The Ultimate Countdown – plats 13

Marko Gyllenland presenterar sin högst personliga sammanställning över händelser, höjdpunkter såväl som bottennapp under 2009 som stuckit ut i kampsportsvärlden. Varje dag fram till nyår presenterar han något från det gångna året.

Bur eller ring är frågan?

Att japanska Dream 12 skulle gå i bur snarare än i ring fick en och annan att höja på ögonbrynen. Det tycker jag har varit kännetecknet för japansk MMA och deras styrka när de satt sin särprägel på sporten. När Dream 12 avgjordes den 25 oktober gjordes det i en sexkantig vit bur. Var detta ett test från den japanska organisationen för att se hur det togs emot av publiken, eller är det en anpassning för de japanska fighters som kan bli aktuella att fightas i organisationen Strikeforce som man ingått samarbete med?

Min personliga reflektion kring ring eller bur är att det i en bur blir mer intensivt än i en ring. Det faktum att man som domare får stoppa matcher i ring och flytta in fighters skapar ett onödigt avbrott. I en bur finns inte den möjligheten vilket gör att man får ett annat flyt i matcherna. Ibland kan det vara svårt att avgöra när man ska flytta in fighters om det är ett läge som är kritiskt. Jag brukar invänta ett helt neutralt läge som är lätt att återskapa i mitten av ringen.

På något sätt känns det som om matcher i bur också bidrar till högre stämning på läktarna. Det blir en häxkittel av muskler, svett, adrenalin och fighing spirit. Energin som skapas i en bur tycks snarare sippra ut mellan ringrepen och matcherna saknar den glöd och intensitet man som publik vill se.

Ringens enda fördel som jag ser det är att man ser bättre från publiken om det är en ring. Jo en sak till, för de som är oinsatta eller fördomsfulla kan ringen verka mindre avskräckande än en bur och kanske lättare att acceptera som idrott. Dock har detta med okunskap att göra snarare än fakta.

Dock kan jag inte komma ifrån känslan av att japansk MMA är synonymt med MMA i ring, så för mig känns det konstigt att en av världens främsta promotions försöker härma UFC genom att dessutom introducera en bur, dock bara med sex kanter och att den är vit. Jag skulle vilja uppmana dem att vårda sitt varumärke och sin särprägel. Jag vill fortsätta att se japansk MMA i ring, det får de gärna fortsätta med. Om de skulle gå över helt till att ha matcher i bur i Japan, skulle i alla fall mitt intresse för den japanska MMA:n falna. Jag gillar bur, men inte i Japan.

Motsägelsefullt? Absolut. Men det är så jag känner.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer