Nyhet

SBF under hård kritik efter OS-kvaltruppens offentliggörande

I måndags eftermiddag gick Svenska Boxningsförbundet ut med damernas trupp till vårens OS-kvaltävlingar i Turkiet och Kazakstan, men förbundets hanteringen av satsningarna mot Rio möts av stark kritik från flera håll. Inte minst från reserven i 60-kilosklassen, Ida Lundblad, som känner sig orättvist behandlad. ”Förbundet har predikat om att alla ska ha samma chans, men det känner jag verkligen inte att det varit.” säger Lundblad till Fighter Magazine

20-årige Ida Lundblad har vunnit tre SM-guld i rad, och gjort det utan att förlora en enda domarröst. Hon är dessutom ensam svensk tjej i viktklassen att erhålla en världsranking (23:a) av det internationella amatörboxningsförbundet AIBA. Mot denna bakgrund väljer alltså Svenska Boxningsförbundet att ranka Lundblad som tvåa i viktklassen efter Agnes Alexiusson, en talangfull tjej, som Lundblad dock besegrat i samtliga inbördes möten – senast i SM-semifinalen 2015.

Utöver SBF:s interna ranking möts också hela hanteringen av Lundblads OS-satsning av stark kritik. Boxningsprofilen Christer Franzén (mannen bakom mrboxhist.se) kallar det hela för en ”osmaklig soppa” i ett inlägg på hemsidan, där han beskyller landslagscoacherna Santiago Nieva och Klas Sandberg för favorisering. Och i facebook-gruppen Svensk boxning höjs andra röster i en debatt, som hittills varit ganska ensidig.

Sandberg har i skrivande stund inte läst de kritiska inläggen, men uttryckte sig tills vidare så här när Fighter Magazine bad om en kommentar;

”Uttagningarna görs efter en helhetsbedömning av boxarna vem som har störst chans att lyckas med sikte på medalj. Mitt förslag är avstämt mot vår rikstränare, sportkommittén, samt SOK som samtyckt.”

Ida Lundblad
Foto: Annika Lundblad

”Så som jag ser det är jag mest arg över att förbundet har predikat om att alla ska ha samma chans, men det känner jag verkligen inte att det varit.” – Ida Lundblad

Lundblad själv känner att rankingen är underlig, men vill framhålla att den främsta kritiken ska riktas mot hur hennes OS-satsning behandlats av förbundet.

För att kunna erhålla den ekonomiska styrka som krävs när man boxas för ett fattigt förbund gav Lundblad allt för att komma med i SOK:s (Sveriges Olympiska Kommitté) satsning Topp och Talang (som redan sponsrar Anna Laurell, Oliver Flodin och redan nämnda Alexiusson). Men i höstas skedde vad som, i bästa fall, kan kallas för en extrem kommunikationsmiss mellan SBF och SOK. Och det blev Ida som fick ta smällen.

”För att komma med i T&T så behövde jag bli intervjuad av SOK.” skriver Lundblad i ett inlägg på sin blogg.

”Vad jag inte visste var att selektionen skulle ske under Olympic Camp. Redan i juni förvarnades vi om att Olympic Camp och tävlingen Golden Girl skulle krocka. Då föreslog rikstränaren att alla tjejer skulle åka hem natten innan tävlingen från Playitas, en sex timmar lång flygresa. Jag sade direkt att detta inte var optimalt för min prestation på turneringen, som de sagt var den sista uttagsturneringen inför OS-kvalet, och ville hellre bara delta på en av dem.”

”Min Headcoach (Klas Sandberg) sade till mig att man skulle prioritera tävlingar före Olympic Camp, och han sade att SOK resonerade likadant. Jag skulle helt enkelt få komma på selektering en vecka senare på Bosön istället.”

ida lundblad2
Foto: Västgötabladet

”De verkar tycka att det är okej att låta mig ’slösa’ min tid på att försöka bli bäst, när de redan bestämt sig för att inte ge mig chansen?” – Ida Lundblad

Lundblad vann guld i Golden Girls 64-kilosklass, men valet att deltaga i den turneringen föll förvånansvärt nog inte SOK i smaken. Trots Sandbergs rekommendation.

”Några dagar innan lägret fick jag reda på att jag inte skulle komma på selektering då jag ansågs för oseriös för T&T, eftersom jag valde bort Olympic Camp. Några dagar senare fick jag reda på att jag visst skulle få komma, då jag fått fel information av SBF. Två dagar innan selektionen ansågs jag återigen som oseriös, och sedan kom SOK på att jag var för dålig. Att jag har 5-0 i matcher mot deras egna aktiva som nu ska OS-kvala skiter de i.”

”Boxningen har varit mitt liv i tolv år. Att träna 10-13 pass i veckan och de verkar tycka att det är okej att låta mig ”slösa” min tid på att försöka bli bäst, när de redan bestämt sig för att inte ge mig chansen? Har de ingen respekt för utövarna som människor eller deras liv?”

Svenska Boxningsförbundet har onekligen en del frågor att besvara.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer