Våra svenska MMA-stjärnor (2016)

Ibland kan det vara lite mycket att hålla koll på. MMA tar upp mycket nyheter och det sker en hel del galor. Våra svenska stjärnor. Hur går det för dem? Hur ser deras framtid ut?

Sverige

LÄS DEN UPPDATERADE ARTIKELN PÅ SAMMA ÄMNE FRÅN 2017 HÄR.

Att vara en stjärna handlar inte bara om att vinna många matcher. Det kan man tycka vad man vill om men så är det. Det finns flera lovande fighters i Sverige som inte omnämns på den här listan, men som med en vinst eller spektakulär match kan hamna på den. Har vi stora vinnare på gång eller bara Storspelare? Har The Mauler tagit sig ur sin svacka? Kommer Magnus Cedenblad snart att gå en match? Har Ilir Latifi knockat fler motståndare?

Alexander Gustafsson

Alex vann, enligt en av tre domare, över Daniel Cormier. Han har förvisso ett par tuffa förluster nu i bagaget, men ska ha tagit sig ur sin mentala svacka efter förlusten och känner sig redo att göra en satsning mot bältet igen. Det finns en ny glöd i Alexanders ögon som bådar gott. Han kommer möta någon högst relevant motståndare i sin nästa match. Listan på de i den absoluta toppen inom UFC är kort. Alexander fortsätter vara högst intressant och det räcker med en vinst nu för att vara tillbaka i titeldiskussionen.

Pannie-Kianzad.jpg

Pannie Kianzad

Pannie ”Sexy Scramble” Kianzad (8-1) såg inte ut att vara riktigt sig själv när hon gick titelmatch i Invicta. Hon hade problem inför matchen och hennes sedvanliga glöd fanns inte riktigt där. Såhär efter fighten tycks hon fått tillbaka glöden och kommer med största sannolikhet vara sitt gamla jag igen i nästa fight. Pannie tillhör världseliten och det ska bli riktigt kul att följa henne vidare. Även en fighter som Lina Akhtar Länsberg är mycket intressant att följa då hon sedan förlusten i debuten mot Pannie gått från klarhet till klarhet och nu har ett record på 5-1.

Ilir_segrar

Ilir Latifi

Ilirs andra knockout-vinst i rad ägde rum här i helgen och vilket kraft. Ilir ser fysiskt sätt bättre ut än någonsin och det finns flertalet spännande fighter för honom på vägen upp mot topp 10. På den objektiva världsrankingen klättrade han en hel del i och med segern över Sean O’Connel. Kanske får Ilir möta Patrick Cummins, Corey Anderson eller varför inte Jimi Manuwa?

reza_madadi_DAVLAG_72dpi_sRGB_webb-3

Reza Madadi

Reza ”Maddog” Madadi är en superstjärna och hans talang och potential är enorm. Hans senaste match visade dock på ringrost och det var inte riktigt den gamla vanliga Reza vi kunde se. Men en sak är säker och det är att Reza finns det bara en utav. Han har kapacitet att slå världsnamn och vi får hoppas på en ny match i vår där han kör på som vi är vana att se honom. När Reza är som bäst är han i absolut världsklass.

Magnus_Cedenblad_UFC_164.jpg

Magnus Cedenblad

Magnus ”Jycken” Cedenblad har nu tre raka segrar i UFC och har vunnit 10 av sina senaste 11. Han gick match senast i oktober 2014 och det börjar onekligen bli dags igen. Att Jycken flyger under radarn i UFC är ingen konstighet då han på grund av skador bara gått fyra matcher i organisationen på snart fyra år. Framtiden för Jycken ser ljus ut. Han är i USA och tränar nu och vi hoppas på en match i vår. En fighter som Josh Samman (12-3) som precis som Jycken har tre vinster och en förlust i UFC känns rimligt som motståndare.

nico1.jpg

Nico Musoke

Nico är utan tvekan en MMA-stjärna. Han är intelligent, verbal och en skicklig fighter.  Han har ett record i UFC på 3-2 och lär behöva en vinst i sin kommande match för att få stanna kvar. Nico har allting som krävs.

jack-hermansson-cage-warriors-71

Jack Hermansson

Jack ”The Joker” Hermansson (11-2) är faktiskt högre rankad, på den objektiva världsrankingen, än Jycken. Han har nu vunnit sex matcher i rad och ser inte alls ut som han gjorde 2013 då han lite för tidigt gick matcher i Bellator och förlorade på ett delat domslut och en submission. Jack ser ut att vara otroligt vass just nu och hans vinster nu nyligen är inte mot duvungar direkt! Hans senaste motståndare var en mycket hypad obesegrad polsk fighter som nu trots förlusten mot Jack anses kunna gå extremt långt. Jack är ett framtidslöfte och hans stil är både dynamisk och underhållande att se på. Märk mina ord att han kommer in i UFC i år.

david_bielkheden_DAVLAG_72dpi_sRGB_webb-4

David Bielkheden

David ”The Brazilian Swede” Bielkheden(21-12) har radat upp fyra raka segrar och sägs vara extremt nära att återigen få kontrakt med UFC. Nu med Superior Challenge i Norrköping ser jag verkligen fram emot att se David där (hoppas det blir så!). David är en riktig stjärna och skulle han få till ett bra avslut i sin nästa match lär han verkligen ha cementerat sin plats i världseliten igen.

sirwan.jpg

Sirwan Kakai

Sirwans session i UFC blev kort men han har nu signat med Bellator. Sirwan vann sin första match i UFC och förlorade den andra på delat domslut. Sirwan har länge varit en spännande talang med hjärtat i sporten. Han lär kunna stabilisera sin karriär betydligt i Bellator.

AndreasStahl_Headshot

Andreas Ståhl

Dessvärre blev det tungt för Andreas i UFC och i och med hans andra förlust så fick han lov att lämna organisationen. Andreas är ett spännande namn och det är långt ifrån kört för hans del. Ståhl är en stark och väldigt allround fighter som i UFC hade problem med andra som var allround. Med lite spetsträning så kan Andreas återigen vara tillbaka till stjärnglansen.

nicklas_backstrom.jpg

Niklas Bäckström

Lite blandade resultat i UFC stod plötsligt Niklas utan kontrakt. Han fightades på Battle of Botnia och som han fightades! Han visade sin gamla självsäkra och hänsynslösa sida och dominerade. Niklas har allting som krävs för att gå hur långt som helst och kommer göra det.

martin svensson

David Teymur Fighter Magazine

Martin Svensson & David Teymur

Martin och David möts i UFC när organisationen återvänder till England nu snart. Det här är antagligen en vinna eller försvinna-match i UFC men om båda verkligen bjuder upp till ”dans” kan de  nog få stanna båda två. Oavsett hur det går i matchen så är båda dessa herrar svenska MMA-stjärnor som är ytterst lovande.

Amir_ALbazi

Amir Albazi

Amir ”The Prince” Albazi har ett record på 7-0 och han avslutar alla sina motståndare. Det är bara en tidsfråga innan denna unga man får ett samtal av Bellator eller UFC. Kanske vi kan se honom i Superior Challenge i vår?

Max-Nunes

Max Nunes

Han har ett record på 16-3 och med sin senaste vinst i Abu Dhabi så är han tillbaka i vinstkolumnen. Han s senaste förlust kom i en titelmatch i Superior Challenge där han förlorade på delat domslut.

Abdallah

Mohammed Abdallah

Den här fightern får inte så mycket uppmärksamhet men han är en riktig stjärna med tanke på hans resultat i Superior Challenge. Han slog senast Bruno Carvalho på knockout och med en seger till är vi ännu fler som ser Abdallah som en stjärna.

Andra namn som helt klart är intressanta och som får ses som MMA-stjärnor likväl:

Papy Abedi – har varit borta ett tag men då och då snackas det om comeback

Fernando Gonzalez – Han har ett record på 6-1 och det var snack om TUF för honom, men sen blev det tyst. Vi hoppas verkligen att vi får se Fernando igen då han är ett spännande framtidsnamn och en begynnande stjärna.

Lina Akhtar Länsberg – 5-1 nu i record och lär snart få riktigt bra motstånd

Yosef Ali Mohammad – 5-2 i record nu, men hans segrar är ofta mycket dominanta. Det är spännande och häftigt att vi har en så intressant tungviktare i Sverige.

Besam Yousef – Efter en sväng i UFC har nu Besam haft det tufft mot skickligt motstånd. Besam är en grym fighter, men han behöver nu närmast desperat en vinst för att kunna vända utvecklingen. Tro på Besam för han är riktigt bra och av allting att döma en god förebild.

Michel Ersoy – Michel är fighter som kanske flyger under radarn men på vissa ställen är han redan en riktig stjärna. Det dröjer inte länge innan Ersoy går stora internationella fighter.

Daniel Teymur – Med ett record på 4-0 är nu Daniel ett hett namn. Han är ett riktigt framtidslöfte.

Diego Gonzalez – Han är en veteran, en krigare och fighter som glimmar till och då är extremt bra.

Oliver Enkamp – Ruggigt bra fighter som med ett record på 4-0 nog behöver några till segrar för att verkligen kallas stjärna, men som är spännande.

Kalle Albrektsson – Ett spännande framtidslöfte med ett record på 4-0.

Frantz Slioa – Precis som Oliver och Kalle har Frantz ett record på 4-0 och med tanke på hans medverkan i TUF så lär hans aktie gått upp en hel del.

Alexander Bergman – Bortsett sin senaste förlust har Alexander sett riktigt bra ut. Han är onekligen ett framtidslöfte och det ryktas om träning med Gunnar Nelson, Conor McGregor och andra.

Mattias Rosenlind – Han har slagit David Teymur och han har vunnit tre i rad. Hans senaste vinst på Trophy var övertygande.

Jonatan Westin – Med ett record på 7-2 är jämtlänningen Westin ett väletablerat namn inom svensk MMA. Senast fightades han i Battle of Botnia.

Emil Hartsner – 7-2 i record nu och väldigt talangfull. Den här fightern är det dags att fler håller ögonen på!

Sadibou Sy – Det är en ren fröjd att se Sadibou utvecklas från en ren striker i världsklass till en fullfjädrar MMA-fighter. Hans enda förlust  kom mot en ytterst kompetent fighter som Sadibou fick möta väldigt tidigt i proffskarriären.

Simon Sköld – En lovande fighter vars record inte betyder speciellt mycket. Han är väldigt skicklig hans nästa match blir viktig för att se vart han är just nu i sin fighting med tanke på allting annat som pågår i hans liv.

Martin Akhtar – En fighter som inte ska underskattas och som har en spännande stil. Räkna alltid med en kul fight när du ser Martin fightas. Martin är idag redan ett världsnamn inom striking men på väg att bli det inom MMA likväl.

Mohammad Babadivand – Obesegrade Momo har en pågående beef med Martin Fouda och en match mellan de herrarna kan nog tänkas bli en riktigt kul fight på, troligen, IRFA i vår.

Hanna Sillén – Det var ett bra tag sedan vi såg Hanna gå match i MMA, men hon är otroligt inspirerande och en sann stjärna.

David Häggström – Nu har han två förluster i rad men han kan snabbt vända trenden och återigen ta sin rättmätiga plats som en MMA-stjärna i Sverige.

Herdem Alacabek – Han må inte hunnit gått så många matcher, men med tanke på hans medverkan på ”Slå han på käften” och hans karisma måste han anses vara en MMA-stjärna. En spännande fighter och personlighet.

Carlos Prada – Det var ett tag sedan vi hörde något om Carlos men han är en fighter att hålla ögonen på.

Listan kan givetvis göras längre och det säger en del om svensk MMA. Vi har flera spännande fighters på väg upp som av olika anledningar kanske inte fått ett stort genomslag i media men det kommer med framgångar givetvis.

superior 13

Superior Challenge 13 kan få ett otroligt matchkort

Med tanke på rådande läge ser det ut som att Superior Challenge 13 kan komma att bli en närmast otrolig gala om de får loss fighters som Niklas Bäckström, David Bielkheden, Besam Yousef, Simon Sköld, Sadibou Sy, Frantz Slioa, Oliver Enkamp, Kalle Albrektsson, Daniel Teymur, Lina Akhtar, Mohammad Abdallah, Max Nunes och så vidare! Amir Albazi vore kul att se på Superior Challenge också.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer