Krönika

Golovkin vs Lemieux: Att bekämpa eld med eld.

Med bara ett par dagar kvar till ett av boxningsårets absolut hetaste möten är det naturligt att frågeställningar dyker upp. Och i fallet mellan de bägge hårdslående herrarna Gennady Golovkin och David Lemieux är frågan kanske av det mer självklara slaget; hur ska högoddsaren Lemieux (34-2,31KO) rubba den kanske mest fruktade och undvikta mannen inom boxningen idag?

Med ett enastående amatörfacit på 345 segrar och 5 förluster, och med medaljer ifrån såväl VM som OS, råder det inga tvivel om att 33-årige Golovkin (33-0,30KO) är en erfaren och skolad boxare som bör erhålla ett tekniskt övertag mot Lemieux – vars proffskarriär tog fart redan vid arton år ålder. Med det sagt, känns det föga troligt att vi kommer se kanadensarens hand lyftas om matchen går tiden ut. Lemieux må vara inspirerad av Tyson, men fotarbetet och huvudrörelsen som gjorde ”Iron Mike” såpass svårfångad, återfinns inte i riktigt samma klass hos 26-åringen från Montreal.

Nej, det är inte något enastående försvar som lagt grunden till den höga knockout-ration på 31 av 34 segrar, utan snarare den oerhörda kraft som finns i hans nävar. En kraft, som mycket väl kan visa sig vara avgörande. För även om Golovkin aldrig – varken som amatör eller proffs – blivit nedslagen, så kunde vi tydligt se luckor i defensiven i mötet mot Willie Monroe Jr tidigare i år. Om Lemieux lyckas finna och utnyttja dessa brister, och göra det med den tyngd i slagen som saknades hos Monroe Jr, så finns det en chans – och den är betydligt större än en ”punchers”.

Lemieux måste bekämpa eld med eld i Madison Square Garden på lördag. Kommer han att brinna upp i processen, eller resa sig ur askan som mellanviktens nye konung?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer