En titt på startfältet i K-1 MAX

Ikväll smäller det igen, för sjätte gången ska en mästare i -70 kg koras. Vi har tittat närmare på fightcardet, som bland annat innehåller en efterlängtad rematch mellan Masato och Buakaw Por Pramuk (bild).

Ã…rets K-1 world MAX har samlat ett startfält med fighters ifrån sex olika länder. Bland de åtta som slåss om titeln syns fyra män som tidigare stått som segrare i turneringen: Souwer (2005), Buakaw (2004 & 2006), Masato (2003) och Kraus (2002).

Tävlingen hålls 18:00 lokal tid ikväll, på den anrika Nippon Budokan.

Hiroya vs. Kwon Eolzzang

Galan inleds med en ”junior superfight”. Blott 15-årige underbarnet Hiroya ifrån Japan, dubbad som något av Masatos kronprins, ska för tredje gången in i K-1-ringen. Han möter en annan tonåring, 18-årige koreanen Eolzzang.

Masato (Japan) vs. Buakaw Por Pramuk (Thailand)

Turneringens meste favorit och regerande mästare Buakaw, ställs mot K-1-stjärnan, TV-personligheten och japanske flickfavoriten Masato redan i kvällens första kvartsfinal. Om inte matcherna lottats slumpmässigt är det svårt att förstå varför K-1 MAX sett till att en av dessa giganter måste bort ur turneringen så tidigt. Oavsett vilket så har Masato en ökänd revanschlust som lär synas i ringen, och efter den ensidiga utklassning han åkte på av Buakaw i finalen 2004, har matchen goda chanser att bli kvällens bästa.

Mike Zambidis (Grekland) vs. Artur Kyshenko (Ukraina)

Alltid minst men aldrig ofarlig, hårdslående greken Zambidis har en given plats i varje MAX-final trots att han aldrig tagit sig vidare ifrån första omgången. Blygsamme Kyshenko debuterar i år som finalist, men har ett fläckfritt record i K-1 och en solid bakgrund i Muay Thai. Två män som gillar kroppsslag och slagserier, en boxningsmatch med bra chanser att sluta i en highlight-värdig KO..

Albert Kraus (Holland) vs. Yoshihiro Sato (Japan)

Kraus var den förste att krönas i MAX (2002), och har haft en ojämn karriär sedan dess. Men i år har han sett vass ut, och tillhör utan tvekan kvällens favoriter. Han sätts på prov i första matchen mot reslige japanen Sato, som med sina 185 centimeter sträcker sig nästan huvudet ovanför den holländske boxaren. Sato har inte riktigt verktygen för att mäta sig med de bästa, men hans räckvidd och fysik gör honom till en svår motståndare oavsett vem han möter.

Andy Souwer (Holland) vs. Drago (Armenien)

I Souwers MAX-debut 2003 blev han rejält påpucklad och utslagen av träningskompisen Kraus (efter att ha fått en kram innan matchen började). Två år senare utnämndes han till turneringens nya stjärna sedan han lyckats rubba den ”oslagbare” Buakaw. Ikväll ställs han mot outsidern Drago, en lysande tekniker och mycket meriterad thaiboxare som fortfarande är lite grön i K-1-ringen.

Reservmatcher

I första reservmatchen syns Takayuki Kohiruimaki, som i år lyckades med bedriften att förlora mot Andy Ologun, en av två nigerianska bröder som bor i Japan där de gjort sig ett namn i diverse underhållningsprogram på TV. Förlusten borde inte varit möjlig för en MAX-finalist, men ”Kohi” har tagit en del skalper i sin ojämna karriär, och har hyggliga chanser när han ikväll ställs mot sydafrikanen Virgil Kalakoda.
I den andra reservmatchen möts två relativt okända namn, australiensaren Daniel Dawson och fransmannen Sofiane Allouache.

Text: Andreas Bruzelius

Bild: Monty DiPietro, courtesy FEG

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer