The Ultimate Countdown – plats 14

Marko Gyllenland presenterar sin högst personliga sammanställning över händelser, höjdpunkter såväl som bottennapp under 2009 som stuckit ut i kampsportsvärlden. Varje dag fram till nyår presenterar han något från det gångna året.

14. Tjafs om poängsättning i UFC, vasselinfusk och poolhopp

Vi börjar ”The Ultimate Countdown” med något som har känts lite tråkigt under året. I en sport som MMA är det upplagt för diskussioner om poängsättning om man låter matchen gå till poängdomarna som jag trots allt tycker gör sitt jobb. Matchen mellan utmanaren Shogun och Machida rönte störst uppmärksamhet då det var en titelmatch, även Randy Coutures vinst mot Vera blev ett hett ämne även om den segern var mer uppenbar. Även här hemma har protester inkommit mot vad fighters och coacher anser vara felaktiga domlut. Frågan är om det ska vara lättare att sätta 10-8 i en rond snarare än att sätta 10-9. I en match över tre ronder så räcker det att vinna två av tre ronder. Vinner man ronderna knappt räcker det ofta inte för motståndaren att vinna sista ronden även om det sker stort. Då måste den fightern vinna på KO eller submission för att vara säker på segern. Ska man se över reglerna och frångå poängbedömningen rond för rond? Är Prides regler att föredra där man ser på hela matchbilden för att utröna en vinnare. Där premierades ofta den fighter som hade kraft kvar i matchens slutskede även om denne blivit dominerad i matchens inledning.

Annat som varit trist är alla sjukdomar och skador som drabbat fighters i toppskiktet i UFC. Detta har gjort att fansen blivit utan godbitarna och att interimsmästare har utsetts. Tråkigt för sporten, men inte så mycket att göra åt.

En annan händelse som blev en snackis var det vaselin som kletats ut på GSP i matchen mot Penn på UFC 94. Numer kontrollerar jag fighters en extra gång att för mycket vaselin inte använts i ansiktet och att det absolut inte hamnat på rygg, axlar och nacke när jag dömer.

Jag vill ändå avsluta dagens sammanställning med det udda inslaget, B.J. Penns poolhopp som har setts av mer än otroliga 3600000 människor.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer