Artikel

Polskt stål

Polen är känt för många saker. Det finns fin polsk korv, en massa bärnstens-smycken och en begåvad öltillverkning. Den 14 mars 2015 gjorde en ensam kvinna landet känt för ytterligare en sak. Polen fick sin första bärare någonsin av en UFC-titel. Kvinnan, med ett efternamn som får världens sportjournalister att skruva nervöst på sig inför varje presskonferens, är Joanna Jedrzejczyk.

Jag vet vad jag är kapabel till och jag är här för att stanna, berättade Joanna för Fighter redan i mars.

Onekligen hade hon rätt. Sedan den 14 mars går hon under namnet ”Joanna the champion”. Det var då hon besegrade Carla ”Cookie Monster” Esparza, vinnare av den 20:e upplagan av UFC:s The Ultimate Fighter och dåvarande stråviktsmästarinna. Fyra minuter och 17 sekunder in i rond två, hade Joanna Jedrzejczyk gjort det som ingen trodde skulle vara möjligt. Hon blev, via teknisk knockout, världsmästarinna.

Innan matchen i mars, var det betydligt färre som visste vem den 27-årige polskan med den väna rösten var.

– Jag har vunnit flera Muay Thai och kickboxningstitlar, men titelvinsten i UFC:s stråvikt mot Carla Esparza var den största och viktigaste vinsten i mitt liv, säger Joanna med bestämd röst.

Men vem är egentligen kvinnan med det stora leendet och lite skakiga engelskan som haft en sällan skådad utvecklingskurva inom MMA? Joanna växte upp i staden Olsztyn i Polen och fann som 16-åring kärleken i Muay Thai.  En kärlek som började som en motionsform, men som senare övergick till tävlande. Tävlande som blev professionellt.

– Jag har alltid identifierat mig som en sporttjej och jag har sysslat med idrott i någon form sen jag var liten. Först basket och volleyboll, sedan övergick jag till Muay Thai och kickboxning. När jag började träna Muay Thai var jag 16 år, sedan upptäckte jag att jag var bra på det och började tävla som proffs. Jag älskar verkligen sporten. Det är en fantastisk idrott med en lika fantastisk tradition och historia. Samtidigt som den är anrik så är den också en av de farligaste sporterna i världen, berättar hon.

Innan sitt UFC knackade på dörren hade Joanna hunnit ta den ädlaste av medaljer i IFMA World Championship fem gånger – och ett silver – samt ytterligare fyra guld i tävlingens europeiska motsvarighet. På tio aktiva år inom Muay Thai har hon vunnit över 60 matcher. Vi styr alla över vår egen lycka och framgång, men Joanna har haft kvalificerad hjälp längs vägen. Hennes tidigare tränare, legendaren Ernesto Hoost, är en av de största inom sporten.

– Jag fick en väldigt speciell kontakt med Ernesto och han hjälpte mig otroligt mycket med att utveckla min Muay Thai. Han har så troligt mycket erfarenhet och vi har en fortfarande en väldigt nära relation idag. Han är som en extrapappa. Jag har honom att tacka för mycket.

Enligt Joanna hade hon efter ett tag svårt att motivera sig för att fortsätta satsa inom Muay Thai och kickboxning, då varken uppmärksamheten eller pengarna motsvarade arbetet och prestationerna hon fick lägga ned. Det var också här som tanken om MMA och senare UFC föddes. Den 19 maj 2012 gick Joanna sin första proffsmatch där hon mötte Sylwia Juskiewicz. Matchen vann hon efter enhälligt domarbeslut och redan då var det tydligt för henne vart hon skulle. Upp till toppen. UFC-debuten kom 26 juli 2014, då Joanna mötte Juliana Lima. Även den matchen vann hon efter enhälligt domarbeslut. När hon sedan, mindre än ett år senare, fick världsmästartiteln visade hon också resten av världen att det var precis där hon skulle vara. Och enligt henne själv, har hon precis börjat.

– Jag visste från min första match att jag kunde bli bäst i världen. Jag är en så pass komplett fighter. Sedan 2012 har jag lagt ner så mycket träning och så mycket tid på att bli bättre. Nu ska jag bara fortsätta träna min jujutsu och min brottning i kombination med min stående fighting för att hålla mig kvar i toppen. Jag älskar att vara en del av UFC och min största dröm har redan blivit sann. Nu måste jag bara kämpa för att få fortsätta att leva i den drömmen, avslutade Joanna intervjun med Fighter Magazine i våras.

Sedan dess har egentligen inte speciellt mycket förändrats. Den 20 juni försvarade hon sin världsmästartitel i stråvikt för första gången. Hennes motståndare var utmanaren Jessica Penne (12-2 innan matchen mot Jedrzejczyk). Penne var tidigare atomviktschamp i Invicta, deltog förra året i en säsong av ”The Ultimate Fighter” och kom senast från en vinst mot Randa Markos, i december 2014.

Skillnaden på denna match jämfört med den Joanna Jedrzejczyk gick i mars, var att oddsen var de motsatta. Som utmanare i mars var det inte en kotte som trodde att polskan skulle äga matchen och bli ny världsmästarinna. Tre månader senare har hon övertygat världen att hon är en kraft att räkna med och var således favorittippad inför matchen.

Och Joanna gjorde inte någon besviken. Hon ägde hela matchen med smidigt fotarbete och varierande kombinationer.  Hon visade ännu en gång prov på fantastisk striking och levererade en klockren armbåge som slog upp Pennes näsa i andra ronden. Matchen var över efter fyra minuter och 22 sekunder in i tredje ronden, efter bland annat ett välriktat knä. Hennes perfekta matchstatistik förblev perfekt – tio raka vinster på tio proffsmatcher. Joanna är kvar på toppen, som regerande världsmästarinna i stråvikt. Efter matchen var Joanna euforisk över vinsten och kunde inte sluta le under intervjun med UFC.

– I’m still the champion, and I’m gonna be that for a while.

Nu för tiden är det ingen som betvivlar det.


Fakta

Joanna Jedrzejczyk

Född: 1987  Bor: Olsztyn, Polen

Kampsportsbakgrund:

Thaiboxning och MMA
Meriter (i urval):

UFC Women’s Strawweight Championship

MMA 10-0

Har tävlat i Muay Thai i  10 år, vunnit drygt 60 matcher & fem VM- och fyra EM-titlar.


Fighter Magazine 2-2015

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 2-2015 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer