Artikel

Om The Ali Act blir verklighet inom MMA

The Ali Act är en reform inom boxning från 2000. Nu har en tung politiker (en kongressdelegat), en rik entreprenör och den tidigare proffsfightande (MMA) Markwayne Mullin gått samman och officiellt försöka få in MMA och Kickboxning i The Ali Act.

The Muhammad Ali Boxing Reform Act är mer känd för The Ali Act och kortfattat är det en reform som handlat om att städa upp i boxningen där det finns otroligt många världsmästarbälten och mästarna inte möts för att organisationerna inte tillåter det. Den handlar också om anti-korrumption, riggade matcher och liknande.

Reformen blev en lag och den har sedan dess kritiserats för hur den är skriven. Många pekar på olika boxningsorganisationer som hittat olika typer av kryphål i lagen, men från mer officiellt håll anses lagen fungera.

Nu vill trion med Markwayne Mullin se till att MMA och Kickboxning även innefattas av lagen. Visionen är att exempelvis en Bellator-mästare ska kunna möta en UFC-mästare och att båda bältena ska kunna stå på spel. Det kommer inte vara en fråga om vad organisationerna vill utan måste. Det hela baseras på objektiva rankingar och bälten. Det rör sig främst om matcher på högsta nivån (bälten och mästerksap).

Enligt trion så är det hoppfulla på att få igenom så MMA innefattas av The Ali Act eller att det blir en liga som NBA, NHL och NFL. Det vill säga med Kollektivförhandlingar (alltså som ett kollektivavtal som är reglerat av staten).

Dana_Act

Då UFC alltid slagit ifrån sig allt snack om fackförbund, kollektivavtal, kollektiva förhandlingar, tal om en liga och absolut inte vill bli tvingade att låta en fighter från en annan organisation möta deras champ (om UFC-bältet) så har de nu UFC hyrt firman Farragut Partners (en lobbyistfirma) för att motarbeta The Ali Act från att innefatta MMA.

2008 var frågan uppe förra gången och UFC hyrde då in en stor lobbyistfirma för att kämpa emot det att ske. Den gången lyckades UFC. Nu talas det om att det kan få det MYCKET svårare då det finns fler och fler som vill se en ny organisation (vilket också finns med i The Ali Act) som ser över hela sporten MMA i USA.

Då Zuffa vet att det här kan bli tufft så har de gått ut hårt och satsar nu stora pengar (oklart hur mycket) på att lösa det här till deras fördel.

Fotnot: I Sverige har vi en annan typ av idrottsorganisation än i USA men frågan är om det inte kan tänkas dyka upp något liknande här? Superior Challenge champ skulle kunna bli tvungen att sätta det bältet på spel på exempelvis en Battle of Botnia-gala. Eller kanske mer rimligt att en Cage Warriorsmästare skulle behöva sätta sitt bälte på spel mot en Superior Challenge-mästare exempelvis (om nu detta skulle sprida sig till Europa).

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer