Krönika

Hur stor kan man bli?

Hur stor kan man egentligen bli som offentlig person? Den 3/6 lämnade en av de absolut största stjärnorna oss. Många berördes av Muhammad Ali och han kommer bli ihågkommen för mer än sin boxning.

Ofta talar man om kändisar i alfabetiska termer, ett B-lag ned till C-kändisarna och vill man förolämpa en dokusåpadeltagare kan man kanske sträcka sig ner till E. Man pratar mer sällan om att någon skulle vara en A-kändis, de som kategoriseras som riktigt kända erkänns för vad de har åstadkommit och av den press de får. Här hittar vi de stora filmstjärnorna, idrottare och politiker. I sällsynta fall kan de vara alla tre som en viss guvernör över Kalifornien. Över dessa superkändisar finns det några ännu ett par pinnhål upp på stegen. Människor som når en ikonisk status och lämnar avtryck över generationsgränser.

Muhammad_Ali_NYWTS

De få som lyfts upp och blir större än sina prestationer och blir symboler inte bara för sin omgivning utan över kultur och nationsgränser. De förvandlas till något mer än personen de var. Det känns tydligt att vi behöver och längtar efter hjältar att ställa oss bakom. Vi gör det till och med när inte personen själv finns fysiskt bland oss. Men i vår fantastiska tid av informationsteknik lever hans gärning vidare i rörlig bild. De mest legendariska matcherna med George Forman, Joe Frazier och Liston att hitta i sin helhet på Youtube. Samt ett hav av intervjuer och tal. För den som inte redan gjort det rekommenderas att ta ett par timmar för att sätta sig in i ett stycke modern historia.

När Muhammad Ali inledde sin boxningskarriär var mina föräldrar inte födda, och när jag själv hade kommit till världen var det inte i ett boxningsintresserat hem. Att Alis namn ändå nådde ut i den svenska landsbygden årtionden efter dramatiken kring hans vapenvägran och de sista stora matcherna säger något om vilken symbol han blev. Nog är hans mångbottnade person en anledning till att hans storhet. Kombinationen av karisma, vältalighet, färdigheter i ringen tillsammans med ett faktiskt engagemang i människorätt skapade en förebild som även att åren går fortfarande står sig. I en enda person samlades inte bara idrottshistoria och en era av boxning. Han blir en avteckning av tiden som var och ett ansikte för den våg av rörelse för fred och orättvisa som hade sitt crescendo just under hans atletiska topp.

FILE - In this Feb. 18, 1964, file photo, The Beatles, from left, Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr, and George Harrison, take a fake blow from Cassius Clay, who later changed his name to Muhammad Ali, while visiting the heavyweight contender at his training camp in Miami Beach, Fla. Ali turns 70 on Jan. 17, 2012. (AP Photo/File)

Flödet på sociala medier dagarna efter Alis bortgång fortsätter bekräfta denna storhet. De största idrottarna tackar honom för den inspiratör som showman och atlet han var. Politiska ledare tar fasta på hur han använde sitt kändisskap i den dagspolitiska debatten, kanske för att uppmana fler idrottare att öppet ta ställning i frågor. Alla har sin egen Ali. Han är också svaret på frågan vi började med. Man kan bli stor som Muhammad Ali

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer