The Ultimate Countdown – plats 10

Marko Gyllenland presenterar sin högst personliga sammanställning över händelser, höjdpunkter såväl som bottennapp under 2009 som stuckit ut i kampsportsvärlden. Varje dag fram till nyår presenterar han något från det gångna året.

10. Uppstickaren Strikeforce och snurrsparkar

I alla sammanhang måste det finnas balans. Strikeforce upprätthåller en balansen i MMA-världen tack vare sitt affischnamn Fedor Emelianenko som valde att signa för Strikeforce istället för penningstinna UFC. Ärligt talat tror jag inte att Emelianenko någonsin kommer att fightas i en UFC-bur. Han har förstått sitt värde som fighter och fortsätta vara ensamt affischnamn (just nu i den konkurrerande organisationen Strikeforce). Han kan säkert få bättre betalt och få möta bättre motståndare i UFC, men jag tror inte att han har någon brådska. Det skulle inte förvåna mig om den 33 årige fightern lade handskarna på hyllan för gott efter kommande säsong. Det skulle åtminstone reta gallfeber på Dana White.

Strikeforce är en organisation att räkna med. Med fighters som Gegard Mousasi, Dan Henderson och Cung Le borgar för underhållande och spännande matcher under kommande säsong. Samarbetet mellan Dream och Strikeforce borgar för fler intressanta möten. Visste ni förresten att Mousasi mött Niko Puhakka i Finland 2004?

Jag kan inte låta bli att riktigt mysa åt Cung Le och hans underbara fightingstil. Spinning back kicks, heel kicks, ja hela registret. Han hade senaste matchen i sin hand. Han till och med golvade sin motståndare ett flertal gånger med en spinning back kick. Det gick inte att ta miste på kraften i den tekniken. Det som är lite roligt med det är att vi på klubben så här mot årets slut fokuserat mer på sparkarna, dels för att det är roligt, men dels för att variera attackerna och inte göra dem så förutsägbara. Vet man hur man ska använda sina fötter är det ett effektivt vapen som kan avgöra en match när som helst. Jag tror och hoppas på att 2010 bjuder på fler MMA-matcher där sparkarna får större betydelse. Här kommer en lista (top 5) på mina favoritsparkar som eleverna får se upp med under sparringsejourerna nästa termin.

Top-5
1. Spinning heel kick mot levern
2. Spinning back kick mot kroppen
3. Främre yxspark
4. Spinning hook kick mot huvudet
5. Spinning heel kick mot låret

Länkar till tidigare inlägg:

11. 2009 blev tjejernas år
12. Submission Wrestling på framfart
13. Bur eller ring är frågan?
14. Tjafs om poängsättning i UFC, vaselinfusk och poolhopp

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer