ProElite – en global satsning

ProElite är en aktör i MMA som valt ett alternativ till att gå i clinch med UFC. Företaget har istället för att satsa på en stor gala under sitt namn, knytit till sig eller köpt upp flera mindre organisationer runt om i världen.

Amerikanska ProElite har ett växande nätverk som nu sträcker sig ifrån Hawaii, via USA och England bort till den växande marknaden i Sydkorea.

Det började med ShoXC och EliteXC, företagets egna arenor i USA. Galorna hade en blygsam ekonomisk framgång, men fick uppmärksamhet tack vare fighters som Frank Shamrock och MMA-drottningen Gina Carano. i fightingpressen fanns det visst hopp om en värdig konkurrent till UFC, men efter problemen som drabbade WFA och IFL, betraktades ProElite som en alltför svag utmanare. Utvecklingen sedan dess, talar ett annat språk. Tack vare en annorlunda strategi som syftat till att alliera sig med mindre galor, istället för att lägga allt krut på en stor, har ProElite i det tysta börjat få stort inflytande i MMA-världen. Inte bara i USA, utan även internationellt.

Redan i augusti inledde ProElite ett samarbete med sydkoreanska SpiritMC, och investerade ett okänt antal miljoner i den just nu snabbast växande MMA-marknaden i världen.

I september tog ProElite nästa steg, och köpte upp ICON på Hawaii, King of the Cage, samt brittiska Cage Rage. Bakom det växande nätet står enteprenören Gary Shaw, som till skillnad ifrån Zuffas välbekanta ansikte Dana White, valt att hålla en låg profil i bakgrunden av ProElite.

Satsningen på bredd har börjat ge utdelning. ProElite är idag det företag som kontrollerar flest galor runt om i världen, och även om de riktigt stora namnen saknas, blir summan av delarna stor. Ännu vet ingen vad Gary Shaws långsiktiga plan är, men som utvecklingen sett ut under bara några månader, tyder allt på att ProElite har kommit för att stanna.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer