Krönika

Nya tider

Får man slå mot huvudet? Gör det inte ont? Hatar du din motståndare? ”Öh nä” svarar jag och undrar om jag svarar sanningsenligt. Efter en kort rannsakning av mig själv håller jag fast vid uttalandet.

Nej, i ringen måste jag behålla lugnet, adrenalinet rusar och aggressivitet är inte en känsla som hjälper mig att fokusera. Nervositet och adrenalin absolut men ingen ”slå hen på käften”-känsla, varken i match eller under sparring.

Jag tror missuppfattningen att du måste hata den du sparras eller kör match mot gör att många inte vågar testa kampsport. De tror att idrotten bygger på aggressivitet, att alla på klubben är kriminella. Jag tror de skulle bli förvånade om det klev in på en kampsportsklubb år 2015.

För en trappa ner, i de fortfarande linimentluktande källarlokalerna, är det en salig blandning av människor. Tonårstalangerna med halvknackiga betyg, killarna och tjejerna med skiftjobb och hantverkarna. MEN här springer också kostymnissarna, marknadscheferna, motionärerna och modebloggerskorna och letar efter sina tandskydd, sin borttappade handske, delar med sig av tips för att kroken ska sitta bättre och diskuterar terminens schema och tävlingsgruppens senaste matcher.

För oss som håller på med kampsport kanske det är en självklarhet men för de som inte har besökt någon klubb utan på sin höjd sett en UFC-match på tv finns delvis den gamla bilden kvar. Att kampsport är en idrott som handlar om hat, smärta, halstatueringar och machoattityd.

Men kampsporten bygger egentligen på samma beståndsdelar som fotbollen, du behöver läsa av din motståndare, du behöver ha en strategi för hur du ska agera och du behöver vara stark, snabb och rörlig. Du behöver ha ett starkt försvar, trygga mittfältare och kvicka anfallare med bra precision.

När jag ska slå ett slag har jag gjort precis samma kombination av förarbete och behöver använda exakt samma precision för att slaget ska gå in som fotbollsspelaren använder när hen skjuter bollen i krysset. I mitt huvud finns det inget ”nu jävlar ska du få” utan bara ett fokus på att vinna matchen.

Nu skriver jag antagligen för redan frälsta men det är fortfarande vår uppgift att vara ambassadörer för vår idrott och visa att kampsport först och främst är en idrott som välkomnar alla!


Fighter Magazine 3-2015

[Denna krönika har tidigare publicerats i Fighter Magazine 3-2015 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer