ArtikelNyhet

Fightermag intervjuar Jonathan Broberg på Svenska Budo & Kampsportsförbundet: – ” Jag skryter om oss på släktträffar”

Tiden har kommit för att börja summera året 2015. Låt oss inte föregå våra spännande årskrönikor som just nu planeras så vi tog oss ett samtal med Jonathan Broberg på Svenska Budo & Kampsportsförbundet för att se vad han tyckt om året som gått men också om framtiden.

Jonathan Broberg gillade kampsport en del men hade inte riktigt blivit kär än då han jobbade på Djurgården fotboll som informationsansvarig. Fotbollen var allt för Jonathan som efter ett par började söka sig mot nya utmaningar. Den nu avgående ordföranden (av SB & K) Stefan Stenudd värvade Jonathan i samma veva som han tog täten i den numera berömda reformen av förbundet. Intrigerna, kupperna och baktalandet hade blivit norm och det var uppenbart att sporter som MMA ansågs som mindre värd när Stefan och flera med honom klev in och förändrade.

Jonathan_DIF

Jonathan har gjort mer än många känner till. Han kan verka som den poetiske krönikören som alltid kommer välklädd, men bakom den strukna skjortan rymmer ett hjärta som bultar för kampsporten och mer än det för människor och möten. Jonathan är en människokännare och en väldigt kunnig arbetsmyra som hjälpt många inom kampsporten att förstå värdet av media och att vara tillgängliga.

Något hände med Jonathan när han såg hur kampsportens utövare var ödmjuka, hur klubbarna kämpade i ur och skur och hur hela scenen var som en sorts familj.

Mona_JonathanMona Lundkvist hade klivit in som Generalsekreterare och det vore fel att inte nämna henne i det här sammanhanget för en sak är säker och det är att få är så omtyckta som Mona. Precis som George Sallfeldt gjorde inom Svenska MMA Förbundet så bjuder Mona och Jonathan in till samtal. De ryggar inte för media, de backar upp sina underförbund och sina idrottare. Det är inte bara ett jobb det här för Jonathan och Mona utan det är också en passion. I Monas fall så har hon också fostrats inom just Djurgården med en far som var och för alltid komma anses vara en legendar inom den föreningen. Att på nära håll se och uppleva kärleken till idrott och den kamratskap som idrottsrörelsen kan ge fostrar många gånger goda ledare.

Jonathan kan vänta med att svara på mina frågor till morgonen efter men som den arbetsmyra han är väljer han att börja svara mig vid 22:00.

Jonathan, vilka är Svenska Budo och Kampsportsförbundets bedrifter i år, medaljer på VM/EM.

– Våra fenomenala idrottare har vunnit 54 internationella mästerskapsmedaljer i år, alltså en medalj i veckan. Det är fruktansvärt bra. Om man därtill bakar in att många landslagsmedlemmar ofta betalar mästerskapen ur egen ficka, medan många motståndare kan vara heltidsproffs är varje svensk kampsportsmedalj nästan en dubbel bragd. Jag brukar säga att kampsportsframgångar kommer TROTS etablissemanget, inte TACK VARE det, som föreligger i de flesta andra idrotter.

svenska_budo

Fem saker att vara stolt över angående svensk kampsport.

– Oj, det känns nästan lite pluttigt att plocka ut fem saker att vara stolt över – jag är så fruktansvärt stolt över svensk budo och kampsport överlag. Jag skryter om oss på släktträffar, på RF-sammankomster och i mediala sammanhang. Svensk budo och kampsport är verkligen en idrottslig förebild. Inte bara för medaljproduktionen, utan också hur själva strukturen ser ut; här finns ingen tidig selektering av unga, man kan själv välja om man vill träna eller tävla. Träningen sker ofta ålders- och könsneutralt vilket ytterligare accentuerar att alla verkligen är välkomna. Kampsporten är den mest inkluderande idrott jag känner till – och det är nog det jag gillar allra mest, och är mest stolt över.

Iaysaka

 Berätta om något specifikt du är stolt över som hänt i år inom kampsporten.

– Som sagt, det finns så otroligt mycket som jag är stolt över. Men förutom att jag verkligen älskar det dagliga arbetet som utförs i våra föreningar är jag stolt över att vi har växt till nästan 42 000 medlemmar. Jag är stolt över våra enorma mästerskapsframgångar och jag är stolt över att Iyasaka Aikidoklubb fortsätter sin satsning på att hjälpa strokepatienter tillbaka till livet igen, via aikidoträningen. Bara för att nämna ett oerhört vackert exempel på den alldeles fantastiska nytta budo och kampsport kan bidra med.

Helena Edfeldt

Årets doldis som du gärna lyfter (alternativ flera stycken).

– Jag lyfter nog gärna två jujutsu-tjejer då, Helena Edfeldt som vann VM-guld under hösten och den 40-åriga småbarnsmamman Jennie Brolin som vann EM-guld. En annan häftig grej var att se när Göran Gutierrez-Aranda tog en poäng i Kendo-VM i Tokyo mot en japan, som innebar att matchen slutade 1-1. Det var den enda poäng Japans herrlag släppte till, och 15 000 på läktarna jublade åt Görans poäng.

Stefan_tomte_Stenudd

Stefan Stenudd har meddelat att han kliver av som ordförande på årsmötet i mars 2016. Vad har Stefan betytt?

– För min del i mitt arbete har Stefan betytt ofantligt mycket. Vi har under de här åren haft daglig kontakt, ibland flera gånger på samma dag. Stefan har ett sätt att tänka och ett sätt att uttrycka sig, som jag skulle säga har varit ovärderligt stöd för både mig i min roll, men främst för förbundet som helhet. Det blir sannerligen ingen lätt uppgift att efterträda honom som ordförande.

Jonathan_at_work

Berätta om en vanlig dag på jobbet.

– För min del finns det ingen ”vanlig” dag på förbundet. Det kan låta som en klyscha, men det är faktiskt ingen annan dag som är den andra lik. Jag kan bara beskriva den här dagen så kanske jag kan ge en bättre bild. Idag inledde jag dagen med ett möte i TV4-huset, hade sedan ett litet sammanträde med en av våra förbundskaptener på kansliet, har skissat på ett projekt kopplat till media, skickat ut ett info-mejl till våra underförbund om årets verksamhetsberättelse, försökt nå en artist till Kampsportsgalan och nu, klockan 22.00 svarar jag på dina frågor.

tjejkampen

Vad har vi att blicka fram emot 2016?

– Som vanligt har vi en drös mästerskap att se fram emot. VM i Muay Thai i Jönköping blir sannolikt en av årets största händelser, som ska bli fruktansvärt roligt att få vara med om. Jag ser också fram emot att vi på förbundet återigen ska arrangera Tjejkampen, denna gång på Le Bon Palais. Kampsportsgalan, som hålls den 19:e mars på Berns, är också en av årets stora händelser. Personligen ser jag också fram emot Ilir Latifis match i Boston den 17:e januari. Något säger mig att vi fortfarande inte fått se det bästa från honom. Ilir är en underbart fin person och en superduktig fighter. Det blir en härlig rivstart på året, och något som slår an tonen på ett av de mest spännande kampsportsåren någonsin. Så känns det faktiskt.

Som vanligt roliga och eftertänksamma frågor Simon.

Tack så mycket!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer