The Ultimate Countdown – plats 12

Marko Gyllenland presenterar sin högst personliga sammanställning över händelser, höjdpunkter såväl som bottennapp under 2009 som stuckit ut i kampsportsvärlden. Varje dag fram till nyår presenterar han något från det gångna året.

12. Submission Wrestling på framfart

2009 blev året då submission wrestling var en av de sporterna som växte snabbast bland alla kampsporter. Submission Wrestling kom med i Svenska Budo och Kampsportsförbundet den 15 mars som egen stil. Det första SM:et avhölls och de första mästarna korades. Robert Sundel gjorde comeback i tävlingssammanhang och tog hem SM-titeln vilket imponerade på många. En annan som tagit det här med SW på allvar är Christian Sandberg som även han noterade en vinst på SM. Detta var inträdesbiljetten till FILA, 2:a VM i Grappling. Som ni säkert läst om på fightermag, lyckades Sanberg komma till final där det tyvärr inte räckte hela vägen. Vinnaren av Europeiska ADCC-kvalet Reiner från Frankrike blev för stor.

Detta var också året då Alive Submission Wreslting Tournament såg dagens ljus, med fyra deltävlingar under året samt den stundande finalen den 23 januari. Det var den första tävlingen i Sverige som arrangerades på sex tävlingsmattor för att dagen inte skulle bli så lång för de ditresta. Vi ville även bidra till ett bättre klimat mellan klubbarna, vilket stämningen på tävlingarna har bekräftat.

Det var fler som tänkte så och under året som har gått har flera SW-tävlingar ägt rum i landet än någonsin tidigare. Det är SGL, Tapout, Gameness, SM, Alive, Grapplers Paradise, ADCC-tävlingar och Westside.

Till skillnad från tidigare år då en tävling ensam kunde locka uppemot 350 deltagare har det varit färre deltagare per tävling, mellan 100-200. De största tävlingarna har varit de med tydlig nybörjarinriktning vilket borgar för en god tillväxt.

SW är en bra grund att stå på och en språngbräda för matcher i shootfighting och kanske så småningom i MMA.

SW är roligt och utvecklande att träna, man lär sig nya saker varje vecka. Det finns ett stort utbud av tekniker på Youtube som man kan ta del av. SW är en sport som är på stark frammarsch och som man kan hålla på med trots att man blir äldre. Erfarenhet, teknik och taktik kommer före ungdomlig styrka och framåtanda. En personlig höjdpunkt under hösten har varit morgonträningarna med fritt rull tre dagar i veckan.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer