Nyhet

Joe Rogan vill se en förändring i poängsystemet i MMA

Då och då sker en jämn match på högsta nivån och när poängdomarna inte dömer riktigt som majoriteten innebär det att någon skriker till. Denna gång är det UFC-kommentatorn Joe Rogan som gått ut med önskan om en förändring i reglerna.

Det finns många frågetecken kring poängsystemet och under mina år som kampsportsjournalist har jag gjort det lite av min specialité det här med regler. Det är nämligen kanske inget mer inom MMA – bland utövare och fans – som det finns mer okunskap om.

Robbie Lawler slog Carlos Condit på delat domslut i lördags och behöll därmed sitt mästarbälte i UFC:s weltervikt. Två poängdomare dömde matchen till fördel för Lawler och en såg Condit som vinnare.

Det dröjde inte länge innan fans och andra kastade sig över sina smart phones och tangentbord för att skriva av sig om hur illa de tyckte domslutet var. Själv gick jag till regelverket och såg att matchen med all rimlig korrekthet gick och skulle gått till Robbie Lawler.

Joe Rogan anser att regelsystemet bör ses över och använder följande argument:

5:e och 3:e ronderna borde inte gett samma poäng. Joe Rogan vill alltså se fler skillnader i poängen och han anser att boxningens 10 point must system borde lämnas bakom oss. Han tar upp Amerikansk fotboll och be oss tänka oss in i hur det skulle vara om det efter varje quarter skulle bli 10-9 oavsett poängen.

joe-rogan

Joe Rogan tar också upp att det vid det här laget bör vara glasklart vad som premieras regelmässigt. Han anser också att det vore bra om stora matcher skulle bedömmas av fler än tre poängdomare.

Rogan anser att poängsystemet fungerar i boxning där det är flera ronder. Han tar upp Matt Humes alternativa poängsystem som exempel som PRIDE och nu RIZIN använder sig utav. Han nämner också ROAD FC där rena träffar räknas samt nedtagningar.

RIZIN11-1024x682

Det finns problem med det Joe Rogan föreslår och påpekar och det råder ingen tvekan om att det är UFC:s egna fel att fighters och fans har en så dålig inblick i poängsystemet. Det är nämligen baksidan när allting som sägs om reglerna offentligt (av UFC) är att de baserar sig på effektiv striking, grappling och och Octagon-kontroll. Det stämmer förvisso att reglerna baseras på dessa just nämnda men det är inte allt.

Vid intresse så skriver jag ihop en ny poängsystems-artikel som förklarar mer i detalj och problematiserar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer