Nyhet

Styrka och tyngd avgörande när Canelo besegrade Cotto

Saúl ”Canelo” Álvarez gjorde skäl för favoritskapet i lördags natt svensk tid, och vann med relativt breda siffror över Miguel Cotto, i en fajt där storleken definitivt var av betydelse.

Den 25 år unge superstjärnan Canelo såg till en början ut att ha vissa problem med Cottos rappa sidledsförflyttningar, men den plattfotade mexikanen växte rond för rond och vann tillslut rättvist med de – något överdrivna – domarsiffrorna 117-111, 119-109 och 118-110. Álvarez (46-1-1, 32KO) plockar därmed hem mellanviktens WBC-bälte, en titel som inte stod på spel för Cotto (40-5, 33KO) då denne valt att inte betala sanktioneringsavgiften.

Och det märktes, inte minst på Canelos emotionella intervju med HBO:s Max Kellerman efter resultatets annonsering, att i en fajt mellan en mexikan och en puertorican, är bälten och titlar det sista man bryr sig om.

”Det är en känsla jag inte kan beskriva.” sade en rörd Álvarez

”Jag är väldigt glad, all respekt åt Miguel Cotto. Han är en stor mästare. Men nu är det min era. Det är en enorm seger, inte bara för mig, utan för hela mitt land. För min familj, mitt folk, och mitt team.” 

Cotto såg ut att ha taktiken klar för sig från början, med mycket rörlighet och en vass jabb, men skillnaden i storlek dem bägge emellan blev ett alltför högt hinder att klättra över för den puertoricanske nationalhjälten. Det märktes att mexikanens tunga slag hade en förmåga att flytta på motståndaren, en egenskap som inte gick att återfinna hos den mindre mannen i ringen. Men Cottos tränare Freddie Roach, var av en annan åsikt än de tre domarna vid ringside.

”Vi tyckte att det var en mycket jämnare match än vad poängkorten visade.” sade Roach

”Det var en väldigt jämn fajt. Miguels defensiv var otrolig. Jag tycker faktiskt att vi boxade ut Canelo. HBO pratade med mig mellan ronderna, och då kände jag inte att vi var på väg att förlora. Men jag och domarna tycker olika, helt enkelt.”

Spekulationerna är redan igång vad som står på tur för Álvarez, och föga förvånande är det den obesegrade knockout-kungen Gennady Golovkin (34-0, 31KO) som publiken helst av allt vill se mot den unge mexikanen. Men frågan är om Canelo vill det själv.

 

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer