Nyhet

IMMAFs President Bertrand Amoussou: ”Judon blockerar MMAn i Frankrike”

En av MMAns största superstjärnor, Ronda Rousey, ståtar med grym Judo som en av sina största styrkor. Men i Frankrike så bidrar just Judon starkt till att stänga ut MMAn. En av dem som kämpar för MMAns legitimitet som idrott i Frankrike är IMMAFs president Bertrand Amoussou.

Bertrand Amoussou 48 år är Internationella MMA Förbundets (IMMAF) president sedan augusti 2013. Amoussou är född i Senegal men flyttade till Frankrike som 4-åring. Han har sysslat med kampsport hela livet och började med just Judo. År 1990 tog han sig till franska landslaget och EM i Judo där han tog hem en bronsmedalj.

Amoussou har en yngre bror, Karl Amoussou, som fightas i Bellator. Bertrand själv har fightats bland annat i Pride under tidigt 2000-tal.

Fram tills nu har Franrike valt att inte supporta MMA. De förbjuder inte sporten men i praktiken är det omöjligt att organisera tävlingar. Amoussou tror att Judo Förbundet är en av orsakerna till att franska regeringen fortsatt är motståndare till MMA.

”När presidenten för Federation Francaise de Judo säger att MMA inte är en bra idrott – och det förbundet har 600 000 medlemmar, vilket är många för ett idrottsförbund i Frankrike – så lyssnar man på dem.”

”Vi behöver visa dem att vi anstränger oss och konstant arbetar med reglering och säkerhet kring sporten.”

”Judo Förbundet är väldigt starkt i Frankrike. De är helt enkelt rädda för att MMA ska bli större än Judo, så de jobbar för att vi inte ska bli accepterade.”

”Vi har gått igenom den här processen i 10 års tid nu, vi har förklarat, informerat och utbildat. Tack och lov så har det skett en del förändringar i attityden hos media. För 3-4 år sedan skrev media att MMA är en väldigt brutal idrott, etcetera. Men idag har de lärt sig mer om sporten och säger ”kom igen, det är inte så hemskt som vi trodde. Vi borde erkänna MMA som idrott. Det är bra människor som leder sporten.”

”Med varje ny regering i Frankrike sägs det alltid samma sak, att saker och ting kommer att förändras, så nu måste de visa det.”

Amoussou var i Las Vegas i juli för att övervaka IMMAFs första världsmästerskap i MMA någonsin och nu när han är tillbaka hemma i Frankrike så väntar ett inbokat möte med representanter för franska regeringen. Amoussou hoppas och tror att det kommer ske en attitydförändring hos styret i Frankrike så att det kan bli möjligt att arrangera tävlingar och på sikt även välkomna UFC.

”Det är helt uppenbart att Frankrike är lite konservativt och vi förstår det. De är oroade för att om de ger sig in i MMA så kommer det ska leda till något dåligt. Jag tror att de förstår den professionella delen av idrotten, men de behöver också förstå att det kanske blir runt bara 1 % av befolkningen som utövar den delen. Vi behöver arbeta för de övriga 99 % också.”

”Vi behöver prata med regeringen. Jag har inbokat möte den 18 juli. Vi får se vad som händer då. Allt är klart. Alla frågor de eventuellt kommer att ställa har jag svar på, så jag är ganska säker på att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kan börja arrangera tävlingar. Om du frågar mig när vi kan ta emot UFC i Frankrike, och om jag fortsätter vara lika positiv som jag är just nu, så skulle jag säga att det händer inom 1-2 år.”

Frankrike har inte så många representanter på MMAns högsta nivå. Francis Carmont (22-9 MMA, 6-2 UFC) och Nordine Taleb (9-2 MMA, 1-0 UFC) är två av dem. De är båda födda i Frankrike men bor i Kanada och representerar Tristar Gym. Carmont har bland annat mött och vunnit över svenske Magnus Cedenblad (UFC on Fuel TV 2 i Globen 2012). Amoussou hävdar dock att så många som 15 000 tränar MMA i Frankrike och tror på förändring:

”Franska folket hör äntligen sanningen om MMA. För fem år sedan så hade de kanske sagt att det är en brutal och hemsk sport och ställt frågor som ”varför använder ni en octagon?” ”varför placerar ni personer i den här typen av situationer och låter dem slå varandra när de ligger ner?” Men vi har statistik vi kan dela med oss av och som visar på allt vi gör för varje utövares säkerhet. När de väl granskar vårt arbete kommer de inse att det är dags att förändra sitt tidigare ställningstagande.”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer