Nyhet

Sophia Nordenö till fightermag: -”skratta och stryp dina vänner”

Grapplingstjärnan Sophia Nordenö intervjuad av fightermag om hennes karriär. Sophia passar även på att ge tips till blivande fighters.

Idag har vi en temadag vi kallar ”Svenska Fighters”. Under hela dagen publicerar vi en hel rad med spännande intervjuer med svenska fighters. För mer information läs HÄR.

Sophia Nordenö är en väldigt skicklig grappler som har som främsta merit att ha vunnit VM-guld på Combat Games. Sophia sprudlar av energi och uppskattar verkligen på riktigt att vi intervjuar henne. Hennes sköna inställning och framgångar är riktigt inspirerande.

Sophia1
Vad är det roligaste med Submission Wrestling och grappling överlag?

Det bästa med grapplingen är blandningen av tekniska och kluriga moment när man tränar tekniker och adrenalinpumpen man får när man sparras. Och såklart alla man tränar med som blir ens (lite för närgångna) bästa vänner .

Du var den första svensken att vinna VM-guld på Combat Games och du har gått från klarhet till klarhet genom karriären. Vad händer just nu och hur går träningen?

Jag har plockat av mig gin ganska mycket och satsat på nogi. Mitt mål detta är är att träna och tävla så mycket jag hinner för att sedan försöka kvala in till adcc 2017. Planen är nu att spendera hösten i sandiego för att kunna träna ordentligt och fokuserat. Jag siktar just nu mot en NAGA tävling i sandiego 19mars , både med gi och nogi.

Sophia2

Du började att träna i Karlstad och flyttade sen till Uppsala och anslöt dig till Hilti i Uppsala. Vad var den största skillnaden med att träna i Uppsala?

Uppsala är en klubb proppad med talanger från hela Sverige som pluggar medan Karlstad minns jag som ett gym där dedikerade människors samlades  för att träna.  Karlstad var lite mera hardcore där man svettades och tränade hårt medan Uppsala är  allt från 6år gamla oskar till 72 år gamla Olle.

Kampsportsgalan har hyllat dina framgångar och du är verkligen ett namn inom svensk grappling. Märker du av att grappling är populärt?

Det börjar märkas mer och mer skulle jag säga. Vi har ett allt större inflöde av folk till klubben samt att barngrupperna växer lavinartat just nu. Fortfarande lite lite folk som vågat sig ut på tävlingsmattan än, men förhoppningsvis så släpper även det.

Sophia3

Vad är det snyggaste du vunnit en match på?

Mitt bäst matchminne måste ändå vara finalen i world combat games då jag fick till min overhook och låste ut den favofavorittipp polskan.

Vilken är den tuffaste förlusten?

Tuffaste förslusten… Klyschigt men varje förlust är tuff. Men jo, när jag var i Abu Dhabi och gick in mot en brasilianska som slaktade mig totalt, det ända jag minns är hur jag under hela matchen tänkte Shit, shit SHIIT innan jag klappade på stryp.

Vad är ditt råd till de unga grapplers som vill bli lika bra som dig?

Jag skulle säga, fortsätta att träna och ha roligt under tiden. Var dedikerad, lyssna på dina tränare, skratta och stryp dina vänner på mattan och det kommer ta dig en bra bit på vägen mot succe. Var ödmjuk och snäll mot dig själv , för alla har vi ups and downs och det är då vi reser hos från nederlagen vi vinner mest.

Är du ofta nervös innan tävling och hur hanterar du det i sådana fall?

Börjat få ordning på nerverna numera. Jag blir nervös oftast först på tävlingsdagen och det hanterar jag med en välplanerad agenda för hur dagen skall se ut där jag dagarna innan har planerat i huvudet hur det kommer att gå till under tävlingsdagen. det ger en trygghet och håller nervositeten i schack.

Avslutningsvis om du vill tacka någon eller lägga till något så känn dig fri.

Jag skulle aldrig vara där jag är idag om det inte var för alla de som jag  tränat med och de som hjälpt mig under alla de 7 åren jag har grapplats, så en största eloge till alla er. Hilti har stöttat mig ekonomiskt en hel del vilket varit anledningen till att jag kunnat resa runt och tävla så pass mycket, sedan förstås ett stoort tack till min nuvarande klädsponsor Danne på Rebelzwear.se som förser mig med allt jag kan tänkas.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer