Nyhet

Karate SM 2016: en uppsjö av bra kampsportare – Samtliga resultat

Med bortåt 20 000 utövare är SM alltid en stor sak när det kommer till Karate. Denna gång ägde tävlingen rum i Täby, Stockholm.

Karate är en väldigt populär kampsport och Svenska Karate Förbundet ca 20 000 utövare.

SM-generalen Ramon Malavé var Sveriges första världsmästare i Karate och enligt uppgifter från SM ska det mest flutit på riktigt bra. Själva tävlingarna ägde rum i Täby Racketcenter, Stockholm. Den 19onde och & 20onde februari avgjordes Svenska Mästerskapen i Karate och både Kata och Kumite stod på schemat.

Kumite Spark -

Både Kata och Kumite

Kata är uppvisning av traditionell form och tekniker, Kumite är fighting-segmentet där man i matcher möts i olika viktklasser. Insatsen på SM är hög, vinnarna kvalificerar sig nämligen till uttagning för landslaget och en del av evenemanget var också kvalificerande för det Region-EM som hålls senare i juni i Turkiet.

SM är vår främsta arena för de bästa att visa upp sig och ta sig vidare som elitutövare. Det är upp till våra medlemsföreningar att skicka sina bästa karatekas och vi förväntar oss att få se riktigt bra och spännande matcher, Sa Sarah Wennerström, generalsekreterare på Svenska Karateförbundet innan tävlingarna.

I Kumite ges poäng för väl satta tekniker och det går snabbt när de kommer. Höga sparktekniker och kast ger tre poäng, spark mot kroppen två poäng och slagtekniker ett poäng, vilket signaleras av domarna genom flaggsignaler. Segrare utses när någon leder med 8 poängs skillnad eller när matchtiden är slut. Teknikerna ska vara realistiska och på SM-nivå är utövarna väl tränade för att tåla träffar. Men även om träffarna sitter måste du kunna uppvisa kontroll, knockout är inte tillåtet i tävlingskarate och varningar kan delas ut om du har för dålig kontroll. Då varje teknik ska vara så väl utförd att den i en verklig självförsvarssituation ensam ska kunna oskadliggöra en motståndare, stannas matchen symboliskt då domaren delar ut poäng och motståndarna startar sedan om.

I Kata möts man två och två eller i lag. Där visar domarna genom flaggor i samma färg som den tävlandes bälte vilken vinnaren är, efter att båda genomfört sin uppvisning. Saker man tittar på är om teknikerna är realistiska i en riktig självförsvarssituation, fokus, koncentration, styrka och snabbhet.

Lina Wåglund

Vi lyfte fram ett stjärnskott lite extra och ni kan läsa om henne HÄR.

Karate allas idrott
Karate kan du hålla på med hela livet

Om karate

Karate har som idrott ca 20 000 utövare i Sverige och ca 100 miljoner runt om i världen. Nu konkurrerar sporten om att väljas in som ny OS-gren och beslutet fattas i Rio under sommarspelen 2016.  Idrotten tillhör de s.k. budo-arterna och kommer ursprungligen från Okinawa i Japan. Förutom det idrottsliga utövandet anammar de flest karatekas budons filosofi som livsstil, där nyckelord är respekt, ödmjukhet och disciplin vilka ska genomsyra träningen såväl som allt annat du gör i din vardag.

Kumite Slag

Samtliga resultat från SM i Karate

Följ den här länken för att se alla resultat från SM i Karate 2016: HÄR.

De olika tävlingskategorier

Kadetter, 14-15 år
Kata individuell: dam, herr
Kumite individuell dam: –47 kg, –54 kg samt +54 kg
Kumite individuell herr: –52 kg, –57 kg, –63 kg, –70 kg samt +70 kg
Lagkumite: dam/herr

Juniorer, 16-17 år
Kata individuell: dam, herr
Lagkata 14-17 år: dam, herr
Kumite individuell dam: –48 kg, –53 kg, 59 kg samt +59 kg
Kumite individuell herr: –55 kg, –61 kg, –68 kg, –76 kg samt +76 kg
Lagkumite: dam, herr och mixlag

U21, 18-20 år
Kata individuellt: dam, herr
Kumite individuell  dam: –50 kg, –55 kg, –61 kg, –68 kg samt +68 kg
Kumite individuell herr: –60 kg, –67 kg, –75 kg, –84 kg samt +84 kg

Seniorer
Kata individuell 16+ år: dam, herr
Lagkata 16+ år: dam/herr
Kumite individuell 18+ år dam: –50 kg, –55 kg, –61 kg, –68 kg samt +68 kg
Kumite individuell 18+ år herr: –60 kg, –67 kg, –75 kg, –84 kg samt +84 kg
Lagkumite 18+ år: dam, herr och mixlag

Foto: (bortsett bilden på Lina Wåglund): Christer Hagman

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer