repertoaren var att Martin helt enkelt inte hade tränat tillräckligt, något jag som coach borde haft bättre överblick över, säger PO.

Åren som följde radade Martin upp VM-titlarna: 1997 vann han amatör-EM i thaiboxning och VM i kickboxning. 1998 tog han hem VM i thaiboxning igen (King’s Cup). År 1999 åkte han till Thailand med sin flickvän som enda sällskap. Vad kom han hem med då? Jo, den professionella VM-titeln i thaiboxning.

De här åren var en framgångsresa av stora mått. Den enda svensken som kan mäta sig med Martins framgångar under de här åren, är hans klubbkamrat och sparringpartner Jörgen Kruth. Efter Martins bortgång var Jörgen också noga med att i en artikel i Fighter Magazine lyfta fram vad Martin betytt för honom. PO analyserar:

– Min teori är att de båda betydde mycket för varandras framgångar, för utan den sparring de kunde erbjuda varandra, hade förmodligen ingen av dem nått så långt som de gjorde under sina karriärer.

Förutom att Martin Holm var en av Sveriges bästa fighters genom tiderna, så var han en mycket trevlig, snäll och omtänksam person. Eller som Thabo Motsieloa uttrycker det:

– Martin var både generös och ödmjuk. Vilket Martin visade när han blev tillfrågad om att komma ner till min klubb för att hjälpa till och sparra. Martin visade alltid ett gott omdöme och gott sportsmanship. Även under match, även om han där var både tuff och även vann på knock oftare än många andra, säger Motsieloa.

Under 2000-talet fortsatte framgångarna, då inom K1 där Martin framgångsrikt matchades fram av VBC. Men någonstans på vägen mötte Martin på en inre motståndare han inte rådde på. En inre motståndare som gjorde att Martin den 24 juni 2009 valde att ta sitt liv. På årsdagen fem år senare tog PO Lindholm initiativet till att starta Martin Holms Minne, som ska verka för mental hälsa och för att minnet av Martin Holms förmåga i ringen inte ska glömmas bort.

– Martin Holm visade på ett formidabelt sätt hur en fighter kan förena ödmjukhet med en otrolig mental tuffhet, en avspänd men stenhård teknik med en tajming svår att överträffa, säger PO.

PO menar att inom kampsporterna möts personer med olika bakgrund. Någonstans i mötet uppstår en respekt för den andra oavsett var personen kommer ifrån, oavsett hudfärg eller vilket språk han eller hon pratar. I utvecklingen som fighter når de flesta också en grad av inre säkerhet som gör att de är mindre benägna att använda våld på gatan. Detta var något Martin Holms visade på genom sin generositet och ödmjukhet. Martin Holm är inte den första och heller inte den sista stora människa som gått ett sorgligt öde till mötes. Många minns den mycket framgångsrika och ödmjuka brottaren Mikael Ljungberg som tog sitt liv fem år tidigare. Både dessa förebilder inom sina respektive idrotter var både stora och starka, men även de största och starkaste kan mötas av motgångar i form av mental ohälsa.

Martin Holms Minne grundades i första hand för att förebygga mental ohälsa. Detta görs delvis genom att ge utmärkelser och stipendier till goda förebilder inom kampsporterna. Förebilder som visat på hur de överkommit svårigheter eller hjälpt andra att överkomma svårigheter och på så sätt verkat för mental hälsa, eller utvecklats till lika framgångsrika som ödmjuka förebilder som Martin Holm var.

– Det innebär att kampsportare som är förebilder, som utövare eller ledare och genom att visa respekt för andra oavsett bakgrund, gott sportmanship och som verkar mot våld kan komma att tilldelas en utmärkelse till Martin Holms Minne, säger PO Lindvall.

PO berättar att Martin Holms Minne även kommer arbeta i förebyggande syfte med föreläsningar och workshops om mental hälsa. Nedstämdhet och ångest är normala tillstånd som drabbar de flesta då och då. Ibland tar vi oss själva upp ur dessa tillstånd, ibland kan vi behöva veta lite mer om hur vi ska göra för att ta oss upp, och ibland kan vi behöva hjälp.

Tränare och klubbkamrater kan också behöva veta hur de kan upptäcka om någon är på väg utför och vad de kan göra för att förebygga att deras kamrater hamnar i bekymmer av mental karaktär. Sist men inte minst kommer Martin Holms Minne kunna bistå med ekonomisk hjälp och stöd om en kampsportare behöver professionell hjälp.

Foto: Ea Czyz

Martin Holm

FAKTA – MARTIN HOLMS MINNE

Den 24 juni 2014 tog PO Lindvall initiativ till och startade Martin Holms Minne tillsammans med Thabo Motsieloa, Jens Hultén, Mikael Spreitz, Jörgen Kruth och Martin Lidberg. Syftet är att hedra den flerfaldiga kampsportvärldsmästaren Martin Holm och i Martins generösa anda premiera de män och kvinnor som via kampsporten skapar ett inflytande som gynnar idrotten eller utövarna.

Martin Holm började sin karriär som thaiboxare och hann bli mästare både i Sverige, Norden, Europa och världen både som proffs och amatör för Slagskeppet under 1990-talet.

1993 WAKO Amateur Kickboxing European Champion

1994 SIMTA Pro Muay Thai European Champion

1995 WKA Amateur Kickboxing European Champion

1997 WKA Amateur Kickboxing World Champion

1998 IAMTF Amateur Muay Thai European Champion

1999 IFMA Kings Cup Winner

1999 WMC Pro Muay Thai World Champion


Fighter Magazine 1-2016

[Denna artikel är tidigare publicerad i Fighter Magazine 1-2016 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer