Artikel

Recension av ”The Mauler”

The Mauler (Nortstedts 2016) är boken om Alexander. Själv har han inte stått för skrivandet utan Leif Eriksson och Martin Svensson är författarna som sammanställt och formulerat. På var sitt håll har de tidigare böcker om en bredd av ämnen mellan sig. Allt från hedersvåld till citatsammanställningar har behandlats. Att det är nutidsorienterade författare märks genom att språket är modernt och följer en stil man kan känna igen från liknande biografiska böcker.

I berättelsen får vi följa Alex från början, långt innan han var The Mauler. Vi tas med till landsbygden utanför Arboga där vi möter familj och tidiga vänner. Några djupare personporträtt bjuds det dock inte på. Förklaringen till det kan vara hur nära allt fortfarande är i tid. Det är ibland känsliga ämnen som skrivs om, där alla inblandade kanske inte vill bli offentliga. Ibland kommer känslan av att författarna haft svårt att få sitt ”objekt” att öppna upp. Det i sig är förståeligt, även folkkära vill ha sitt privatliv. Det framkommer också i boken att kändisskap och rampljus inte var något Alex räknade med när MMA-karriären började ta fart. I bokens senare delar får förhållandet till offentligheten och media stort utrymme. Man kan fråga sig om Alex managements vill använda boken lite som ett pressmeddelande, där man kungör en fortsatt mer restriktiv tillgång till Sveriges nya idrottsstjärna.

maxresdefault

Från landsbygden utanför Arboga tas vi in i en strulig och våldsam tonårsperiod. Våld och fylla men även gemenskap och nära vänskapsband. Det är här vi får känna mer av Alex som person, hur viktig just familj och vänner verkar vara. Exempel på gamla synder som kommit upp till ytan i media tas upp och ges en egen bild av. Här går åter tankarna till ett pressmeddelande, man ger en möjlighet till ”ingen kommentar, läs min bok”. Den vilda tonårsperioden slutar i vart fall på anstalt och i statens rehabiliterande famn. Det är genom tvångsplacering till sist mötet med MMA kommer. Dessa stycken är skrivet med mycket tacksamhet gentemot de som fortsatte ge nya chanser. Attityden till den senare framgången är genomsvenskt tacksam snarare än amerikanskt vräkig.

Fightingen då? Det är väl den alla är intresserade av? Den finns där, men kanske inte så mycket som fightingnördar hoppas på. Viktiga matcher kan avhandlas på någon sida och den tidiga boxningsträningen nämns nästan i förbifarten. Vilket är ett statement i sig. Därigenom blir berättelsen inte endast om ”The Mauler”, Alexander bortanför MMA får huvudrollen.

Just genom hur MMA behandlas kan man också lista ut vilken målgruppen för boken är. Hur mycket MMA-Sverige än skulle önska det är boken inte skriven till dem. Man vänder sig snarare till de som mött honom för första gången i TV-sofforna och som modell för Carlings. Lite ställningstaganden i den interna MMA-politiken dyker upp för den som vet vart att leta, men är man ute efter att få insyn i hur träning och kost ser ut blir man besviken.

svensk mma alex

För mig själv som riktig supernörd inom MMA blir det ett intressant fönster för att se hur de som inte delar mitt intresse förstår min sport. Författarna hade ingen erfarenhet av MMA innan de skrev, vilket med den tänkta målgruppen i fokus blir en styrka. Allt som inte uppfattats som väsentligt har skalats av i beskrivning av matcher och träning. De målas upp i termer där man inte behöver veta vad vare sig en kimura eller teep är för något.

För att vara en biografisk bok är det väldigt kort avklarat. Ett par hundra sidor inklusive bilder och bilagor förstärker känslan av att det är tillgänglighet snarare än djup man har siktat på i produktionen. Smart marknadsföringsmässigt och för försäljning. För oss som följt Alex länge och hoppats på att få ”veta mer” finns risk för att inte bli tillfredsställd. Den breda publiken, framförallt yngre kommer uppleva den som riktigt läsvärd. När nörden i mig accepterat att inte vara målgruppen höjs också upplevelsen.

Boken slutar i den situation vi befinner oss i nu, där ingen riktigt vet vad som kommer näst för Alex. Två missade titelmatcher i tuffa och minnesvärda bataljer. Ett självförtroende som behöver byggas upp. Tyngden med en hel nations förväntningar blev tung att bära. Ska vi tro boken vet varken författare eller Alex själv riktigt vad nästa steg i karriären bli, historien är alltså inte slut ännu…

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer