Nyhet

Exklusiv intervju: Mikaela Laurén går om WBO-titeln i Tyskland den 13 juli

Turerna kring Mikaela Lauréns match i IBF har tagit en ny vändning. Matchen blev inte av i London och Laurén har nu skrivit på en titelmatch för WBO i Tyskland mot obesegrade Christina Hammer i mellanvikt den 13 juli. Men innan dess går hon nu match på fredag i Spanien för att bli av med …

Turerna kring Mikaela Lauréns match i IBF har tagit en ny vändning. Matchen blev inte av i London och Laurén har nu skrivit på en titelmatch för WBO i Tyskland mot obesegrade Christina Hammer i mellanvikt den 13 juli. Men innan dess går hon nu match på fredag i Spanien för att bli av med den värsta ringrosten. Fighter Magazine ringde upp en taggad Lauren som ser fram emot match igen efter sitt längsta tävlingsuppehåll någonsin.

IBF-titelmatchen i London mot Retzke har blivit inställd. Anledningen sägs vara att arrangören av tävlingen står utanför boxningsorganisationen och inte är godkänd av IBF.

Det är en match som Laurén tränat inför en längre tid, men som nu inte blir av.
– Det känns frustrerande, säger Laurén. Jag är en tävlingsmänniska och jag kommer från en sport där man tävlar hela tiden. Jag blir stark av att tävla mycket. Det är som att jobba utan att få pengar. Att få gå matcher är det slutgiltiga målet.

Istället kommer Laurén gå en match utanför Valencia i Spanien nu på fredag. En match som hon vill genomföra för att bli av med ringrosten och att bara få komma upp och fightas igen.
– Jag möter Florea Lihet som är southpaw, något jag inte alls är tränad för eller förberedd på. Det blir en bra genomkörare.

mikaelalauren

Florea Lihet är 10-13-4 och var Europamästarinna 2004 i amatörboxning. Hon är tvåfaldig rumänsk mästare och Gold Cup vinnare. Hon mötte svenske Klara Svensson men förlorade på domslut efter 10 x 2 minuter om den vakanta WIBF-titeln i weltervikt.
– Jag hoppas att jag kan gå in stark. Hon har aldrig blivit stoppad aldrig fått en räkning emot sig. Nu vill jag ändra på det. Jag måste gå in och arbeta hårt och ta ronder. Jag vill inte bli trött efter två ronder och planen är istället att accelerera.

Brukar du fightas så, att du vill öka pressen och intensiteten allt längre som matchen lider?
– Det är olika! Inför just den här matchen så har jag inte boxats på länge och jag möter en southpaw. Det gäller att hitta känslan.

Matchen blev klar så sent som i förrgår och det är förståeligt att hon inte hunnit förbereda sig för just den här motståndaren. Men Laurén låter trygg inför match och förväntansfull på att få släppa loss allt i ringen.

Efter denna matchen om en månad väntar ytterligare en match. Denna gång i ett större sammanhang, en VM-titelmatch om WBO-bältet mot tyska Christina Hammer i Tyskland på hennes hemmaplan.
– Jag signade ett kontrakt i förrgår natt. Det blir Christina Hammer i Tyskland den 13 juli. Om WBO-bältet. Hon är obesegrad och matchen går i en viktklassen över min vanliga. Hon är dessutom längre än mig, 180 cm lång. Vanligtvis fightas jag ju i mellanvikt. Men man måste våga ta de här matcherna.

Vad tänker du inför den matchen?
– Jag måste knocka för att vinna eller vinna klart. Det är på hennes hemmaplan. Det är en risk jag tar att gå upp en viktklass, men jag är redo.

Laurén berättar också om att en anledning till det långa tävlingsuppehållet var att hon blev riktigt sjuk efter den senaste matchen i november. Hon var sjuk i sju veckor och fick influensa efter influensa. Till slut gick hon till doktorn som konstaterade för låga blodvärden.
– Jag har tydligen gått med låga blodvärden väldigt länge. Jag kände av att allt inte stod rätt till i matchen i november. Jag blev snabbt trött. Det var inte alls samma gamla Mikaela. När jag var sjuk orkade jag inte ens gå i trappor. Mina järnvärden var för låga.

Laurén berättar att förutom initialt järntabletter i trippel dos samt var hon tvungen att ändra sin kosthållning. Hon hade blivit vegetarian under sin tid som simmerska i USA för att hålla vikten.
– Jag åt för mycket junkfood och hade svårt att hålla vikten. Jag läste mycket om vegetarisk kost då och provade en månad. Det fick mig att känna mig bra då och jag kunde hålla vikten bättre. Det är 12 år sedan som jag åt kött sist.

Hur känns det att åter börja äta kött?
– Jag hade inte så mycket att välja på. Nu har jag fått upp mina järnvärden tack vare kosttillskotten samt den ändrade kosthållningen. Det känns jättebra! Jag är starkare och har bättre uthållighet nu. Nu äter jag kyckling och fisk, det är nyttigt och magert kött. Men jag äter även en köttbit lite då och då. Kanske en entrecote eller oxfilé. Sen blir det även spenat, broccoli och till och med blodpudding ibland för att få i mig mycket järn.

Har det även inneburit att du lagt på dig mer muskler?
– Ja, jag tycket att jag blivit mer muskulös. Folk omkring säger det att jag inte varit i så här bra form tidigare. Vikten är densamma men det har förvandlats till mer muskler. Jag känner mig starkare när jag slår på mitsar och på säcken. Samt att jag får bättre tider på crossfitpassen. Allting har blivit bättre. Även löpträningen där tiderna har blivit har bättre.

Även på det tekniska planet känner Laurén att hon utvecklats.
– Jag har utvecklats jättemycket. Mer än någonsin tidigare. Jag har fått hjälp med att finslipa tekniken, rörelsemönstret och min boxning.

På fredag smäller det igen för Laurén som äntligen får gå match igen.

Foto: privata, besök gärna Lauréns blogg på: http://mikaela.systrarnalauren.com/

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer