Krönika

Krönika: Game of Thrones inom svensk Taekwondo

Att det råder kaos, intriger, smutskastning och kanske även oegentligheter råder det ingen tvekan om när det kommer till svensk Taekwondo.

Den senaste tiden har jag blivit uppringd av flera journalister på SVT och inom Massmedia för att de vill veta mer om min syn på vad som sker inom svensk Taekwondo. Jag har skrivit om bråken och intrigerna tidigare och det är antagligen det som gjort att journalister hört av sig till mig.

Game_of3

Det är nämligen som så att det är svårt att riktigt få rätsida på vad det är som sker. Det hela ”började” SÅHÄR.

Det fortsatte med att den största kritikern av den gamla styrelsen blev den nya styrelsens ordförande och det var under hans ledning som det den 20onde maj kom ut ett dramatiskt pressmeddelande där rubriken löd: ”ENOMISKA OEGENTLIGHETER & SABOTAGE”. I pressmeddelandet anklagades tidigare styrelse för pengatvätt och en hel rad allvarligt fuffens. Den gamla styrelsen i sin tur tillbakavisade anklagelserna som ”Politiskt maktspel” och ”Intriger”.

Game_of4

Det som är extra tragiskt, men i grunden väldigt kul, var det att den strålande duktiga Nikita Glasnovic vann EM Silver och det hamnade i skymundan. Det är så det blir när sporten tyvärr inte kommer först. Jag vill passa på att gratulera Nikita för den grymma silvermedaljen. Jag är också stolt över att vi valde att inte rapportera om de möjliga oegentligheterna utan valde att publicera en artikel om att Nikita tagit silver istället.

Jag tänker inte säga varken bu eller bä angående vem som har rätt eller fel. Inte säga något om intrigerna, om de påstådda märkliga petningarna, de lite annorlunda uttagningarna, om det politiska maktspelet på internationell nivå eller liknande. Det är nämligen ungefär lika svårt som att säga vem som har mest rätt i Game of Thrones att tillsist vara den som härskar.

Game_of2

Men det som går att säga något om är hur ett förbund sköter sina affärer och även hur de sköter sig när något, möjligen, oegentligt sker.

Jag vill återigen lyfta fram Svenska Budo & Kampsportsförbundet som föredöme för svensk kampsport. Även om det inte är möjligt (kanske) så skulle nog väldigt många ha det bättre om Svenska Budo & Kampsportsförbundet representerades av exakt alla sveriges kampsportare och stilar. Sedan reformering ledd av Stefan Stenudd så har Svenska Budo & Kampsportsförbundet fått en föredömlig profil och anda som närmast kan kallas ”Budo-anda”. Nu är det August Wallén som är ordförande och vice ordförande är den lysande Helena Hugosson som jag inte kan säga nog gott om. August är van att leda organisationer och hans track record talar för sig självt. Allting tyder på att Svenska Budo & Kampsportsförbundet fortsätter att vara alldeles lysande.

Okej, nog om de som faktiskt sköter sig och är ett föredöme. Men inte riktigt än. Anledningen till varför jag lyfter Svenska Budo & Kampsportsförbundet är för att de har en strategi, de har en skicklig informatör och det finns ingenting som känns som annat än att de är till för idrotterna och idrottarna. Det är liksom själva navet, kärnan, den springande punkten. Ja, jag vet. Jag slår in häftstift med slägga här men det är viktigt att inte all kampsport får skit för att det råder Vilda Western i ett förbund!

Det är viktigt att förstå att internationella förbund lätt kan bli partiska och att det lätt kan bli svågerpolitik. Även ett riktigt bra förbund som Internationella MMA Förbundet (IMMAF) kan kritiseras en smula för att de knyter till sig specifika företag, nästan uteslutande samarbetar med världens största aktör inom MMA (UFC, Zuffa) och så vidare, men det är ändå på en helt annan nivå än det som skett/sker? inom FIFA, UEFA, Olympiska spelen, brottningen och nu inom Taekwondo.

Game_of5

Ibland tenderar idrottslig verksamhet att röra sig om intriger, interna bråk och anklagelser. Jag har själv sett sådant på nära håll och varit med om gråtande styrelseledamöter, uppviglande medlemmar, rena kupper och inte minst hur olika vissa är värda i somligas ögon. Jag har väldigt svårt för orättvisor och tycker uppriktigt synd om de svenska Taekwondoutövarna eller för den delen brottare som Ara som så tydligt såg korruptionen och hur orättvist det kunde vara.

Nu hoppas vi för all svensk kampsports skull att VM i Thaiboxning kommer summeras som något positivt rent organisatoriskt och att det kommit mycket publik. Jag hoppas också att Taekwondo-intrigerna i Sverige avslutas ASAP och att det kan bli ordning och reda så att idrottarna kan få utöva sin älsklingssport utan att behöva tänka på annat.

Som alltid så bör vi alla ha ett visst lugn när det blåser hårt och kallt. Det pågår något otrevligt nu inom svensk Taekwondo och vi får hoppas att det inte fortgår.

Mot ljusare tider!

visselpipa

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer