Krönika

Vidga ditt träningstänk

Samtidigt som det sjöngs luciasånger i morgontidig svensk TV så avslutade Conor McGregor Jose Aldo i ett av de mest efterlängtade UFC-eventen någonsin. På 13 sekunder, kortaste titelmatchen inom organisationen. Det var Aldos andra förlust i karriären. Den förra var i november 2005 – alltså för tio år sedan. Det är tre år innan Conor gjorde sin MMA-debut, under år 2008. Och faktum är att Conors kontrakt med stora starka UFC bara är knappt tre år gammalt.

Många tycker att McGregor går för långt i sitt trashtalk och med sin enmansshow. Att det blir för mycket fighting irish och vad han ska göra med allt motstånd som ställs i hans väg. Och allt snack om att om hans vänster träffar så är det godnatt – men det stämde ju. Allt stämde.

Jag tycker att Conor har gjort en sällan skådad idrottsbedrift och att han visat alla tvivlare, mycket tydligt, att han är mer än bara prat och hot. Men det är inte det jag gillar mest med honom.

Har du sett videos på när Conor tränar? Har du sett The Ultimate Fighter med honom som coach, när han drar sina tankar om hur han tränar och varför? Det är nämligen ingen slump som har gjort att Conor nu hamnat högst upp i the foodchain inom UFC. Han har snackat sig till större pengar och mer uppmärksamhet till sina matcher, visst. Men han har tränat sig till sin framgång, till stor del genom att vara mer öppen för nya träningsformer. Kolla hans förkärlek till capoeira samt hans träning som bara handlar om att hitta ett flyt i rörelserna (Conor har en ”movement coach”). Kolla vidare på hans stance, som inte direkt påminner om den han hade när han blev irländsk mästare i amatörboxning – aningen för bredbent samtidigt som han förflyttar sig likt en fäktare. Det ser lite udda ut, men Conor har uppenbarligen hittat det som funkar för honom.

Alla som tränar som Conor kommer inte att bli Conor, så klart. Men alla som är öppna för olika former av träning, som testar mer än det självklara, kommer att utvecklas mer. Så vilken kampsport som än är din favorit: testa mer. Komplettera med annan träning, lär din kropp att jobba i nya banor, utmana den. För det är precis det träning handlar om.


Fighter Magazine 4-2015

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 4-2015 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer