Artikel

Boxningens årskrönika – del 3 (Sverige)

2015 blev ett glädjens år för den svenska boxningen. Inte bara för att vi fick en ny världsmästare eller att flertalet galor anordnades, men också för att några av sportens utövare är på god väg att bli etablerade hushållsnamn.

Det går givetvis inte att inleda en årskrönika om svensk boxning utan att nämna den fenomenale Badou Jack.

När Jack fick chansen att slåss om WBC:s vakanta bälte i supermellanvikt tidigare i år var det många som kände att Stockholmsboxaren inte gjort sig förtjänt av en sådan ära, men ”The Ripper” struntade fullständigt i kritiker och oddsbolag, och vann ett rättvist majoritetsbeslut över amerikanen Anthony Direll. Och helt plötsligt hade vi, efter vad som känts som en evighet, återigen en svensk världsmästare på herrsidan! Att Jack dessutom lyckades försvara bältet samma år mot George Groves, cementerade svenskens plats som en av världens bästa supermellanviktare. Mäktigt!

Magnus Wennman / Bildbyårn
Magnus Wennman / Bildbyrån

Även på hemmaplan har svensk boxning gått framåt. Den 19:e september ställdes Erik Skoglund mot Oleksandr Cherviak i en historisk tolvrondare, den första på svensk mark sedan Patterson mötte Ellis på Råsunda 1968. Skoglund vann övertygande, och gjorde en precis lika god insats när den lyckade galan fick en uppföljare i December. Då besegrades Badou Jacks tidigare överman – Derek Edwards.

24-årige Skoglund har sakta men säkert klättrat upp till en topp 20-placering inom den lätta tungvikten, och siktar mot en titel redan 2016. Ett mål som – i alla fall enligt mig – kanske är något optimistiskt. Skoglund har fortfarande tid på sig, och bör nyttja den. Kom ihåg att det är självaste Sergey Kovalev som är viktklassens kung, och han flyttar inte på sig frivilligt.

Mikaela Laurén har också hon åtnjutit mycket medial uppmärksamhet, inte minst i samband med den starka dokumentärserien ”Den dömda världsmästaren”, som belyser hur tufft det kan vara för våra kvinnliga boxare – trots att de är bäst i världen. Laurén försvarade sitt WBC-bälte två gånger under året, och förhoppningsvis väntar ett skandinaviskt derby nästa år mot boxningens drottning, norskan Cecilia Braekhus. Se till att slå ut norrbaggen, Mikaela!

mikaela lauren

Sammanfattningsvis har Jack, Skoglund och Laurén under 2015 etablerat sig som stora affischnamn för den svenska proffsboxningen, vilket är en väldigt viktig pusselbit för att få sporten att växa ytterligare. Tack så mycket för det!

Och utöver dem har vi åtskilliga andra talangfulla boxare som kommer att fylla på underifrån, bland dem Oscar Ahlin, Anthony Yigit, Klara Svensson, Sven Fornling, Hampus Henriksson. För att inte nämna grabbarna grus – Adrian Granat och Otto Wallin – som förhoppningsvis bjuder oss på en helsvensk tungviktsdrabbning under 2016.

Boxningen har tagit ordentlig fart i landet under det gångna året, och det finns ingen anledning att släppa på gaspedalen!

 

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer