Nyhet

Fightermag recenserar: CREED – The Legacy of Rocky

Läs recensionen av CREED, den senaste filmen i Rocky-sagan.

Fightermag.se och Fighter Magazine (tidningen) kommer börja recensera film kontinuerligt från och med nu. Vi kommer satsa på att recensera nya och ibland gamla filmer främst som har med kampsport att göra. Vi kommer dock också recensera filmer också som inte bara uppenbart handlar om kampsport då film även om en del fokus alltid kommer ligga på fightingen.

Vår betygskala när det kommer till film ligger på 1-10 Fighters och det tål att påpekas att 1 är detsamma som ett rent och skärt fiasko där filmen misslyckats å det grövsta. 10 är ett mästerverk och det betyget är ytterst ovanligt.

Först ut är CREED – The Legacy of Rocky som innebär ett nytt kapitel i den ”oändliga” berättelsen om Rocky Balboa. Sylvester Stalone spelar givetvis Rocky men i huvudrollen syns Michael B. Jordan som Adonis Johnson.

Adonis lärde aldrig riktigt känna sin berömde far Apollo Creed, ja ni vet han som blev bästa vän med Rocky efter deras episka matcher, då han tyvärr gick bort. Det går inte att förneka att Adonis har boxningen i blodet, men han vill lyckas på egen hand så han använder inte namnet Creed då han går matcher i Mexiko.

Adonis reser till Philadelphia för att få Rocky att träna honom där möter han först en vägg i form av resturangägaren Balboa som inte vill tillbaka in i boxningsvärlden. Rocky Balboa har svårt att säga nej och blev tillsist Adonis tränare samtidigt som att han själv kämpar med en dödlig strid.

Creed_banner

Underdogs som kämpar mot alla odds

Sylvester Stallone har här lämnat ifrån sig ”Rocky sagan” till regissören och manusförfattaren Ryan Coogler som får ta sig en svår uppgift. Sylvester Stallone är nominerad till en Golden Globe för Bästa manliga biroll och det mycket för att han på ett alldeles lysande sätt porträtterar en åldrande man som inom sig brinner för boxningen.

Coogler är känd för att gärna kommentera rasism och liknande ämnen i sina filmer, men i CREED så håller han sig till konceptet med Rocky och gör inga sådana uppenbara kopplingar.

Bortsett Rockys mumlande så bjuds vi på några rörande scener mellan honom och Adonis. Filmens behållning är dock helt klart att vi känner igen tematiken och boxningen är dessutom riktigt bra. Det finns helt klart bättre boxningsfilmer än denna dock och då tänker jag på filmer som ”Ali”, ”Cinderella Man”, ”Million Dollar Baby”, ”The Fighter”, ”Raging Bull” och givetvis ”Rocky”. Själv är jag en sucker för Rocky-filmerna, men frågan är om det är av nostalgi eller för att dessa filmer implementerade en så bra tematik att den sen blivit standard inom kampsport i västerländska filmer? Underdogs som kämpar mot alla odds och som möter sin övermakt och vinner trots storförlust i början.

Med ”Southpaw” i närminnet står sig inte riktigt CREED lika bra, men den framkallar ändå en del leenden och jag inbillar mig inte att någon tror sig se något hemskt nyskapande och överväldigande när man går och ser CREED.

Svensk gjorde musiken

Musiken till Rockyfilmerna brukar vara komponerad av Bill Conti som skapade det numera legendariska soundtracket till de gamla Rockyfilmerna. i Filmen ”Rocky Balboa” (2006) så återkom Conti till Rocky-sagan, men denna gång prövas ett nytt grepp. Svenske Ludwig Göransson fick den tuffa uppgiften att ta sig an musiken till CREED och med tanke på att hans stil ofta är att blanda stilar så var det intressant att höra vad han skulle göra med den ikoniske Rocky. Göransson beträder nästan Spagettiwestern-territorier i musiken till den alltid existerande träningsmontaget (inte en Rocky-film utan ett långt träningsmontage!). Göransson öppnar inte så starkt men under andra halvan av filmen så glimmar det till och gåshuden är ett faktum i ”slutmatchen” när den gamla Rocky-musiken glimmar till. Den övriga musiken i filmen (i form av låtar) känns onödigt dåliga dock (vilket inte är Göranssons fel) vilket förstör intrycket lite av att Adonis flickvän som ska föreställa en lovande musiker.

Kan bli fler filmer

Med tanke på att filmen kostade 35 miljoner dollar att göra och att den redan spelat in ca 100 miljoner dollar på bio så lär det inte vara en omöjlighet att vi får se flera filmer i Rocky-sagan.

Avslutningsvis kan nämnas att det här en film som inte lovar mer än den ger. Den ger ingen extremt ny vinkling på Rocky-filmerna men den  kan nog absolut locka in lite nya fans.

I rollerna ser vi Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Tessa Thompson, Phylicia Rashad och den brittiske proffsboxaren och trefaldige tungviktsmästaren Anthony Bellew som “Pretty” Ricky Conlan.

Regi: Ryan Coogler

Filmen i sin helhet:

6 av 10

6 Fighters av 10 möjliga

Fightingscenerna:

7 av 10

7 Fighters av 10 möjliga

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer