Artikel

Jag är inte din sambo jag sysslar med SAMBO: En historisk genomgång

Vad är egentligen SAMBO och vad är dess ursprung. Läs en gedigen artikel om kampsporten SAMBO.

SAMooborona Bez Oruzhiya (Förkortas Sambo) och har ett ursprung i judo, karate och olika folkbrottningssystem som Armeniska stilen Kokh, Georgiska stilen Chidaoba, Rumänska stilen Trîntǎ, Tatarstilen Köräş, Uzbekiska stilen Kurash, Mongoliska stilen Khapsagay och stilen Gulesh från Azerbajdzjan.

Självförsvar utan vapen (Self-protection without weapons) är den engelska översättningen av SAMBO och faktum är att det är mer en samling av olika stilar precis som MMA, men som blivit en egen stil/form.

sambo

I forna Sovjetunionen tränades specialstyrkorna (”Spetsnaz”) sedan den kommunistiska revolutionen 1917 i kampsport. SAMBO har under sin levnad inneburit en hel radda med experimenterande, propaganda och research. Målet var under tid att undertrycka de mer Slaviska kampsportstraditionerna och därför kallades SAMBO för ”Rysk kampsport”. SAMBO hade målet att förena unionen kring en ultimat sport och för att göra det så togs det in hela 23 olika kampsportssystem som inkluderades i SAMBO.

Studerandet av kampsport och i försöket att finna det ultimata har andra sysslat med men det stod klart, först när MMA blossade upp i dess moderna form (efter Vale Tudo) i Japan och USA, att SAMBO hade varit långt före sin tid och redan sysslat med en form av MMA (precis som Vale Tudo).

Tänk er in i hela det enorma politiska maskineriet i forna Sovjetunionen och ivern att hitta den ”ultimata” sporten. Faktum är att det idag finns historiker som menar att det aldrig tidigare funnits en sådan enorm kraft och rörelse som studerat kampsport samtidigt med målet att skapa den ultimata stilen. Detta skedde inte bland entusiastiska amatörer utan sanktionerat och ekonomiskt understött av världens då största stat.

Lenin

1918 skapade Lenin Vseobuch som är organisationen bakom Röda Armén. Joseph Stalin, jobbade då på den tiden med att hjälpa Lenin. Kamrat Voroshilov kallades in för att leda studierna i kampsport. Att Voroshilov var ansedd som ett ”monster” och hade hundratals gånger blivit anklagad för krigsbrott spelade mindre roll. Hans studier var inget mästerverk direkt men av en slump så bidrog han ändå till utvecklingen genom att skapade en elitgrupp som han kallade för ”Dynamo”. Han samlade några av unionens främsta kampsportare och fick ihop A. A. Kharlampiev, V. A. Spiridinov och V. S. Oschepkov.  De skickades ut till olika länder med målet att studera kampsport och hämta hem kunskap. Anatoly Kharlampiev reste västerut och sen söder. Han studerade Europeisk kampkonst, asiatisk och även Baltisk. V.S. Oschepkov reste till Japan,  V. A. Spiridinov reste till Mongoliet, Kina och Indien. Dessa resor höll de på med i tio år!

Jujutsu, Karate, Judo, Kung-Fu och Aikido studerades noga. Kunskapsbasen växte konstant men Voroshilov fick i uppgift att hålla allting hemligt. Ingen utifrån skulle få ta del av den ryska kampsportens stora hemlighet. Inom en hierarki fick utövarna mer kunskap desto längre de höll på och desto trogna de var. Hemliga polisen och specialstyrkorna tränades först och främst. Kunskap hämtades också från CQC (Soviet Close Quarters Combat) som effektivt hade utfört sin kampkonst under första världskriget. Målet för CQC var att döda tyst (ungefär som Ninjor) och deras kunskap var stor genom trial and error. Den ryska kampsporten utvecklades också inom CCT som sysslade med kontroll av stora mängder människor (crowd control). Slutligen så utvecklades också den nya kampsporten på en rent grundläggande nivå inom militären. Militärens stil var lite enklare och byggde också på fitness och hälsa samt fighting spirit.

Voroshilov ville ha en ny kampsport så han bad V. A Spiridinov (en officer i ryska armén under första världskriget) och V.S Oschepkov (första ryska svartbältet i Judo) att producera en sportvariant som fick heta Sport SAMBO. En skillnad skapades således mellan Combat SAMBO och Sport SAMBO.

Spiridinov ledde arbetet med Sport SAMBO och utgick mycket på sin bakgrund inom Amerikansk Freestyle brottning (krag-brottning aka Catch Wrestling), Pankration, grek-romersk brottning, Georgisk “Chidaoba”, Moldovisk “Trinte”, Yakut “Khapsagay”, Armenisk “Kokh” –nationella brottningsstilen i Armenien (Chuvash “Akatuj”), Turkiska “Kuresh” och bältesbrottning från Azerbajdzjan. Spiridinov var också en mästare inom Jujutsu och tillsammans med V.S Oschepkov så tog de inspiration från Kodokan-Judon och han blev en god vän med Jigoro Kano (1860-1938) som skapade Judon.

Vänskapen mellan Oschepkov och Kano var stor och den skapade stort intresse. De båda älskade att katalogisera tekniker och syssla med Kata. Det hela ledde till två olika skiljelinjer bland utövare där en del främst gillade att syssla med Kata och andra ville vinna till varje pris (hårddraget).

Spiridinov insåg att självförsvar inte innebar användandet av en teknik flera metoder och att kunna förändra sig under stridens gång. Han tyckte att sekvenserna som tränades aldrig skulle bli stela och tvingade utan genom sparring så skulle känslan ligga i att ha tekniker mer som en grund – som ett koncept. Med tanke på att SAMBO egentligen fick fyra olika grenar (nu talar man i regel om två) det vill säga en civil, en militär, en polisiär och en sport så utvecklades också skillnader.

Trots vetskapen om hur SAMBO eller ”Combat SAMBO Spetsnaz” eller ”Systema” (Systemet) anses det av somliga även idag vara en mycket gammal Slavisk traditionell kampsport som existerade i hemlighet.

Träning i SAMBO hölls i hela Sovjetunionen och senare inom Warsawapakten. A. A. Kharlampiev, V. A. Spiridinov, V. S. Oschepkov, N. I. Golkovsky, I. V. Vasiliev, A. I. Chumakov, S. V. Magirovsky, V. I. Andreev, D. S. Damanin, V. F. Maslov, A. A. Budzinsky, och bröderna Niniashvili tillhörde Dynamogruppen. 1923 var året och de började sitt arbete. 1930 blev SAMBO standard inom olika organisationer i riket.

Innan SAMBO blev känt av massorna så sköts Oschepkov i huvudet under en politisk ”kupp” 1937.  Året efter slutförde Spiridinov sitt arbete med Sport SAMBO och den 16 november fick han ett erkännande på nationell nivå för sin insats. SAMBO blev därmed den nationella brottningsstilen inom Sovjetunionen.

Fedor_Emelianenko_-_sambo_win_0_0

1966 godkände FILA sporten SAMBO som den tredje formen av internationell brottning. 1981 godkände den Olympsiaka kommittén SAMBO som en Olympisk sport.

Voroshilov misstrodde sin grupp en aning och anklagade flera för att ha blivit spioner i Japan och därmed kapitalister.

En del skickliga SAMBO-utövare flyttade till USA och där började somliga få upp ögonen för den ryska sporten.

Idag är SAMBO förhållandevis stort med VM och många stora tävlingar. De som verkligen studerar den gamla Slaviska och östeuropeiska kampsporten kikar på det som kallas ROSS (”All-Russian Native Self-Defense System”.)

1990-talets stora uppsving för BJJ innebar att SAMBO, som då kunde blivit riktigt stor då den var mer lättillgänglig än någonsin tidigare, aldrig riktigt slog igenom. I Sverige har förvisso träning i SAMBO ägt rum en del men i väldigt begränsad skala.

2005 sanktionerades SAMBO av FILA men 2008 bröts det upp igen med tanke på bråk mellan FIAS och FILA. 2014 skrev FIAS och FILA på ett avtal som innebar att FILA placerade SAMBO igenom på sin lista av accepterade sporter.  Både FIAS och FILA håller stora SAMBO-tävlingar.

2012 började rykten spridas om att SAMBO skulle vara med som en demonstrationssport på OS nu i sommar (2016), men det finns inget som tyder på det nu vilket innebär att sporten har en bra bit att gå innan vi får se den på OS. En satsning på att få presentera SAMBO 2020 inleddes redan 2010.

Genom UFC och MMA har vi fått lära känna flera världsmästare inom SAMBO och även idag är flera av våra bästa MMA-fighters tränade i SAMBO i grunden. Fedor Emelianenko är kanske den kändaste SAMBO-utövaren med tanke på hans framgångar i MMA. Här är några SAMBO-utövare som är skickliga samt framgångsrika inom MMA:

khabib_sambo
Khabib Nurmagomedov, tvåfaldig världsmästare i SAMBO och obesegrad i MMA

Fedor Emelianenko 35-4 (gjorde comeback vid nyår)

Vitaly Minakov 17-0  (titelhållare i Bellator)

Khabib Nurmagomedov 22-0 (UFC-fighter)

Adlan Amagov 13-2 (UFC-fighter)

Ali Bagautinov 13-4 (UFC-fighter)

Rustam Khabilov 17-3 (UFC-fighter)

Alexander Emelianenko 23-7 (sitter i fängelse, ej längre aktiv)

Oleg Taktarov (ej längre aktiv) 17-5-2

Andrei Arlovski 25-11 (fightas i UFC)

Blagoi Ivanov 13-1(1) (Ilir Latifi gick sin debut mot honom och matchen slutade i en No Contest då ringen gick sönder efter 55 sekunder, han fightas nu i WSOF)

Rumen Dimitrov 13-0(1) (ej längre aktiv)

Rosen Dimitrov 21-3 (ej längre aktiv)

Megumi Fuji 26-3 (fightas i olika organisationer och hade länge ett obesegrat record på 22-0 som bäst)

Viktor Nemkov 23-5 (titelhållare i M-1)

Volk Han 21-8-1 (ej längre aktiv)

Sergei Kharitonov 23-5 (precis skrivit på för Bellator)

Oleksiy Oliynyk 50-9-1 (har vinstsvik på elva segrar och fightas i UFC)

Med flera…

Det råder ingen tvekan om att SAMBO på många sätt påverkat kampsporten i världen, men än idag talar många om SAMBO som något mystiskt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer