Artikel

Landslagstränaren: ”Svensk MMA står sig riktigt bra, vi har en bra känsla inför VM”

Sjätte till tionde juli går världsmästerskapen i amatör-mma av stapeln i Las Vegas. Backat av samarbetspartnern UFC, förlagt i showbusiness huvudstad och samtidigt som ”International Fight Week” är det helt klart det mest prestigefyllda mästerskapet för amatörer. Årets upplaga är det största hittills med flera viktklasser fyllda, till och med i den annars glesa tungvikten finns över ett dussin anmälda.

Från svenskt håll finns det mycket som talar för att det är en av de starkare trupperna hittills. Flera atleter har erfarenhet från tidigare internationella mästerskap och organisationen börjar hitta sina former. Fighter Magazine sitter ned över en kaffe med Anders Ohlsson, lagtränare för Sveriges landslag. Nyss var den sista samlingen innan man möts upp i ett stekhett Las Vegas. Vi pratar om hur formen på truppen känns och stämningen nu nära mästerskapet.

”Vi har en bra känsla i gruppen och ett sammanhållet team, våra fighters känns sjukt laddade. Gruppen känns lugnare och mer erfaren. Jag och Christer (Ringblom, förbundskapten) är mer erfarna i våra roller. Vi har arbetat på att få en lagkänsla och fortsätter med samlingar varje kväll under själva mästerskapen.”

ao

Vidare kommer vi in på processen att bygga upp ett landslag. Just landslaget blir ett tydligt exempel på hur ung MMA fortfarande är som idrott, men också ett kvitto på hur långt man har kommit på kort tid. I en träningsvärld som fortfarande präglas mycket av trial and error är det tydligt att man från landslagsorganisationen tagit uppgiften att utveckla en fungerande organisation på allvar.

”Från landslagledningens håll är vår uppgift att organisera träffar med veckling både för fighters och coacher. Vi har en kontinuerlig kommunikation med tränare och utövare. Som lagtränare är en av mina uppgifter att förmedla kunskap vi får via våra utbildningar.

Just nu jobbar vi med att få in periodisering för våra atleter. Där finns fortfarande mycket att göra inom MMA. Landslagsmedlemmarna tränar själva med sina coacher, vi ser till att förmedla och fylla i med perspektiv och kunskap där det finns saker att utveckla i stora drag. Periodiseringen är just något sådant. Att får en bra uppbyggnad innan tävlingssäsongen är viktigt för att prestera och vara skadefri”

Som landslag är en av våra viktigaste uppgifter att samla coacher under samma paraply för att sprida och utbyta kunskap.”

Sverige har placerat sig bra under tidigare mästerskap, både på VM och på höstens EM. På frågan om hur svenska amatörfighters står sig i den internationella konkurrensen kommer svaret snabbt och utan att tveka.

”Vi står oss väldigt bra. Tekniskt är vi där uppe med de bästa. Vad vi kunde se förra VM var att alla våra medaljörer har väldigt bra atletisk förmåga. Där kommer arbetet med periodisering in igen. Vi ser koppling mellan bra fysiska förberedelser och resultat

Förbundet har en viktig uppgift att fortsätta utveckla mma och shootfightingligan. Vi behöver ännu fler tävlande och höja nivån ännu mer. Shootfighting är bra på att få folk att börja tävla, men vi borde få över ännu fler till amatör-mma. Vi förordar också att våra landslagsmedlemmar ska vara aktiva i ligan för att testa och utvärdera sina färdigheter. Det är också viktigt att hålla sig aktiv som fighter.”

Samtalet kretsar runt dessa ämnen, vi pratar om ansträngningen att hålla en hel trupp fighters på gott humör i stressade situationer samtidigt som all logistik kring en stor mästerskapsturnering ska lösas. Om en månad är världsmästerskapet i full gång, och vi håller självklart tummarna för svenska medaljer.

Bild: Privat
Svenska MMA-landslaget på Bosöns testanläggning
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer