Nyhet

Krönika – Mike Wall: Det legendariska svarta bältet!

Mike Wall började träna jujitsu 1977 och innehar idag 7 Dan i Jujitsu. Han tränar även flera andra stilar där BJJ är en av dessa stilar sedan 10 år tillbaka. Mike Wall gick sin första sootfighting match som 49-åring! Han driver sedan 2009 Fenix Kampsport i Helsingborg. Läs Mike Walls första krönika här på fightermag! …

Mike Wall började träna jujitsu 1977 och innehar idag 7 Dan i Jujitsu. Han tränar även flera andra stilar där BJJ är en av dessa stilar sedan 10 år tillbaka. Mike Wall gick sin första sootfighting match som 49-åring! Han driver sedan 2009 Fenix Kampsport i Helsingborg. Läs Mike Walls första krönika här på fightermag!

Medge att ni alla har ett förhållningssätt till kampsportens mest kända varumärke – det svarta bältet! I många kampsporter är det det yttersta beviset på kunskap, makt och en hög position. I en del andra har man en lite mer avslappnad attityd på detta yttersta beviset på kunskap och kompetens. Eller är det egentligen ett kvitto på det?

Jag vet själva att jag som ung berördes av begreppet svart bälte på ett annat sätt än vad jag gör nu. På den tiden fanns inte internet och man fick läsa amerikanska kampsportstidningar såsom BLACK BELT, KUNGFU mfl för att få sin dos av kampsportsmystik. I filmer och annat fick man uppfattningen att hade man svart bälte så var man i princip omöjlig att besegra. James Bond och andra förstärkte denna image och många drogs till dåtidens kampsportslokaler med en drivkraft att en dag få snöra på sig det svarta bältet.

I mitt fall är det nästa år 30 års sedan jag blev graderad till svart bälte 1 Dan i jujitsu. Det har minst sagt runnit en hel del vatten under kampsportsbroarna sedan dess. För egen del har jag hunnit till 7 Dan och detta hoppas jag inspirerar en del andra att fortsätta satsa. Men nu för tiden är det drömmen om ett UFC-kontrakt eller att vinna stora turneringar som lockar många nya unga utövare. Fortfarande har ett svart bälte en hög status i många sammanhang men de flesta vet att i en fight är det andra värden som betyder något.

Många är de mästare med höga Dan grader som har antagit utmaningar eller stegat in i buren för att lätt besegra sina motståndare. Man har ju trots allt ett svart bälte!! Många äro de som har fallit och en del fallit tungt då det visat sig att det svarta bältet inte skyddar någon! Det är antalet timmar av hård träning bakom bältet som är det viktiga.

För min egen del valde jag att anta nya utmaningar för ca tio år sedan då jag började att träna grappling parallellt med min vanliga jujitsu. Idag kallas det BJJ och sprider sig som en löpeld över världen. Här gavs nya utmaningar att kunna rulla och mäta sina krafter på ett annat sätt än i den vanliga traditionella jujitsun där tonvikten mer låg på teknik.

Även inom BJJ bär mästarna svart bälte och de flesta är riktigt bra. Det är dock viktigt att komma ihåg att det spelar ingen roll vilken kampsport man utövar så kommer aldrig bältet i sig att skydda någon. Det är fortfarande antalet timmar på mattan, antalet svettiga pass som i kombinationen av att nöta nöta nöta som är avgörande. Numera kryllar det av svartbälten i BJJ, något som var svårt att finna i Sverige bara för 10 år sedan. Då var det exotiskt att hitta ett svartbälte oavsett varifrån de kom. Sedan var det exotiskt med ett svartbälte i BJJ från Sverige. Numera finns det många och fler är på väg.

Jag hoppas att fler och fler förstår att värdet av ett svart bälte är det arbete du lägger ner både fysiskt och mentalt. Annars skulle man ju kunna köpa sig ett svart bälte på nätet och hoppas att man alltid kan lura någon. Detta händer tyvärr förvisso också av mindre seriösa och mindre nogräknade individer.

Att kunna se sig själv i spegeln och veta att man gjort vad man kunnat det gäller i alla sammanhang. I skolan, på arbetet, inför en viktig match och på träningen. Att då kunna konstatera att man efter en tenta, eller ett prov, en match eller en gradering veta att man gjort det som krävts eller mer därtill, det för en att känna stolthet.

För mig betyder det legendariska svarta bältet precis just det!!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer