ArtikelNyhet

RIZIN dag 1 och 2: Intryck och resultat

Nya PRIDE aka Rizin avslutade 2015 med två riktigt klassiska PRIDE-galor med allting vad det nu innebär. Här följer en smärre genomgång av intrycken och resultaten från båda galorna.

RIZIN11-1024x682

Rizin öppnade upp med två galor under loppet av två dagar vid nyår. En rivstart för en MMA-organisation som främst blivit omtalad för att Fedor Emelianenko skulle göra comeback på den. Försnacket handlade om varför Fedor skulle möta en kickboxare med ett kickboxningsrecord på 40-10 och som endast gått några få MMA-matcher (förvisso obesegrad). Galan sen kom att handla om så mycket mer än den matchen.

Takada-san

Dag 1 inleddes med arrangören Takada som spelade på en stor trumma i mitten av ringen och vi hörde Guerrilla Radio ,the Theme of Yarennoka!” ~ “ Theme of DREAM” ~ ”Theme of PRIDE (DAN DAN DA DA DAN!)”. Klassiskt, smak/fullt/löst.

Peter_Bruto

Öppningen på dag 2-galan var på alla sätt en öppning som aldrig UFC kommer göra. Arrangören Takada, som tidigare varit vice VD för PRIDE FC, gjorde ett framträdande som närmast kan liknas vara rituellt med en blandning av total exebitionism. Han kom in tillsammans med trumslagande ”kultister” i masker och utförde en form av Kata i delvis bar överkropp i mitten av ringen ackompanjerad av bomastisk musik och en ljusshow. Kan någon se Dana White göra något liknande? Nej, det vore en omöjlighet.

Galorna handlade främst om MMA, men det skedde även lite kickboxning och minst en match misstänktes dag 1 för att ha ett fejkat avslut.

Allting var i övrigt som PRIDE. Till och med loggan liknar PRIDE och högt upp ovanför publiken vajade flaggor med Road FC och PRIDE med mera. Arvet är tydligt.

King Mo

Precis som i PRIDE så var det lika delar show, freaksow som enastående fighter. Vi såg några överdimensionerade människor som kämpade mot folk andra viktklasser och vi såg debuterande kvinnor i tungvikten och mycket mer. Vi såg också en riktigt bra turnering i vad de kallar tungvikt men som mer var lätt tungvikt. Galornas bästa fight skedde i semifinalen mellan SAMBO-världsmästaren Vadim Nemkov och Jiri Prochazka. Matchen böljade fram och tillbaka och bjöd på exakt allting. De 10 minutrarna (samma rondsystem som PRIDE och övrigt allting som PRIDE) tog knäcken på Vadim som dessvärre gav upp mellan ronderna. King Mo gjorde en solid insats genom turneringen och vann den tillsist på knockout mot en trött och sliten Jiri Prochazka. Både Jiri och Vadim lär vi få se mer utav.

Aoki-won

Aoki tog dag 1 rätt lätt hand om en sliten Sakuraba som inte kunde sätta något emot Aokis kontroll på backen. Sakuraba, som tagit emot många slag genom åren, fick uppleva storstryk innan domaren tillsist stoppade.

Fedor då… Jo han kom, han såg, han segrade. Jaideep gjorde vad han kunde men det var aldrig i närheten av Fedors nivå. Fedor har nu en vinstsvit på fyra vinster i rad. Vi får väl se om vi får uppleva någon mer Fedor-fight eller ej? Han är numera 39 år och ser inte direkt ut som att han är i sitt livs bästa form.

Gabi Garcia

Överlag var galorna en ren och skär fröjd! Det är glädjande att veta att fans av MMA får uppleva ett nytt PRIDE och att det hela fungerade så bra. Den galna PRIDE-kvinnan skrek ut fighters namn, allting var spektakulärt och vi fick till och med se Bob Sapp för första gången på flera år gå in för att faktiskt försöka vinna en match.

Här följer samtliga resultat och har ni chans att se galorna så är det helt klart värt det.

DAG 2

Fedor Emelianenko slog Jaideep Singh via TKO (Slag, Rond 1)
Muhammed Lawal slog Jiri Prochazka via KO (Slag, Rond 1)
Kron Gracie slog Asen Yamao via submission (Triangel, Rond 1)
Andy Souwer slog Yuichiro Nagashima via KO (Slag, Rond 1)
Baruto Kaido slog Peter Aerts via enhälligt domslut
Bob Sapp slog Akebono via tekniskt domslut
Gabi Garcia slog Lei’d Tapa via KO (Slag, Rond 1)
Takeru slog Yang Ming via TKO (RSC, Rond 2)
Soo Chul Kim slog Maike Linhares via enhälligt domslut
Brennan Ward slog Ken Hasegawa via Submission (RNC, Rond 2)
Jiri Prochazka slog Vadim Nemkov via TKO (Kunde inte fortsätta till rond 2)
Muhammed Lawal slog Teodoras Aukstuolis via enhälligt domslut
RENA slog Jleana Valentino via Submission (flygande armbar, Rond 2)

Rizin_dag1

DAG 1

Shinya Aoki slog Kazushi Sakuraba via TKO (slag) – Rond 1, 5:56
Jiri Prochazka slog Satoshi Ishii via knockout (slag) – Rond 1, 1:36
Vadim Nemkov slog Goran Reljic via knockout (slag) – Rond 1, 2:58
Teodoras Aukstuolis slog Bruno Cappelozza via knockout (slag) – Rond 1, 3:32
Muhammed Lawal slog Brett McDermott via knockout (slag) – Rond 1, 9:10
Valentin Moldavsky slog Yuta Uchida via submission (rear-naked choke) – Rond 1, 2:20
Hiroyuki Takaya slog Daiki Hata via enhälligt domslut
Hideo Tokoro slog Kizaemon Saiga via submission (armbar) – Rond 1, 5:15
Anatoly Tokov slog A.J. Matthews via knockout (slag) – Rond 1, 0:55
Felipe Efrain slog Yuki Motoya via TKO (slages) – Rond 1 (Ändrad till NC då Efrain missade vikten så mycket)
Kirill Sidelnikov slog Carlos Toyota via TKO (slag) – Rond 1, 2:32
Tsuyoshi Kohsaka slog James Thompson via TKO (slag) – Rond 2, 1:58

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer