Första avslöjandet i UFC:s dopingtester

Amerikanen Anthony Torres har testat positivt för steroider i ett test utfört av UFC, skriver Yahoo. Det är första gången som organisationen administrerar egna stickprov.

Dopingtester i USA som rör MMA eller boxning, utförs av en ”athletic comission” (vanligtvis Nevada eller Kalifornien). I kraft av sin mydighet är de de enda som kan utdöma straff vid ett avslöjande.

Sedan dopingskandalen i UFC rullades upp, har organisationen nu börjat utföra egna tester av sina fighters. Galan i London, UFC 75, skedde utan inverkan av någon amerikansk komission. Med andra ord fanns det ingen myndighet förpliktigad att testa fighters för doping. Zuffa valde då att göra det själva, vilket bekräftar att UFC menar allvar med att vilja rensa sporten ifrån otillåtna preparat.

– Vi hatar verkligen steroider, och vi kommer göra vad som krävs för att få bort dem ur den här sporten, sa UFC:s vice president Marc Ratner till Yahoo.

Frågan är vad som kommer ske med 29-årige Torres till följd av det positiva testresultatet. UFC har ingen lagstadgad rätt att utdöma straff, men planerar att informera komissionerna om resultatet. Tills vidare har Torres inte fått kontrakt på fler matcher, och är officiellt inte längre kopplad till UFC.

I en relaterad nyhet har nu California State Athletic Comission (CSAC) bekfäftat att samtliga 18 fighters på UFC 76, testade negativt för alla typer av olagliga preparat, undantaget japanen Nakamura som hade spår av cannabis i blodet.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer