Resultat K-1 Max

Världens bäste K-1-boxare under 70 kilo är korad igen. Läs matchreferat ifrån årets K-1 MAX-final här!

Vinnarskalle och stryktålighet var receptet på framgång i årets MAX-final. Finalisterna Andy Souwer och Masato hade ingen lätt resa till slutstationen, och när sista handen restes var det den som tagit minst stryk på vägen som fick segern.

Första kvartsfinalen kom att handla om Masatos slagkombinationer och Buakaws sparkar, ungefär som man hade kunnat vänta sig. I en jämn kamp kunde Masato ta ledningen efter en nedslagning i första ronden, men slaget som fick Buakaw att sätta sig på canvasen, var inte i närheten av den misshandel som Masatos ben blivit utsatta för. I andra ronden fortsatte Buakaw tro på sina sparkar, och kapade sakta men säkert ner den japanska favoriten. Inför tredje visade Masato inga tecken på att låta sig stoppas av ren smärta, Buakaw bytte strategi till slagväxling i hopp om en KO. Men i renodlad boxning låg han ett steg efter och fick se sig besegrad på poäng efter full tid.

Kortväxte Mike Zambidis fick problem med den kylige debutanten Kyshenkos räckvidd och sparkar, men kontringsboxades effektivt och fick till en förlägningsrond. Ukrainarens kontroll i ringen och övertag i storlek räckte för en bekväm seger, men han verkade ha mer respekt än nödvändigt för den grekiske veteranen, och kunde kanske ha avgjort tidigare.

Albert Kraus fick även han kämpa mot en överman, i längd och räckvidd räknat. Inledningsvis kunde den långe japanen Yoshihiro Sato kontrollera matchen med precisionen i sina långa slag och bra fotarbete, men när holländaren drev upp tempot och minskade distansen i andra ronden var saken avgjord. Sato kunde inte matcha Kraus intensitet och snabbhet, och gick en klar poängförlust till mötes.

Sista kvarten såg ut att bli en riktigt jämn historia mellan Andy Souwer och nykomlingen Drago ifrån Armenien. Champen ifrån 2005 hamnade med ryggen mot repen när den tekniske Drago tog kontroll över ringen. Rena tekniker och tätt försvar ifrån båda sidor, tills Souwer plötsligt och oväntat fick in en överhandshöger som släckte ljuset på den tuffe armeniern i rond två.


I första semin fick barndomsvännerna ifrån Holland lägga vänskapen åt sidan ännu en gång, för en repris på matchen 2003. Souwer och Kraus gick lös på varandra i tre mycket jämna ronder, men i slutändan var det Souwers teknikregister och precision som gav honom seger på split decision (som gott kunde varit unanimous).

Någon måste ha tipsat Kyshenkos om vad Buakaw gjort mot Masatos ben. Ukrainaren satsade rejält på sina lowkicks, och Masato fick gräva djupt efter viljestyrka nog att ignorera dem tills han fick läge för sin matchvinnande vänsterkrok. Imponerande insats av Masato, som låg under i protokollet (och rimligtvis hade brutalt ont) innan han lyckades sänka Kyshenko i rond två.

Finalen mellan två män som tagit varsin titel tidigare år, kunde blivit en rysare. Men Masato var vid det här laget så söndersparkad att han knappt kunde stå upp. I två ronder krigade han tappert, mot slutet som southpaw för att rädda sitt främre ben, men förgäves. Souwer var skoningslös och visste precis var han skulle lägga in stöten för att knäcka den japanska favoriten för gott. I rondvilan innan tredje, kapitulerade Masato i hörnet. Lite antiklimax i en annars spännande och teknisk turnering (som dessutom var befriad ifrån tvivelaktiga domslut).

Den enda skamfläcken denna kväll var Takayuki Kohiruimakis uppträdande i reservmatchen. Efter en lång och tuff staredown med sluggern Virgil Kalakoda ifrån Sydafrika, förvandlades matchen till en orgie i otillåten clinch. ”Kohi” varnades för thaiclinch ett tiotal gånger, fick gult kort och upprepade tillsägelser, men fortsatte ändå. Det slutade inte förrän Kalakoda fick svängrum för sina tunga slag, och sänkte japanen för en TKO-seger.

Bättre underhållning bjöds det på av tonåringarna Hiroya och Kwon Eolzzang i sin ”junior superfight” i -60 kg. Hiroya såg verkligen ut som en miniversion av sin mentor Masato, när han krigade hem en seger mot den jämnt matchade koreanen. Sportsligt, tekniskt och snyggt. Två unga killar man bör hålla koll på i framtiden!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer