Artikel

Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: herrar -71 kg

Thaiboxnings-SM är endast ett par dagar bort. Jonathan Broberg på Budo & Kampsportsförbundet hjälper oss att bli bekanta med de namn som deltar i tävlingen via sin genomgång av de olika viktklasserna.

Första dagen i årets thaiboxning-SM är redan torsdagen den 11 februari. Viktklasserna (Herrar) -75 kg, -71 kg, -67 kg samt -63,5 kg har ett tufft startfält, och får inleda SM redan på torsdagen. Lottningarna sker efter invägningen.

I del 3 av Genomgången tar vi en närmare titt på viktklassen Herrar -71 kg. Startfältet för denna viktklass består av: Abdallah Habib, Erik Lehmann, Nils Olsson, Tobias Jansson, Ittipon Sriboontum, John Gustavsson, Andreas Dahn, Ricardo Gonzalez, Sanny Dahlbeck, Magnus Andersson och Daniel Beronius.

 

Abdallah Habib
Ålder: 22
Klubb: Rinkeby Muay thai klubb
Kommentar:
”En avig och lurig stil. Habib har hittat en vägvinnande thaiboxning där han ofta letar läge på distans för att sedan kliva in med full kraft. Har utvecklats mycket på senare tid och har besegrat ett par i viktklassen förr, bland annat Tobias Jansson i Göteborg 2014. Ska bli spännande att följa.”

Erik Lehmann
Ålder: 27
Klubb: Djurgårdens IF Kampsportsförening
Kommentar:
”Det finns en kraft i Lehmanns tekniker som är beundransvärd. Hittar han rätt kan han klättra vidare i SM-trädet. Har matchats en del i Supremacys amatörliga och även gått galamatcher på gladiatorspelen. Dock finns det troligen toppar i viktklassen som blir (alltför) svåra att ta sig förbi.”

Nils Olsson
Ålder: 18
Klubb: Arvika Boxning Camp IF
Kommentar:
”Arvikas stolthet är kanske viktklassens mest spännande råämne. Vann junior-VM-guld, som förste svensk någonsin, 2014 och är en sällan skådad talang. Kan hota i alla delar och är mogen och klok för sin ringa ålder. Har lyckats riktigt hyfsat med övergången från junior till senior och kan redan nu vara med och utmana om medaljer.”

Tobias Jansson
Ålder: 28
Klubb: Fighter Muay thai IF
Kommentar:
”Har en fin räckvidd som han inte är sen att utnyttja. Är rörlig och bra på att värdera sina attacker. Har tävlat regelbundet och har erfarenhet från SM tidigare. Vann i höstas en svängig och mycket sevärd match i Varberg, passande nog, över en av Islands mest spännande thaiboxare. Ändå tuff väg att vandra för att nå medalj i vikten.”

Ittipon Sriboontum
Ålder: 25
Klubb: 5-star Mauy Thai IF
Kommentar:
”Det här är en thaiboxare med finess och kraft. Har skolats väl, har en tät defensiv och rör sig på så vis att han är svårprickad. Kan bli en otäck överraskning under SM.”

John Gustavsson
Ålder: 27
Klubb: Göteborg Muay thai
Kommentar:
”En doldis som emellertid vuxit de senaste säsongerna. Har varit med ett tag nu och det känns som att Gustavsson har ett kunnande i kroppen redo att bli exponerat. Har vunnit matcher på FMT Open, frågan är bara hur han står sig om det blir ett möte med de mer namnkunniga i viktklassen.”

Andreas Dahn
Ålder: 26
Klubb: 019 Boxing gym Idrottsförening
Kommentar:
”Örebroaren har varit med inom thaiboxningen ganska länge nu och har frekvent både matchats mer och utvecklats därigenom. Har en tung arsenal av välriktade sparktekniker, och kan även hota i närdueller. Men en medalj för Dahn känns ändå som en stor skräll.”

Ricardo Gonzalez
Ålder: 34
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar:
”En otroligt kompetent thaiboxare som vunnit SM-guld förr och har gjort bra ifrån sig också internationellt. Underbar teknik, god taktiker och ett rörelsemönster som är vackert att se på. Kan hota vem som helst i vikten vid en bra dag och är en av de hetaste medaljkandidaterna på förhand.”

sanny

Sanny Dahlbeck
Ålder: 24
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”En fantastisk boost för hela SM att Dahlbeck ställer upp. Här snackar vi kvalitet och star quality. Vann SM och VM i B-klass redan 2009, och har otaliga proffsmatcher bakom sig trots att han bara är 24 år. Fantastisk teknik, tjusigt rörelsemönster och fruktansvärt träffsäker. Allt annat än ett SM-guld skulle vara ett otroligt bakslag för honom. Kanske det säkraste guldet att dela ut så här på förhand.”

Magnus Andersson
Ålder: 22
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar:
”Har utvecklats till en mycket sevärd och kompetent thaiboxare.  Har en stark klinch, är bra på att kontrollera matchtempo och anfaller ofta med finesse och kraft i ett. Är regerande svensk mästare och har också provat på att mäta sina krafter internationellt. Potential för att nå final och hade fått mitt guldtips om inte Sanny Dahlbeck hade funnits.”

Daniel Beronius
Ålder: 40
Klubb: OneChai Muaythai & K1 IF
Kommentar:
”Var med landslaget i Bangkok ifjol. Som fotograf och skribent. Har förvisso ett SM-brons, men det var för 13 år sedan. 40-årige Beronius är SM:s äldste anmälde och är extremt vältränad och har en klart funktionell thaistil, efter att ha varit i Thailand i flera omgångar. En härlig thaiboxningskaraktär, javisst, men ska normalt inte kunna ha något med medaljerna att göra. Men blir kul att följa.”

Tips: Sanny Dahlbeck vinner SM-guld.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer